Thursday, June 21, 2007

Tiramisu


Iste geldim burdayim :) Arayi bu kadar acmaya aliskin degilim biliyorsunuz ama nedense bu yaz pek yogun. Bir turlu firsatini builup iki kelimeyi bir araya getirip yazamadim bloguma. Neyse ki bismillah diyip sonunda bugun yazmaya basladim.

Biliyorsunuz Philadelphia'dayim (nam-i diger Philly). Sonunda buraya da yaz geldi :) Haziran'in 20'sine kadar neredeyse dogru durust sicak gorememistik. Son gunlerde hava isindi da yazin geldigini anladim. Gerci sabahlari kapiyi acinca yuzume carpan serinlikten gayet memnunum ama is yerindeki klima sogugu olduruyor beni. Ayaklarim resmen buz kesiyor. Aksam olsun da isten cikip arabaya binince isinayim istiyorum.

Haftasonu isinan hava ve Parem'in gelmesi ile bayagi eglenceli gecti. Cumartesi gunu New York'a gittik. Gaye ile bulustuk, kuyrukta bekledik, Feribota bindik, Ozgurluk adasina gittik, Ozgurluk Heykelinin dibindeki cimlerde oturup ayakkabilarimizi (ayakkabilarimi desem daha dogru olacak) cikardik, bir guzel yayildik, Tai restaurant'inda yemek yedik, begendik, yagmurda azicik islandik, taksiye bindik, kisacik mesafeyi uzun yoldan goturmesini izledik, Empire State binasinin tepesine ciktik, New York'u tepeden seyrettik, Time Square'e gittik, fotograf makinesine bol bol poz verdik, Nadire ile bulustuk, cheesecake yedik, metroya bindik, otobuse binip Philly'e geldik. Hepsi bu kadar :))) Sira geldi tiramisuya.

Bu tiramisuyu yapali bir kac ay oluyor sanirim. Diger bloglarda tiramisuyu goren Parem, gecen seneden beri tiramisu yapicam diyosun hani nerde demez mi? Eee ama ama hazir pastaban yok ki diye bir kac bahane surdum ama yemedi. Kremali pasta yaptigin kekten yapsan olmaz mi diye bir soruyla karsilasinca, tamam dedim Parem de ahcilik yolunda emin adimlarla ilerliyor. Dedim yuvarlak kalibim guzel degil ama deneyeyim madem, tabi ona da cevabi hazirdi: Aaa kare olmayacak mi? Benim gordugum tiramisular hep kare servis edilir. Eh madem kare istiyor, biz de dikdortgen borcamda yapip kare dilimleyelim bakalim nasil olacak. Cidden kare dilimleme isi hem daha kolay oldu hem de sunumu daha guzeldi. Tek sorun burda labne peyniri bulamadim bir turlu. Marketteki butun peynir reyonlarini alt ust ettik, yok. En son Arap Bakkali'ndan uzerinde Labeneh yazan ama altinda da yogurth culture diye aciklamasi bulunan 'yogurtlu labne peynirimsi'sini aldik. Buyrun bakalim macerali tiramisunun tarifi:

Malzemeler:

Pandispanyasi icin:
3 yumurta
1/2 bardak seker
1 paket kabartma tozu
1 bardak un
1/2 paket kakao

Kremasi icin:
3 bardak sut
3 yemek kasigi nisasta
2 yemek kasigi un
1 bardak seker
1 paket labne peyniri

Islatmak icin:
1 bardak ilik su
2 corba kasigi granul kahve

Pandispanyasi icin her zamanki gibi yumurtalari ve sekeri uzunca bir sure cirpiyoruz. Daha sonra un, kabartma tozu ve kakosunu ekliyoruz. Kucuk dikdortgen borcam kullandigim icin malzemeler bu kadar ama eger borcaminiz buyukse (aslinda normalde borcamlar zaten buyuktur, ben de iki boyutu oldugu icin kucugunu tercih ederim) yumurta sayisini bir arttirip diger malzemeleri de azicik arttirabilirsiniz. 350F~170C'lik onceden isitilmis firinda uzeri hafif kizarana kadar pisiriyoruz. Yaklasik hamur boyutunun iki katina cikiyor, hatta yumurtasini iyi cirptiysaniz daha fazla bile kabarabilir :) Kek piserken butun malzemeleri, labne peyniri haric, karistirip kremasini pisiriyoruz. Turkiye'deki nisasta ve unlar daha iyi kivam verdigi icin bu olculeri biraz azaltabilirsiniz ama Amerika'da bunlar bile az geliyor bazen. Krema pistikten sonra biraz sogumasini bekliyoruz. Sonra labne peyniri katip iyice karistiriyoruz. Pismis kekin biraz sogumasini bekliyoruz. Bu arada ilik su ve kahve ile islatma karisimini hazirliyoruz. Soguyan keki ikiye kesip her iki tarafi da kahveli suyla iyice islatiyoruz. Araya kremanin bir kismini dokup diger kek ile kapatiyoruz. Burda dikkat etmeniz gereken sey, keki islattiktan sonra yerinden oynatmamamak. O yuzden ust kismi islattiginiz yer mumkunse tepsi uzeri olsun. Boylece tepsiyi bir yandan ters cevirip diger yandan elinizle destek olarak kremanin uzerine kapatabilirsiniz. En son kremasini dokup, uzerine bolca kakao eliyoruz. Hepsi bu :) Tavsiyem bir gun dolapta bekletmeniz. Nedense bu tip pastalar bekleyince guzellesiyor. Afiyet seker olsun, diettekilere kilo olmasin, kilo almak isteyenlere yarasin :)


23 comments:

ayseyaman said...

