Wednesday, July 4, 2007

Etimekli Tatli


Cin Pilavi'nin ustune soyle karamelli, kremali bir tatliya ne dersiniz? Ay buralar cok sicak, tatli da nerden cikti diyenlere duyrulur: Bu tarif, daha dogrusu fotograf kistan beri bekliyor. Ben de malumunuz stajdayim ve burda pek bir sey pisiremiyorum. Arsivdeki fotograflar sayisini boylece eritmis oluyorum. Sicak da olsa, caniniz soyle hafif serbetli bir tatli isterse buyrun etimekli tatlidan :)

Tarife gecmeden once Pare'sine burdan tesekkur etmek istiyorum. Parem cok guzel bir jest yapti Ayse ile bana ve www.iloveturkishfood.com'u alip bize hediye etti :) Simdilik sitemiz blogspot'a yonlendirilmis durumda. Insallah bir gun kendi kodumuzu yazmaya baslayinca blogspotu buraya yonlendiricez :)) Bu arada Ayse'nin hazirladigi cok guzel bir pasta da sizi bekliyor :) Simdi gelelim etimekli tatli tarifine. Sanirim annem Oktay Usta'nin televizyondaki programinda gormus. O gunden sonra bizim evde sik yapilan bir tatli olmustu. Simdi gidince belki annem yine yapar bana :)))

Malzemeler:

1 paket tuzsuz sade etimek
1,5 bardak seker
Bir kac damla limon suyu
1,5 bardak su

Kremasi icin:

2,5 bardak sut
3 kasik un
1 kasik nisasta (un ve nisasta Amerika olculerine gore, Turkiye'dekiler bu olcuyu azaltsinlar yoksa kopkoyu bir kremaniz olur haberiniz olsun)
1 paket vanilya
1 poset krem santi
1 bardak soguk sut

Oncelikle sekeri teflon tavaya alip ocaga koyuyoruz. Uzerine de birkac damla limon ekliyoruz. Bir guzel eriyor sekerimiz. Eriyen sekerin uzerine suyu dokuyoruz. Seker oluyor kaskati bir sey. Amanin ben ne yaptim diye panik olmayin sakin, zira ben annem yaparken eyvah diye bagirmistim, yavas yavas eriyecek ve karamelli serbet olacak :) Serbet kati kisim kalmayana kadar ocakta bekletiyoruz. Tamamen eridikten sonra ocaktan aliyoruz. Bu arada kremamizi pisiriyoruz. Borcamimiza etimekleri diziyoruz. Uzerine serbeti dokuyoruz. Ustune kremamizi yayiyoruz. Pastamiz sogurken, 1 bardak sut ile kremsantiyi hazirliyoruz. En uste de kremsantiyi dokup dovulmus ceviz ile susluyoruz. Buzdolabinda en az 2-3 saat bekletiyoruz. Ne kadarcok beklerse tadi o kadar guzellesir haberiniz olsun. En son dilimleyip, afiyetle yiyoruz :)

20 comments:

PAPATYA PRENSES said...

Kuşum benim,ellerine sağlık. en sevdiğim tatlı tiplerinden:)
öptüm kocaman kuşumun kanatlarından:))

LULU

Hesna said...

Merhaba
Tatlı müthiş olmuş soğukça tam yaz tatlısı ellerine sağlık.

Selamlar
Hesna

Selen said...

Canım,
Çin pilavına baka baka çinli oluyoduk az daha. Turkish food'la ilgilenmekten bizi unuttu bu herhalde demiştim artık :) Ellerine sağlık.

Ayşe'nin tarifleri de süper olmuş. Bir de "ingilizcem, nasıl olur" diye tereddütteydi... Etkinliğe bile katılmışsınız. Siteyi duyurmak için çok iyi bence. Şimdiden bir sürü yabancı uğramış. Pare'ne ben de teşekkür ediyorum. En kısa zamanda yeni sayfanızı bekliyoruz.
Öptüm. İyi stajlar

Anonymous said...

minik kuş
sen kışın yaptım diyorsun ama yaza da uyar sanki bu tatlı.çünkü görüntü soğuk, buz ve kar çağrışımı yaptı bana:))
ellerine sağlık...

Anonymous said...

merhaba canım . en sevdıgım tatlıdır ellerıne saglık cok begendım.
sevgiler ..

GANNE said...

Minik Kuşum, tatlı çok güzel görünüyor valla. Ben hiç denemedim etimekli pasta, deneyeceğim seninkini yazdım deftere. :) Pare'ne de çok teşekkurler, çok ince düşünmüş. :)
Ben konferanslar arasında kaldım. Yogunluk had safhada. Ben bir muddet tarif veremeyecegim sanırım. :(
Sizin blog için de beğendiyi hazırlayayım diyordum ama yogunluktan fırsat olmadı. İnsallah Prag donusu hazırlayacagım. :)
Opuyorum kuşum.

