Saturday, June 9, 2007

Sari Burma


Yukarida gormus oldugunuz sari burmalari (ki bazi yerlerde adi sarigi burma diye geciyor, sanirim dogrusu sarigi burma ama annem hep sari burma dedigi icin adini degistirmek istemedim) Philadelphia'ya gelmeden bir gun once yapmistim. Parem'in hocasi iki ogrencisini, ki birisi Parem digeri de Turk dostu John olur, kiz arkadaslari ile birlikte yemege davet etmisti. Dolayisiyla 6 kisi olacaktik, tabi ki iki guzel kizimizi saymazsak. Dr. Smith'in biri 3 yasinda, Katie, digeri 8 aylik, Danielle, birbirinden tatli iki kizi var. Katie ile bayagi iyi anlasiyoruz, babasi ve annesi bana Katie'nin en iyi arkadaslarindan olmaya aday oldugumu soylediler. Netekim babasi oyun kartlariyla oynamak ister misin diye sordugunda, bana donup benimle oynamak istedigini soyledi. Cok tatli bir sey ya, ilerde kizim olursa ona benzemesini cok isterim ama ben de bu esmerlik varken sapsari bir kizimin olmasi neredeyse imkansiz. Yine de belli mi olur di mi? Neyse konuyu fazla dagitmayayim. Yemege giderken ne gotursek diye dusunduk, tabi ikimizin de aklina direk baklava geldi. Yabancilar pek seviyorlar ve cok makbule geciyor. Malum bir yandan da yol hazirligi yapiyorum ama is pasta ya da yemek oldu mu hep vakit bulurum :) Cumartesi sabahi erken kalkip yaptim. Soylemesi ayip pek de guzel oldu. Buyrun bakalim tarifi:

Malzemeler:

1/2 paket phyllo dough (burda baklavalik yufkalar satiliyor ve duyduguma gore Turkiye'de de artik satilmaya baslamis)
250 gr tuzsuz tereyagi
3 bardak cekilmis ceviz
1 bardak seker
1 bardak su
bir iki damla limon suyu

Asagida goreceginiz sekilde iki yaprak yufkayi masanin uzerine koyup uzerine bolca ceviz dokuyoruz. Daha sonra parmaklarimizla yufkayi burusuk olacak sekilde kenarlardan ortaya dogru topluyoruz. En son iki ucu ustte birlestirip sag uctan baslayarak yufkayi disari dogru bukuyoruz. Aynen kalem acar gibi. Cok fazla sikmadan ama cok da gevsek birakmadan yapiyoruz bu islemi. Sonra burdugumuz yufkayi tepsimize aliyoruz. Burda bir hatirlatma yapayim, yanda bekleyen yufkalarin uzerini acik birakmayin, yoksa yufka hemen kurur ve bu burma islemini yapmaniz cok zorlasir.

1 rulodaki yufkalar bitene kadar bu islemi tekrarliyoruz. Zaten dikdortgen borcamimiz da tam dolmus oluyor. Daha sonra baklavamizi kucuk dilimler halinde kesiyoruz. Ayni zamanda tereyagini eritip yakiyoruz. Tereyagini yakmak demek dibince kahverengi tuza benzer tortu kalana kadar kaynatmak demek. Peki yagin yandigini nasil anlarsiniz? Terayagi eridikten sonra kopuklenmeye baslar. Bu asamada devamli karistirin. Yaklasik 5-7 dakika sonra dibinde koyu sarimsi bir renk gordugunuzde ocagi kapatin. Kendi isisi ile dibinde kahverengi tuzumsu seylerin biriktigini goreceksiniz. Yanmis tereyagini kasik ile dibindeki tortulara degdirmeden alip baklavanin her tarafina gelecek sekilde dokuyoruz. Isitilmis firinda (350F~180C) kizarana kadar pisiriyoruz.
(Yukaridaki ve asagidaki fotografin uzerine tiklayarak buyutebilirsiniz).
Serbeti icin de sekeri ve suyu 5-6 dakika kadar kaynatip en son limon suyunu ekleyip ocaktan aliyoruz. Ben genellikle baklava soguk, serbet sicak iken serbeti dokuyorum. Boylesi bence en guzeli ama eger hemen yemek istiyorsaniz, her ikisi de ilik olmali. Hepsi bu kadar :) Tabi hazir yufka kullaninca bu kadar kolay. Annemle birlikte yufkalarini acardik her bayram oncesi. Evde bu isle ilgilenen tek kisi ben oldugum ve bu isi de sevdigim icin, annem tatil icin eve gelmemi beklerdi ki birlikte yapalim diye. Ah ne guzel gunlerdi... Canim annem iyi ki ogretmissin bana her seyi, sayende burda yemek, pasta, borek ve ozellikle baklava konusunda uzman olarak taniniyorum :) Seni gorseler bir de :)

Herkese afiyet olsun :)

41 comments:

yemek said...

