Saturday, September 22, 2007

Ramazan Geldi Hosgeldi Etkinligi - Sahurluk Omlet

Ramazan gelmis hosgelmis, bereketiyle gelmis. Sizler de farkina variyor musunuz bilmem ama Ramazan'da ayri bir bereket oluyor sofralarimizda. Yetmez gibi gorunen yemekler bile fazlasiyle yetiyor hatta artiyor bile. Ramazan geldiginden beri sinavlar yuzunden pek bir sey anladigim soylenemez ama yine de arada supriz misafir cagirmayi ihmal etmedim. Misafiri genelde iftara cagiriyoruz ama gelin bir degisiklik yapalim ve bu ayki konuklarimizi sahura cagiralim.

Eminim akliniza cesit cesit borekler, pogacalar, kekler geldi ama benim ki sade bir oneri olacak. Omlet! Nasil ama cok degisik degil mi? Iftarda cesit cesit yemek goren mideleriniz sahurda hafif bir omlet ile kendilerine gelsin ne dersiniz? Aman sakin ha Minik Kus sinavlardan dolayi Ramazan etkinligi icin yemek yapamamis da bir omletle gecistiriyor diye dusunmeyin. Yok oyle bir sey (!). Ev sahibimiz sevgili Suheyla'ya kolayliklar diliyorum. Suheyla, seni etkinlikte yalniz birakamazdim. Ufakta olsa katkim olsun istedim. Umarim kabul edersin...

Omlet bildigimiz omlet iste... Once biberleri kucuk kucuk dogruyoruz. Sivi yagda biberler olene kadar kavurup, uzerine soyup kucuk kucuk dogradigimiz domatesleri ekliyoruz. Domatesler kendilerinden gectikten sonra ayri bir kasede cirpilmis, tuzlanmis ve baharatlandirilmis (ben kuru feslegene bayilirim, siz de mutlaka deneyin derim) yumurtalari dokup yumurtalar pisene kadar ocakta bekletiyoruz. En son rendelenmis kasar veya mozarella peynirimizi en uste dokup ocagin altini kapatiryoruz. Hepsi bu. Yaninda peynir, zeytin, hellimli peynirli biberler ve ekmek (veya bagel denen acma kilikli seyler) ile mmmmm super olur. Afiyet olsun...

Friday, September 14, 2007

Ye #26 - Patlican Salatasi ve Piyaz - Severim Oyunu

Aaa bir baktim bugun ayin 14'u. Ye #26 icin son gunum :( Malesef ki yeni bir sey hazirlayacak ne halim ne de vaktim var bu aralar. Hepinizden ozur dileyerek cok once yayinlamis oldugum iki tarifimi yeniden sizlerin huzurlarina cikariyorum. Tabi oncelikle Cafe Gusto'nun sahibi sevgili Serpil'e kolayliklar diliyorum :)

Patlican salatasi, en sevdigim aperatiflerdendir. Ister yogurtlu olsun, ister domatesli-soganli her turlusunu bayila bayila yerim. Hele bir de kozde pistiyse patlicanlar oooh misler gibi, yeme de yaninda yat :)
Piyaza gelince. Nedense disarda yedigim piyazlarin kalitesizliginden midir nedir (eminim cok guzel hakkiyla yapan yerler vardir ama ben denk gelmedim pek), hic bir zaman canimin isteyecegini dusunmedigim bir aperatiftir piyaz. Gelin gorun ki, Turk yemekleri sinifimizda piyaz tarifi verip, tadi super bir piyaz hazirladigim an artik piyaza bakis acim degisti. Ne guzel bir tadi varmis da, ben bilmezmisim.

Lafi fazla uzatip, agzimi sulandirip, ne kendime ne de sizlere iskence etmeden aranizdan kayboluyorum.

Tarifler icin linki takip etmeniz yeterlidir.

Aaa az kalsin unutuyordum sekercim Ganne'm beni severim oyununa davet etmis. Davete icabet etmek gerek degil mi? Oyunun kurali 3 tane yapmayi sevdigimiz ilginc seyleri soyluyoruz ve oyuna en az 3 arkadsimizi davet ediyoruz. Buyrun benim sevdigim ilginc seyleri ogrenmeye :)

Severim sogukta burnum usudugunde ust dudagimi burnuma degecek sekilde kaldirip kendi nefesimle burnumun ucunu isitmayi...

Severim sivrisinegin delik desik ettigi bacaklarimdaki, kollarimdaki ve bilumum isirilmaya musait yerlerimdeki isiriklari saymayi ve ustune ustluk yanimda kim varsa "bak hain sinege nasil isirmis" diyerek davula donmus bacagimi gostermeyi...

Severim karnim agridiginda "karnisi agriyor" diyerek sizlanmayi...

Peki ben kimleri sobelesem :) Ben de sevgili ortagim Yaman Aysem'i, Papatya Prenses Lulu Kusum'u, Diyalog Yemekleri'nin ve bu ayki Ramazan etkinligi'nin sahibi sevgili Suheyla'yi ve Serinmavi Oya'yi sobeliyorum :) Unutmayin sevdiginiz ilginc seyleri yaziyorsunuz.

