Thursday, July 12, 2007

Ye #24 - Key Lime Pie (Misket Limonlu Tart)

Oncelikle Limoncicegi'ne kolayliklar diliyorum. Bu guzel konuda bir suru guzel tarif cikacagina eminim. Limon Ye etkinligini duyar duymaz aklima ilk gelen sey bu misket limonlu tart oldu. Florida'nin key adi verilen adaciklarinda en unlu pastadir Key Lime Pie. Key West'e gittigimizde, her yerde gordugumuz bu tarttan denemeden gitmek istemedik. Peki ne yaptik? Caminda koca harflerle Key Lime Pie yazan pastanemsi yerlerden birine girdik. Hem bir dilim bu tart, hem de kocaman bir cikolatali kurabiye aldik. O anda karnimiz tok oldugu icin de paketi arabaya koyup, bir sonraki molamizda yeriz diye dusunduk. Bir sonraki mola oldu Miami. Eee gecenin bi yarisi otel aramaktan mahvolmustuk zaten kimin aklina gelir pasta. Bir sonraki sabah arabanin icindeki guzel koku bize unuttuklarimizi hatirlatmaya fazlasiyla yetti. Malesef yiyemedik tarti. Kismet buguneymis :) Bundan 1 ay once evde key lime pie yapacaksin deseler hadi ordan derdim :) Ama iste karsinizda Florida'nin meshur Key Lime Pie'i, nam-i diger misket limonlu tart :)

Oncelikle nedir bu key lime, biraz ondan bahsedeyim. Wikipedia'dan aldigim bilgiye gore ayni zamanda Meksika limonu, Bati Hindistan limonu gibi isimleri de varmis. 2.5-5 cm capinda, olgunlastiginda sararan ancak ticari amacla yesil iken toplanan bir meyve imis. Sahsen ben sari lime hic gormedim, hep yesil olurlar. Cok asitli, cekirdekli, guclu bir aromasi olan ve ince kabuklu bir tur limon. Limon yemeyi cok severim ama bu lime'i tek basina yemek pek mumkun degil. Zaten yiyebilsem bile midem asitliginden dolayi iflas ederdi herhalde. Florida adaciklarinda (keys) yetistigi icin bu isimle aniliyormus ve en cok da Key lime pie ile biliniyormus. Eminim Turkiye'de de yetisiyordur, sanki onceden gordum gibi ama acikcasi cok da emin degilim. Internette yaptigim arastirma sonucu en cok bu tarifi begendim, buyrun bakalim:

Icindekiler:

125 gr Graham Biskuvisi (robottan gecirilip un halina getirilmis)
5-6 kasik tuzsuz tereyagi
2 kasik toz seker
3 adet yumurta sarisi
1 kutu (32 oz) sweetened condensed milk (koyulastirilmis sekerli sut)
rendelenmis misket limonu kabugu
1/3 bardak misket limonu suyu
Suslemek icin krem santi

Oncelikle biskuvileri un haline gelene kadar robottan geciriyoruz. Graham biskuvisi yerine yulafli biskuvi veya burcak biskuvisi kullanabilirsiniz. Uzerine toz sekeri ve eritilmis tereyagini dokup iyice karistirip hamur haline getiriyoruz. Bu kitir hamuru tart kalibina asagidaki resimde gordugunuz gibi dosuyoruz. Bu islemin ardindan kalibi buz dolabina koyup sertlesmesini sagliyoruz. Bu arada yumurta sarilarini iyice cirpiyoruz. Ne kadar cok cirparsaniz o kadar guzel kabarir pastamiz. Daha sonra koyulastirilmis sekerli sutu katip karistirmaya devam ediyoruz. En son limon suyunu ve rendelenmis kabuklari ekleyip karistirdiktan sonra, tartimizi dolaptan cikarip karisimi biskuvi hamururun uzerine dokuyoruz. Onceden isitilmis (350F~180C) firinda 15-18 dakika pisiriyoruz. Daha fazla pisirmeyin yoksa kenarlari ve alttaki biskuvi kismi yanabilir. Firinin kapagini hic acmamanizi oneririm, zira hemen sonuyor. Bu hatayi ben yaptim siz yapmayin diye soyluyorum.