Sevgili Minik kuşum, ne güzel bir gün geçirmişsiniz. Fotograf makinesine verdiğiniz pozlardan biri ikisini görseydik fazla hayal etmeye de gerek kalmayacaktı. Ama olsun özlemişim yazıları o da yeter. :)
Canımcım öncelikle tiramisunun sekli çok güzel olmuş, dikdörtgen borcama yapmıssın bereketli de olmuştur.:) Senin yaptığın yöntemle bir tiramisu deneyesim geldi simdi.
Canım labne peyniri yerine, Mascarpone Cheese, Ricotta Cheese ya da Cream Cheese'den ikisini birbirine karıştırsan yine mükemmel bir krema elde edebilirsin. :) Goya marka lady fingerslarla da katları çıkarsın :) bak sen de öyle dene.
Canimcim güzel
ellerine sağlık.
işlerinde kolaylıklar.
öptm, sevgilerle

Anonymous said...

Minik kuş'cum tiramusun öyle iştah açıcı görünüyoki, uzatıp elimi yiyesim geldi, ellerine sağlık, sizin oralara yaz gelmemiş ama biz buralarda yanıyoruz, maalesef hava çok sıcak daha şimdiden, ama napalım yazı böyle geçireceğiz, neyse kendine iyi bak, sevgiyle kal..

Anonymous said...

Eee, insan stajını Kuş'un Mutfağı'nda yapınca yavaş yavaş bir şeyler kapıyor demek ki :)

Bu arada merak edenler için: Minik Kuş üç haftada maşallah vızır vızır araba kullanmaya başlamış. Geçen hafta sonu itibariyle "Pare Sürücü Kursu"nun son aşamasından da başarıyla mezun oldu, artık o bir otoyol kuşu :)

Leziz Sofralar said...

Sevgili Minik Kus,nefis bir tiramisu olmus ellerine saglik bencede en güzeli borcamda oluyor cünkü yuvarlak olunca krema yumusak oldugu icin tiramisununda görünümü pekte güzel olmuyor böylesi hem göze hemde damaga hitap etmis tekrar ellerine saglik canim sevgiler...

Anonymous said...

canım merhaba ne güzel bir tiramisu olmuş harika görünüyor canım ellerine kollarına sağlık...
selamlar...
www.denizesintisi.com

Unknown said...

Merhaba senin tiramisuyu görünce aklıma h.sonu yaşadığım tiramisu faciası geldi :)Ben deniz hayatımda ilk defa tiramisu yapmaya kalkıştım ki zor bişeyde değil aslında keki çokmu ıslattım nedir bilmiyorum üst kısımdaki kek parçalandı kaydı kremalar çatlaklardan kaydıkça kek dahada parçalandı derken şekil şemal bişeye benzemedi :) tadını her ne kadar herkes beğensede ben bir tiramisuyu nasıl beceripte yapamadım diye baya hayıflandım :)))...Ellerine sağlık seninki gerçekten çok güzel olmuş...

GANNE said...

Minik Kuşum ya inanılma zgüzel görünüyor tiramisu. :) Ellerine sağlık. Pare'ye can kurban ne istese yapılıyor desene. Afiyet olmuştur size. Valla kare daha da bir güzel olmuş. Ben bundan sonra kare mi yapsam ne?
Opuyorum.

GANNE said...

Minik Kuşum ya inanılma zgüzel görünüyor tiramisu. :) Ellerine sağlık. Pare'ye can kurban ne istese yapılıyor desene. Afiyet olmuştur size. Valla kare daha da bir güzel olmuş. Ben bundan sonra kare mi yapsam ne?
Opuyorum.

sevdamavisi said...

canım ne güzel tramisu bu yeme de yanında yat. bir iki hafta önce yedim kızıma da ilk kez tattırdım, bayıldı. ben zaten çok severim. ellerine saplık çok güzel görünüyor. sevgiler

bir demet feslegen said...

Merhaba Minik Kuş,
Tiramisu hakikaten bekletince daha iyi oluyor. Çok güzel görünüyor ben de epeydir yapmamıştım, canım istedi.
Serinliğin tadını çıkarın, buralar çok sıcak.
Sevgiler
Eda

Minik Kus said...

Aysem, saolasin. Senin tiramisuyu hatirliyorum. Hatta en son Olive Garden'a gittigimizde masanin uzerinde duran tatli menusunde gozume carpti tiramisu. Ana aynisini yapmisti Ayse dedim :))) Cidden aynisini yapmissin tebrik ederim :) Peynir tavsiyesi icin de tesekkurler, insllah gelecek sefer oyla yaparim :) Cok saol sekerim :)

Ebru, tesekkur ederim. Ben de serinligin keyfini cikariyorum aslinda. Florida'da olsam sicaktan yaniyor olacaktim :)

Hehe Paresi'nden de onay aldim ya artik gam yemem :) Kusun Mutfagi'nin yamagina tesekkurler...