Sevgili Kuş, sen ne marifetlisin böyle. ne güzel bir görüntü k,, tadıda öylederi eminim.
Ellerin dert görmesin arkadaşım.
Selamlar...

Calimero Mutfakta said...

minik kusum amerikalar da sari burma da yapmissin ya.. ne diyeyim bwn sana. Masallah ellin dert gormesin..

Unknown said...

Tebrik ederim, ellerine sağlık. Tadları da göründükleri gibiyse...
Bu arada gözüme ilişti elma üçlemesi de harika.Senin blogu sıkça ziyaret etmemek lazım.İştah açıyor ;o)

Anonymous said...

canınm ellerine sağlık nefis görunuyor afiyet olsun . :)

Anonymous said...

Kuşummm bu harika birşeyyy, eline koluna sağlık süpersin yani:)
Ama benim canım çekti,nolcak şimdi:)
Sevgiler canımmm
LULU
www.bayanlulu.blogcu.com

GANNE said...

Minik Kuşum valla sari burmalar nefis gorunuyor. Ellerine saglık. Annem de yapar buna benzer bir tatlı. Goruntusune bakılırsa seninki anneminki gibi olmus. Ah olsa da yesem. Canım ya Turk mutfagını ordakilere ne guzel tanıtıyorsun. Maaşallah. Herkes hayran tabii senin yemeklere. Becerikli kuşum benim. Operim...

Anonymous said...

Minik kuş'cum bu ne maharet maşallah diyeyim, nefis görünüyor bide tadabilseydik, ellerine sağlık arkadaşım, sevgiler..

Hatice said...

muhteşem görünüyorlar :)
ellerine sağlık..
kim der ki elin amerikasında.. diye :)

Anonymous said...

Annemle babam 2 sene öncesine kadar oturur beraber hamur makinesiyle sarı burma yaparlardı biz çocuklar(pardon kazıklar) da bayıla bayıla yerdik ama artık nedense hamur makinesi bile toz içinde :(
Bu tarif sayesinde artık kendi sarı burmamı kendim yapabilirim.Tarif için çok teşekkürler,sevgiler.

Minik Kus said...

Lavantin, tesekkur ederim. Amin hic birimizin elleri dert gormesin ins. :)

Calimerom, tesekkur ederim canim. Sen gel sana da yaparim :)

Duha, tesekkurler. Tadini cok begendi herkes, firsatin olursa dene derim :)

Banu, tesekkurler...

Lulu, tesekkur ederim. Sen de gel sana da yapariz :)

Ganne'm tesekkur ederim canim. Biz de kendi capimizda tanitiyoruz ulkemizi bakalim. Arkadaslar bayagi meraklilar, gelecekler ins. bir gun Turkiye'ye :)

Minik Kus said...

Ebru, tesekkurler. Keske internetten bakarken istedigimiz pastalar, borekler de ekrandan cikip gelebilse di mi? Ne iyi olurdu :)

Hatice, tesekkurler. Cidden uzakta olunca boyle seyler yapilmaz gibi geliyo ama tam tersi en cok baklavayi burda yaptim ben :)

Burcu, hamur makinesi dedigin yufka acmak icin mi? Hic duymamistim, ne guzel bir sey. Artik sen yaparsin onlara, afiyetle yersiniz :)

sevdamavisi said...

Canım,
ellerine sağlık çok zor bir tarifi çok başarılı yapmışsın. Herkesin harcı değil tabi ki. sevgiler

Anonymous said...

Canım Minik Kuş, bu nedir böyle, bu nasıl marifettir, arada derede yapılacak bir tatlımıdır bu.. Böyle devam eder sayarda sayarım. Vallahi ayağa kalkıp alkışlamak istiyrum sizi :)

Umarım sapsarı bir bebişiniz olur. Tüm esmerliğe inat :))

Sıcacık sevgiler...

Anonymous said...

Ellerinize saglik. Ne kadar da guzel gorunuyor. :) Yeni bir sekil daha ogrenmis oldum boylece. Ben bulbul yuvasi seklinde yapiyordum onceden. Ama bugun bunu denemeyi istiyorum. :) Tesekkurler..

Selen said...

Aman da aman bu ne yetenek böyle minik kuşum... Hazır hamur bile olsa baklava marifet ister şekerim. Ayrıca havuz başı sefanıza da bayıldım. NY turuna ise içim gitti vallahi. Çok sevgiler canımm

LaMa said...

Harika olmus Hocam.Burda arkadaslar jaluzinin ince cubugnu cikraip oklava yarine kulaniyor,ona sariyorlar burma icin. senin tarif daha pratik.
Ben de bugun normal baklava yaptim, yasasin filo dough,di mi:)))

Minik Kus said...