Gorusmek uzre...

Monday, September 10, 2007

Dogum Gunu Pastasi (Hayali)

Minik Kus kayboldu gitti diye mesaj gonderen arkadaslarim, iste geldim burdayim. Aslinda hep burdayim ama bu ara sinav aldigim icin ne kendi blogumla ilgilenebiliyorum ne de sizleri ziyaret edip neler yapmissiniz bakamiyorum. Bu Eylul sonuna kadar boyle surecek malesef :( Hem sizlere ben burdayim diyeyim hem de bir pasta macerasi anlatayim istedim, buyrun bakalim...

Simdi hep beraber hayal kuruyoruz. Dogum gunu pastasi icin oncelikle guzel bir pandispanya lazim. Daha onceden denedigimiz, tadindan ve seklinden emin oldugumuz tarifimizi kullanarak hazirliyoruz pandispanyamizi. Guzelce kabarmis, firindan cikinca azicik sonuyor ama olsun, yeterki cokmesin (!).
Bir yandan da guzelce kremamizi hazirliyoruz. Nasil olsun pastamiz? Dogum gunu cocugunun sectigi gibi seftalili :) O zaman daha onceki kremamizdan pisirip, icine bir guzel seftali parcaciklari koyabiliriz, ya da seftaliyi ezip icine karistirabiliriz. Bu defa bir farklilik olsun diyip, ara krema olarak krem santi kullanip ust krema olarak da hazirladigimiz kremayi kullanalim bakalim.

Pandispanyayi guzelce enine ikiye kesiyoruz. Pasta cokmedigi icin korkusuzca bolebilirsiniz, aman ortasi coktu bicakla delmeyeyim , aman kenari coktu dikkatli keseyim diye dusunmenize gerek yok. Daha sonra pandispanyamizi azicik sutle islatalim. Kremsantinin icine kucuk kucuk dogradigimiz seftali ve muzlari ekleyelim. Daha sonra meyveli kremsantiyi kekimizin uzerine kaplayacak kadar hatta biraz da fazlaca kekin uzerine dagitalim.

Ikinci kat keki koyup en uste de seftalili kremamizdan dokelim. Krema kendi akiskan hali ile kenarlardan hafifce aksin ve guzel sekilli bir pastamiz olsun :) Uzerini kremsanti ve marketten aldigimiz degisik sekilli sekerlerle susleyelim.

Nasil ama super degil mi? Peki bu super pastanin neden bir fotografi yok. Hemen cevap vereyim cunku yukarda anlattigim gibi kendi bildigim yontemle degil de blogcu arkadaslardan bazilarinin sayfalarinda dolanarak acaba daha farkli yapabilir miyim diye dusundugum, ve orda gordugum yontemleri kullandigim icin. Kimseyi suclamiyorum sadece kendimi sucluyorum, madem bildigin ve tutturabildigin bir tarifin var neden gider baska tarif denersin ki?

Kissadan hisse:
  1. Eger tadini ve kivamini tutturabildiginiz pasta, kek, pandispanya, krema veya yemek varsa bu pastalari bildiginiz yontem ile yapin. Hele de bu bir dogum gunu pastasi ve o dogum gunu de sevdiginizin dogum gunu ise kesinlikle bildiginizden sasmayin.
  2. Her blogda gordugunuze atlamayin. Bazen insanin elinin sicakligi bile farkli olunca hamur gibi seyleri tutturmak cok zor olur. O nedenle deneme yanilma ile kendi yonteminizi olusturun.
  3. Eger pandispanyaniz coktuyse usenmeyin, sil bastan yeni bir pandispanya hazirlayin. Zira keserken ust katman kirilirsa ya da bir yerinden bicak darbesi alirsa, uzerine doktugunuz kremanin etkisi ile dagilma yasayabilir guzelim pasta haberiniz olsun.
  4. Seker ile susleyecekseniz, kesinlikle ve kesinlikle son anda yapin bu susleme isini. Her ne kadar pastaniz soguk gelse de size, sekerler pek oyle dusunmeyebilir ve hatta kendilerini salip, pastanizin uzerinden akabilirler.
  5. Suslemek icin illa ki krema torbasi alin ve kullanin. Tabi krema veya kremsanti ile suslemeyi dusunuyorsaniz.
  6. Onemli olan tadi diyenlere aldiris etmeyin. Tadi guzel olan ama once gozume hitap etmeyen bir pasta ne kadar ugrasirsaniz ugrasin ne akilda kalir ne kalpte.
  7. Pasta yapmayi kisa zamana sikistirmayin. Vaktiniz ne kadar bolsa o kadar rahat olursunuz ve ters giden seyleri duzeltmek icin vaktiniz olur.
  8. Sinav arasi delikanlilik yapip illa ben pasta yapicam diye tutturmayin. Pasa pasa gidin hazir bir chesecake alin. Ohhh mis gibi :)

Benden bu kadar. Kulaginiza kupe olsun :)