Minik Kus said...

Seval, evet haklisin bayagi kolay oldu.Artik ben de hep boyle yaparim :)

Ebru, tesekkurler...

Zerrin, gecmis olsun :(Ama onemli olan tadi :) Islattiktan sonra fazla hareket ettirmemek gerek. Ben de o yuzden bir tepsi uzerinde islatip, direk kremanin uzerine ters cevirin diye yazdim. Bahsettigin olay, Turkiye'de bir kez basima gelmisti benim de. Olsun herkes tadini begenmis ya opnemli olan da bu.

Gannem, sagolasin. Bence boyle dene bir de, cidden cok guzel oldu. Hem de dilimlemesi ve servisi cok kolay :) Istedigin her hangi bir pandispanya tarifi ile kendi kremani birlestirebilirsin :)

Sevdamavisi, tesekkurler. Artik kizin surekli ister haberin olsun :) Bence de cok guzel bir tat.

Eda, tesekkurler. Ilk firsatta hemen yap bence :) Sicaklarda kolay gelsin :(

Anonymous said...

canım hosgeldın. ellerıne saglık nefıs görunuyor..

ayseyaman said...

Minik kusum,
turist arkadasta yorumunu gördüm :)
canim ya düşünüyorum da sitelerimizin in the kitchen versiyonunuda mı yapsak? sen okullusun sen iyi kıvırırsın, benim ingilizcem o kadar super degil ama cok guzel olmaz mi? :) ayseyamaninthekitchen :P
seninkini tam cevirince kulağa nasıl gelir bilmiyom:)
acelecevapkestanekebap

serapin mutfaginda pisenler said...

minikkus harika bir goruntu,nefis gorunuyor ellerine saglik.Sizlerede afiyet olsun,artik benimde yapma zamanim geldi galiba cunku herkes yapti bir ben kaldim.Kelmiyim körmüyüm degilmi?en kisa zamanda yapacagim insallah.Selamlarimla.

Anonymous said...

ellerinize sağlık:)
sevgiler..

Minik Kus said...

Banu, tesekkurler. Sen de hosgeldin :)

Acelecevap ortak :)

Serap, tiramisusuz blog kalmasin kampanayasi duzenliycez yakinda :) Herkesin bir yontemi var, bir de seninkini gorelim bakalim :)

Ece, tesekkurler...

Anonymous said...

Canım Minik Kuş, ohhh ne güzel vakit geçirmişsiniz... Hele ayakkabıları çıkarıp yayılma kısmı en sevdiğimdir herzaman :))

Tiramisu nefis görünüyor. Hele şekli :)

sıcacık sevgiler...

yemek said...

Minik kuş, fazla söze ne hacet, görüntü konuşuyor zaten.:)
Ben senin gibi bir günde çok fazla şey yapmaya alışık olmadığım için, ilk aklıma gelen ne kadar yorulduğunuz oldu.:) Yoksa ben yaşlanıyormuyum?:(
Selamlar canım...

serinmavi said...

Eline sağlık,çok güzel görünüyor...selamlar.....

Anonymous said...

Kuşuuuuuuuuummmmmmmm bu tiremusu şuana kadar tüm bloglarda gördüğüm ennn güzel tiremusuu:)
Nasıl canım çekti anlatamam:) Ellerine kollarına sağlık,parene de afiyet olsun :))))

Bu arada yani iyi ki başka birşey yapmamışsınız,oku oku bitmedi:) Bir de bu kadar şey yaptık yazmışşın. Daha ne olsunn:)

www.bayanlulu.blogcu.com

Chocolatecan said...

sabahtan beri bi tiramisu tarifi arıyorum, kaç tane site gezdim artık bilmiyorum. bi iki tane buldum elbette ama resimleri pek iştah açıcı gelmedi. amaaaa sonra burayı buldum ve tiramisunun fotoğrafıyla karşı karşıya geldim. aman allahıııım bu nedir? zaten oruçluyum, yutkunuyorum, yutkununca susuyorum. ööfff. gidip malzemeleri alıyım da yapiim, sonrada uyıyım zaman çabuk geçsin iftar olsun. (valla çok fena şevklendim, artık tadı güzel olmassa atlar uçağa gelirim bu iştahla.) (ellerine sağlık :))

Chocolatecan said...

yaptım yaptımmm mmmmm yedim bile. çok güzel oldu. benim kocam öyle kolay kolay çok güsel demez, ama bu sefer ''valla çok güzel olmuş ya'' dedi kaşlarını kaldırıp (bundan bi anlam çıkarmalımıyım bilmiyorum. benden böle bi performans beklemiyomuş gibi bir his uyandı bende :)) amaan neyse) yaptık yedik afiyetle. ellerime :)) ve senin tarifi yazan ellerine sağlık.