LaMa said...

Bak, erkekler gonlumuzu fethetmek icin yontemi buldu:)
Bloglara verdigimz onemi kullaniyorlar,isimize de geliyor elbet. Bakiniz Bay Lama ve Lama logolu kupa, bakiniz Pare ve blog patenti ;)
Hayirli olsun!

PAPATYA PRENSES said...

Hayrın kümelendiği evin anahtarı tevazu, şerrin kümelendiği evin anahtarı ise gururdur.Sen birinciyi tercih et.
İmam Şamil

kuuuuuşşşşşş hayırlı cumalar :)

Minik Kus said...

Lulum saolasin, ben de papatya prensesin yanaklarindan optum :)

Hesna, tesekkurler.

Selen, sizi son anda kurtardim yani Cin'li olmaktan :) Unutur muyum hic, sadece isler yogunlasti iyice ama son bir aya girdim artik cok sukur Tr'ye gelip ailemle ve arkadaslarimla bulusmaya cok az kaldi :) Evet blogumuza ilgi iyi masallah ins. devam eder :) Pare adina tesekkurler sekercim :)

Cerkezkizi, haklisin aslinda. Basta bana kis tatlisi gibi gelmisti ama Hesna da yaz tatlisi diyince cidden yaza daha cok yakistigini farkettim. Tesekkur ederim.

Banu, begendigine sevindim, tesekkurler...

Gannem, dene bence eminim cok seveceksin :) Canim Allah kolaylik verin, ins. sunumlarin cok guzel gecer, opuyorum :)

serapin mutfaginda pisenler said...

Minikuscugum tatli nefis olmus,sicak yaz gunlerinde serin,serin iyi olur insallah.cunku bizim buralari en fazla 15° zor cikiyordu son bir haftadir,eger sicak olursa ilk isim tatliyi denemem olacak ins.:)))

Selamlarimla.

ayseyaman said...

Ortak ellerine sağlık, etimekli tatlıya bayılırım. En kısa zamanda ben de denemek istiyorum. Aklıma mübarek Ramazan aylarını getirttin. :)
Pare'ye tekrar teşekkürlerimi sunarım.
Böyle güzel bir isim bulduk, ismimizin sonuna da "com" iyi yakıştı doğrusu. :)
orada ya da burada görüşmek üzere. :))

Unknown said...

Minik kuş öncelikle yeni siteniz hayırlı olsun umarım güzel şeyler paylaşır ve yaşarsınız...Bu tatlı benimde çok sık yaptığım bir tatlı ellerine sağlık...

Minik Kus said...

Sevgili Lama ve Papatya Prenses, nam-i diger Lulu, sizin yorumlara ne olduysa bugun geldiler :) O yuzden bir onceki tesekkur yorumumda yoksunuz kusuruma bakmayin :) Sira sizde hehe :))

Lamam Hocam, cidden de cok iyi biliyorlar. Nerden akillarina geliyor di mi boyle jestler yapmak? Eee bu arada biz de sevindirik oluyoruz :) Saolasin hocam, ARO...

Lulum, papatya prensesim, bu guzel soz icin tesekkur ederim, ARO. Insallah birinciyi secenlerden oluruz. Yorum gec geldigi icin ancak bugun aldim. Gelecek cuman hayirli olsun diyeyim ben de :)

Minik Kus said...

Serap, serin havanin kiymatini bilmek gerek cidden. Ben de buraya yaz gelmedi diyordum bu ara bir isindi, amanin keske eskisi gibi olsa diyorum. Tesekkurler :)

Ortak, tesekkurler. Dene mutlaka, zaten size yakin Arap Bakkali da var Turk markalarini satan. Butun malzemeleri bulurusun (hos zaten etimek en onemlisi). Evet ya bu .com guzel oldu, artik herkese oyle adres veriyorum :)))

Zerrin cok tesekkurler, ins. hayirli olur :)

umran said...

resim super ,tatli nefis gorunuyor.Yeni sitenizde hayirli olsun.Cok kisiye ulasmasini ve faydali olmasini diliyorum.

PAPATYA PRENSES said...

:( sabahtan beri 5 kere yeni yazı ekledim görünmüyor. sebebini biliyor musun kuşum:(
ya da göünüyorda ben mi göremiyorum :( şeftalili tart...
görünmüyorsa blogcuya bakar sın...

sevgiler kuşum..

Minik Kus said...

Umran, tesekkurler. Insallah hayirli olur :)

Lulu kusu, senin cevabin kendi blogunda :) Opucukler...

Unknown said...

sevgili minik kuş, bu kadar güzel tarifler için çooook teşekkürler. ben muhakkak denerim gari bu tarifi.

Yaren said...

Pasta cok güzel görünüyor.Ellerine saglik.

seyabb said...

etimek tatlısı için her zaman hazırda etimeklerim bulunu.Keyifle yapacağım teşekkürler.