Sevdamavisi, tesekkurler. Imkanin varsa dene o kadar zor degil aslinda ya da ben alistigimdan zor gelmiyor :)

Zerrin, tesekkur ederim. Burda baklava yapmak cok kolay geldiginden aklima gelen ilk tatli bu oluyor genelde. Duana amin diyorum, belli mi olur di mi?

Hureyre, hosgeldin, tesekkurler. Deneyince sonucunu da yaz bana olur mu? Insallah begenirsin :)

Selen, tesekkur ederim. Sen de gel birlikte gezelim :) Florida'da bir arkadasin oldugunu biliyorum, belki gelirsin bir gun ne dersin?

Lamam Hocam, jaluzinin cubugunu kullaniyolar ha? Cok iyi ya. Benim de oklavam var, tabi oklava dediysem gercek oklava degil. Walmart'in art bolumunden alinma ince tahta bir cubuk. Bayagi guzel aciliyo yufka haberin olsun :) Sizin de baklavaniz afiyet olsun, burda baklava en kolay tatlilardan oldu di mi? :))))

LaMa said...

Oklavalari zaten var da istenilen incelik icin jaluziye basvuruyorlar:) Is bitince tekrar yerine geri katiliyor :)Turk Hanimlarinin zekasi parlaktir :)

umran said...

Masallah sana minik kusum,
resimlerden yapilisini gorunce daha bir iyi oldu.denemk lazim guzel tarifini.sevgiler

Anonymous said...

Merhaba:)
Sizi tanıyor muyum?
Yani diğer bloglarda isim olarak KUŞ mu kullanıyorsunuz?
Elinize sağlık nefis görünüyor:)

iyi günler..

Anonymous said...

Ah şimdi anladım:)
Sanırım Hatice nin blogtan tanıdınız beni:)
Ben de giderayak sizi ekleyeyim linklerime, nefis görünüyor herşey:)

sevgiler..

ebruakin said...

Selam canım,
Gözüm açık okuyordum yazdıklarını.
Sonra hazır yufka ile yaptığını yazınca, bir oh çektim yani.
Yoksa çok kıskanacaktım seni. :)))
Hoş, hazır yufkadan yapmanın da çok kolay olduğunu iddia etmiyorum. Ama oralarda bir de yufka açıyorum deseydin, kendimden utanacaktım. :)))) (Ben yapamıyorum da. Daha doğrusu beceremem diye korkuyorum.)
Ne kadar güzel olmuş. Ellerine sağlık. Süper...
Öpüyorum. Sevgiler şeker.

Minik Kus said...

Vay vay vay, demek oklavalar kalin geliyor ha :) Masallah Hocam ne diyeyim Turk hanimlari cidden cok becerikli :)

Umran, tesekkurler. Umarin dener ve begenirsin :)

Ece, aynen dedigin gibi Hatice'nin blogundan ulastim sana ve blogunu cok begendim. Geliyorum ziyaretine hep :)

Ebru, yufka acmak zor degil aslinda yani normal borek icn falan daha kolay tabi. Baklava icin bayagi ince acmak gerek. Ebnd ekendi basima hic acmadim ama annemle acardik eskiden. Bence ufaktan basla, her seyi beceriyosun da bunu niye yapamayasin ki :)

Leziz Sofralar said...

Minik kus'cum günaydin öncelikle sarigi burman nefismi nefis olmus ellerine saglik canim bende hazir yufka denemistim ama kalitesi iyi degildi galiba pek güzel olmasti ama seninki görülüyorki cok basarili eee becerikli kadinin hali baska olur tabi:))sevgiler...

Unknown said...

harika olmuş, ellerine sağlık. ben artık usta diyeyim sana...bu tür tatlıları yapabilen insanlar bence acaip becerikli kişilerdir :-)

Anonymous said...

kuuuuuuuuuşşşşşşş hayırlı cumalar :)

Anonymous said...

merhaba canım ne kadar marifetlisin valla burma harika görünüyor ellerine sağlık...
www.denizesintisi.com

Anonymous said...

minik kuşum benim canım
baklava istediiiiiiiiiiiiiiiii
sensin sebepppppppppppp
marifetlisin hayran oldum
ellerine sağlık hayatım
sevgiler öptüm

LaMa said...

Hocam ruyamda seni ve blogunu gordum, Malatya usulu enfes tarifler dokturmustun yine:) Hani mesaj vermis olayim, yeni tarfi isteri filan gibi :)))

Anonymous said...

ahhh canımm ne güzel bir tatlı bu böyle ellerine sağlık nefis görünüyor.

Minik Kus said...

