Monday, July 23, 2007

Makarna Salatalari

Gormus oldugunuz salata canimin hem makarna hem de salata istedigi bir gun ortaya cikiverdi. Asil amacim klasik salcali makarna yapmakti. Bir guzel tencereye koydum suyu. Tam makarnalari da attim. Bir yandan da canim salata istiyor. Hadi salata yapayim yanina dedim. Malzemeleri bir guzel dogradim. O arada makarna da pisti. Serde tembellik var. Simdi kim tencereye terayagini koyacak, uzerine salca ekleyip kavuracak diye dusunurken dahiyane (!) bir fikirle hadi haslanmis makarnalarla salatayi karistirayim dedim. Ve ortaya yukaridaki manzara cikti. Salata kisminda ince dogranmis gobek marul (tam olarak boyle mi denir bilemedim, yanlissa kusuruma bakmayin), domates, taze sogan, kucuk dilimlenmis havuc (baby cut havuclardan kullandim), taze dereotu ve kuru feslegen var. Makarna ile salatayi karistirdiktan sonra azicik tuz, limon ve zeytinyagi ekledim. Tadi cok guzeldi. Yalniz bir tavsiyede bulunmak isterim. Bu makarna salatasini hemen tuketmelisiniz. Aksi takdirde bol sulu bir salata haline gelir ki, hic tavsiye etmem. Misafirlerinize ikram etmek icin yapmak isterseniz eger, butun malzemeleri dograyin, makarnayi da haslayip soguk sudan gecirerek suzun ve iyice sogutun. Misafirleriniz geldikten sonra malzemeleri karistirip tuzunu eklerseniz cok daha guzel olur.

Yanda gormus oldugunuz makarna salatasini Gainesville'de iken yapmistim. Bir turlu yayinlama firsatim olmamisti. Kismet buguneymis. Yogurtlu makarna salatasi icin kucuk boyuttaki makarnalardan kullanirim. Nedense diger makarnalar salatada kocaman kaliyormus gibi geliyor. Bu salata icin de dirsek (elbow) makarna kullandim. Makarnayi haslayip, soguk sudan gecirerek iyice sogutuyoruz. Ayri bir kapta bir miktar yogurt, isterseniz cok az mayonez ve tuzla ezilmis sarmisak ile iyice karistiriyoruz. Icine kucuk kucuk dogranmis kornison tursusu, konserve bezelye ve misir ekliyoruz. Daha sonra kuru dereotu ve bir miktar kirmizi biber ilave edilip makarnalar ile yogurtlu sosu karistiriyoruz. Hepsi bu :) Afiyet olsun...

Thursday, July 12, 2007

Ye #24 - Key Lime Pie (Misket Limonlu Tart)

Oncelikle Limoncicegi'ne kolayliklar diliyorum. Bu guzel konuda bir suru guzel tarif cikacagina eminim. Limon Ye etkinligini duyar duymaz aklima ilk gelen sey bu misket limonlu tart oldu. Florida'nin key adi verilen adaciklarinda en unlu pastadir Key Lime Pie. Key West'e gittigimizde, her yerde gordugumuz bu tarttan denemeden gitmek istemedik. Peki ne yaptik? Caminda koca harflerle Key Lime Pie yazan pastanemsi yerlerden birine girdik. Hem bir dilim bu tart, hem de kocaman bir cikolatali kurabiye aldik. O anda karnimiz tok oldugu icin de paketi arabaya koyup, bir sonraki molamizda yeriz diye dusunduk. Bir sonraki mola oldu Miami. Eee gecenin bi yarisi otel aramaktan mahvolmustuk zaten kimin aklina gelir pasta. Bir sonraki sabah arabanin icindeki guzel koku bize unuttuklarimizi hatirlatmaya fazlasiyla yetti. Malesef yiyemedik tarti. Kismet buguneymis :) Bundan 1 ay once evde key lime pie yapacaksin deseler hadi ordan derdim :) Ama iste karsinizda Florida'nin meshur Key Lime Pie'i, nam-i diger misket limonlu tart :)

Oncelikle nedir bu key lime, biraz ondan bahsedeyim. Wikipedia'dan aldigim bilgiye gore ayni zamanda Meksika limonu, Bati Hindistan limonu gibi isimleri de varmis. 2.5-5 cm capinda, olgunlastiginda sararan ancak ticari amacla yesil iken toplanan bir meyve imis. Sahsen ben sari lime hic gormedim, hep yesil olurlar. Cok asitli, cekirdekli, guclu bir aromasi olan ve ince kabuklu bir tur limon. Limon yemeyi cok severim ama bu lime'i tek basina yemek pek mumkun degil. Zaten yiyebilsem bile midem asitliginden dolayi iflas ederdi herhalde. Florida adaciklarinda (keys) yetistigi icin bu isimle aniliyormus ve en cok da Key lime pie ile biliniyormus. Eminim Turkiye'de de yetisiyordur, sanki onceden gordum gibi ama acikcasi cok da emin degilim. Internette yaptigim arastirma sonucu en cok bu tarifi begendim, buyrun bakalim:

Icindekiler:

125 gr Graham Biskuvisi (robottan gecirilip un halina getirilmis)
5-6 kasik tuzsuz tereyagi
2 kasik toz seker
3 adet yumurta sarisi
1 kutu (32 oz) sweetened condensed milk (koyulastirilmis sekerli sut)
rendelenmis misket limonu kabugu
1/3 bardak misket limonu suyu
Suslemek icin krem santi