Seval, tesekkurler. Bazen benim yufkalar da kuru cikiyor, o zaman bayagi zor oluyor sarmasi. Sekilleri bu kadar guzel olmuyor ama tadi genelde ayni. Bir de boyle dene bakalim, nasil olacak :)

Yesilkivi, estagfurullah diyeyim :) Tesekkurler, blogcu arkadaslarima layik olmaya calisiyorum :P

Lulu, gecti ama sana da bu haftaki cuma icin hayirli cumalar simdiden :) ARO

Ebru, tesekkur ederim, estagfurullah :)

Esra, keske gonderilebilse di mi? Sen de bana kediciklerden gonderirsen belki Tr'ye geldigimde postaya veririm senin icin :) Tesekkurler...

Lamam Hocam, hayrolsun ruyan :) Buralarda zor biraz Malatya yemegi pisirmek. Normal yemegi bile bir yapiyorum 4-5 gun ayni yemegi yemekten usaniyorum resmen. Ama tatilde annemin yaptigi yemekleri paylasirim ins :) Ozledin sen beni ondan goruyosun dermisim :)))))

Sibel, tesekkurler :)

ayseyaman said...

Sevgili Minik kuş, ellerine saglık, bence de baklavadan iyi hediyemi olur, bu turist kısmı ağızlarının tadını biliyor.:)
Canim insallah Allah senin de gönlüne göre verir. :) neden olmasin! Bende melez mavi gözlü istiyorum :p Canim saka yapiyorum, töbe töbe, saglikli olsun da.
Burmalara gelince, serbeti agzımın suyunu akıttı desem yalan olmaz, Phyllo dough bulamayıp baklava yapamayan bir tek ben kaldım koca kıtada :)
tekrar ellerine saglik canim
sevgilerle

Tuba said...

Minik Kus, ellerine saglik. Goruntu muhtesem. WEminim tadi da oyledir. Sevgilerimle,

Selen said...

Evet çok istiyorum gelmek Florida'daki arkadaşıma. Hatta bu yaz davet etti ama kısmet olmayacak heralde. Neyse doktora bu daha zaman var önümüzde :)
Bu arada cevap veriyorum: benim master'ım Penn State'den.

Anonymous said...

ya ne güzel tarifler bu sayfada ben rejimdeyim ama..çok üzücü.şimdi olsa şu baklavalardan ne güzel yerdim..selamlar.

Minik Kus said...

Aysem, bizim istekler tukenmiyor demek ki. Ben de madem sari cocugum olmaz bu esmerlikle, bari melez cocugum olsun diyordum ama o da olmayacak :) Valla agizlarinin tadini biliyolar, bayila bayila yediler. Ne sansli arkadaslarimiz var di mi? Bizim gibi becerikli (!) arkadaslari var hehehe :)))

Tuba Abla, tesekkurler...Seninkiler kadar olmasa da layik olmaya calisiyoruz :)

Ooo Selen, demek ki onumuzdeki yillarda seni belki burda gorebilicez :) BEnce firsati kacirma, burda gezecek yer cok. Gainesville'de yok ama tum Florida yakin sayilir, Key West bile 8 saat uzaklikta :)) Benim de hocam Penn State mezunu :)))

Suheyla, hosgeldin. Rejim sonrasi ugra o zaman sen. Yine tatli tarifi vericem de :)) Tesekkurler...

LaMa said...

hocam,
bu yontemle borek de yapilir mi sence?
burmalari boyle izdikten sonra sonra uzerine sutlu-yagli karisim doksek nasil olur sence??? kestane kebap, acl cevap :)))

Minik Kus said...

Neden olmasin Hocam, bence gayet de kolay olur he he :) Ama borcam da bir guzel batar :) Acele mi demistin :P

Evren Yasa said...

Ellerine saglik, cok guzel bir tarif. dun yaptim burada belcikadaki turk arkadaslarimizla yedik, resmen herkes bayildi. Firina vermeden once hersey bes dakikada tamamlanmis oluyor, ne kolay boyle! Hem de cok lezzetli, kesinlikle kolay baklava tarifi arayan herkese siddetle tavsiye ediyorum.

Minik Kus said...

Evren, cok sevindim denediginize, ama en cok da begenmenize sevindim :) Hehe mutlu kusum ben :) Simdi senin bloga dogru bir yol alayim bakalim, nelerle karsilasicam :)

Unknown said...

Merhaba arkadaşım öncelikle, 2 senedir bu tarifini severek yapıyor ve afiyetle yiyorum yediriyorum bunun için sana teşekkür borçluyum:)
Senin kadar beceremesemde tarifini, cahidejibek.wordpress.com blogumuzda yayınlamak istiyorum müsaden olursa? tabiki linkini vererek:) cevabınızı bekliyorum, sevgiler.