Oncelikle biskuvileri un haline gelene kadar robottan geciriyoruz. Graham biskuvisi yerine yulafli biskuvi veya burcak biskuvisi kullanabilirsiniz. Uzerine toz sekeri ve eritilmis tereyagini dokup iyice karistirip hamur haline getiriyoruz. Bu kitir hamuru tart kalibina asagidaki resimde gordugunuz gibi dosuyoruz. Bu islemin ardindan kalibi buz dolabina koyup sertlesmesini sagliyoruz. Bu arada yumurta sarilarini iyice cirpiyoruz. Ne kadar cok cirparsaniz o kadar guzel kabarir pastamiz. Daha sonra koyulastirilmis sekerli sutu katip karistirmaya devam ediyoruz. En son limon suyunu ve rendelenmis kabuklari ekleyip karistirdiktan sonra, tartimizi dolaptan cikarip karisimi biskuvi hamururun uzerine dokuyoruz. Onceden isitilmis (350F~180C) firinda 15-18 dakika pisiriyoruz. Daha fazla pisirmeyin yoksa kenarlari ve alttaki biskuvi kismi yanabilir. Firinin kapagini hic acmamanizi oneririm, zira hemen sonuyor. Bu hatayi ben yaptim siz yapmayin diye soyluyorum.

Simdi gelelim koyulastirilmis sekerli sut olayina. Amerika'da her markette rahatlikla bulabileceginiz bir malzeme ama Turkiye'de var mi bilmiyorum. Sute seker ekleyip uzun sure kaynatilmasi ile elde ediliyormus. Turkiye'dekiler bunun yerine sut, un ve seker karisimini bir sure kaynatarak elde edebilirler. Sanirim olcu olarak 1,5 bardak sute 1 bardak seker ve 1 kasik un yeterli olacaktir. Bu karisimi kaynattiktan sonra cirparak sogutursaniz koyulastirilmis sut kivamini elde edebilirsiniz. Kivamini gormeniz acisindan asagiya fotografini ekledim. Muhallebi gibi bir tadi vardi. Bol sekerli olmasi gerekiyor ki misket limonunun kekin eksi tadini bir nebze de olsa tatlandirabilsin.

Iste hepsi bu, imkaniniz olursa deneyin derim. Hazir key lime pie'lardan daha guzel oldugunu soyleyebilirim. Sahsen hic bu kadar guzel olacagini tahmin etmiyordum. Ama bir daha yapar miyim bimiyorum. Ben eksi ile tatlinin birbirine karismasini cok sevmiyorum sanirim, zira limonatayi sevmeyen biriyim :))) Eger seviyorsaniz bence deneyin. Sevgiler...

Wednesday, July 4, 2007

Etimekli Tatli


Cin Pilavi'nin ustune soyle karamelli, kremali bir tatliya ne dersiniz? Ay buralar cok sicak, tatli da nerden cikti diyenlere duyrulur: Bu tarif, daha dogrusu fotograf kistan beri bekliyor. Ben de malumunuz stajdayim ve burda pek bir sey pisiremiyorum. Arsivdeki fotograflar sayisini boylece eritmis oluyorum. Sicak da olsa, caniniz soyle hafif serbetli bir tatli isterse buyrun etimekli tatlidan :)

Tarife gecmeden once Pare'sine burdan tesekkur etmek istiyorum. Parem cok guzel bir jest yapti Ayse ile bana ve www.iloveturkishfood.com'u alip bize hediye etti :) Simdilik sitemiz blogspot'a yonlendirilmis durumda. Insallah bir gun kendi kodumuzu yazmaya baslayinca blogspotu buraya yonlendiricez :)) Bu arada Ayse'nin hazirladigi cok guzel bir pasta da sizi bekliyor :) Simdi gelelim etimekli tatli tarifine. Sanirim annem Oktay Usta'nin televizyondaki programinda gormus. O gunden sonra bizim evde sik yapilan bir tatli olmustu. Simdi gidince belki annem yine yapar bana :)))

Malzemeler:

1 paket tuzsuz sade etimek
1,5 bardak seker
Bir kac damla limon suyu
1,5 bardak su

Kremasi icin:

2,5 bardak sut
3 kasik un
1 kasik nisasta (un ve nisasta Amerika olculerine gore, Turkiye'dekiler bu olcuyu azaltsinlar yoksa kopkoyu bir kremaniz olur haberiniz olsun)
1 paket vanilya
1 poset krem santi
1 bardak soguk sut

Oncelikle sekeri teflon tavaya alip ocaga koyuyoruz. Uzerine de birkac damla limon ekliyoruz. Bir guzel eriyor sekerimiz. Eriyen sekerin uzerine suyu dokuyoruz. Seker oluyor kaskati bir sey. Amanin ben ne yaptim diye panik olmayin sakin, zira ben annem yaparken eyvah diye bagirmistim, yavas yavas eriyecek ve karamelli serbet olacak :) Serbet kati kisim kalmayana kadar ocakta bekletiyoruz. Tamamen eridikten sonra ocaktan aliyoruz. Bu arada kremamizi pisiriyoruz. Borcamimiza etimekleri diziyoruz. Uzerine serbeti dokuyoruz. Ustune kremamizi yayiyoruz. Pastamiz sogurken, 1 bardak sut ile kremsantiyi hazirliyoruz. En uste de kremsantiyi dokup dovulmus ceviz ile susluyoruz. Buzdolabinda en az 2-3 saat bekletiyoruz. Ne kadarcok beklerse tadi o kadar guzellesir haberiniz olsun. En son dilimleyip, afiyetle yiyoruz :)