Simdi gelelim koyulastirilmis sekerli sut olayina. Amerika'da her markette rahatlikla bulabileceginiz bir malzeme ama Turkiye'de var mi bilmiyorum. Sute seker ekleyip uzun sure kaynatilmasi ile elde ediliyormus. Turkiye'dekiler bunun yerine sut, un ve seker karisimini bir sure kaynatarak elde edebilirler. Sanirim olcu olarak 1,5 bardak sute 1 bardak seker ve 1 kasik un yeterli olacaktir. Bu karisimi kaynattiktan sonra cirparak sogutursaniz koyulastirilmis sut kivamini elde edebilirsiniz. Kivamini gormeniz acisindan asagiya fotografini ekledim. Muhallebi gibi bir tadi vardi. Bol sekerli olmasi gerekiyor ki misket limonunun kekin eksi tadini bir nebze de olsa tatlandirabilsin.

Iste hepsi bu, imkaniniz olursa deneyin derim. Hazir key lime pie'lardan daha guzel oldugunu soyleyebilirim. Sahsen hic bu kadar guzel olacagini tahmin etmiyordum. Ama bir daha yapar miyim bimiyorum. Ben eksi ile tatlinin birbirine karismasini cok sevmiyorum sanirim, zira limonatayi sevmeyen biriyim :))) Eger seviyorsaniz bence deneyin. Sevgiler...

32 comments:

Unknown said...

Minik kuş tarifin gerçekten hoşuma gitti çok değişik bir tarif olmuş ama sanırım o koyulaştırılmış şekerli süt kısmı bizim işimizi biraz zorlaştırıcak ama yinede verdiğin aydınlatıcı bilgiler için t. ederim :)

yemek said...

Çok güzel görünüyor, keskin limon tadınada bayılırım.
Burada ulursam denerim inşallah.
Selamlar...

serapin mutfaginda pisenler said...

minikkus tarif guzel gorunuyor canim ellerine saglik,buradada var limette olarak satiliyor,insallah alir denerim.

Sevgiyle kal.serap

LaMa said...

:))
Bir an Ganne'nin sitesine girdigimi dusunmustum.Aaaa P ne zaman Florid'ya gelmis diye sasarken jetonum dustu :)
Biz de cokseveriz key lme pie'i.Lmonlu pasta adiyla siteye de koymustum cok onceden,seninki gibi profesyoenl degil, hem limonla yapilyor ama tadi benziyor. Ferah frah guzel oluyor,deneyenler de begendi; tabiki limonlu tatlari sevenler:)
Eline saglik hocam

Selen said...

Ellerine sağlık canım. Ben ekşici olduğumdan bu lezzeti beğeneceğime eminim. Bu etkinliğe katılamadım ama sizin tariflerden kendime bir limon defteri yapabilirim sanırım :)
Sevgiler

Anonymous said...

Uzun bir aradan sonra Merhaba!
Bu güzel ve orjinal tarif için ellerine sağlık. Key lime'yi ben de biliyorum. Ankara Bilkent Real'de satılıyor. Almadım denemedim ama senin bu hoş tarifinden sonra denemek istedim.
Sevgilerimle...

sevdamavisi said...

Kuşcuğum,
ellerine sağlık çok güzel olmuş tartın. lime hakkında verdiğin bilgiler için de teşekkürler canım. çok işime yaradı . sevgiler

Minik Kus said...

Zerrin, tesekkurler. Evet ben de tarif verirken o kisma takildim, o nedenle koyulastirilmis sut yerine ne kullanirsiniz diye arastirma yaptim :)

Lavantin, limonu seviyorsan bu tatliyi da begenecegine eminim. Tesekkurler...

Serap, orda da lime'in nolmasina sevindim. Insallh dener ve begenirsin.

Lamam, sen uctun bakiyorum. Ganne uzakta ama sen yakin sayilirsin, seneye beklerim. Insallh bir gun bulusabiliriz :( Ne uzun zaman oldu di mi?

Selen, tesekkurler. Eksi-tatli bir pasta oldu umarim yapar ve begenirsin.

Isil, yeniden hosgeldin. Demk real'de var. O zaman eve gidince aileme de yapabilirim bu pastadan. Tesekkurler...

Sevdamavisi, tesekkur ediyorum. Umarim sen de lilme bulup deneyebilirsin.

Anonymous said...

canım merhaba,
cok guzel bır tarıf.cok begendım.
sevgıler.

limoncicegi said...

Böyle güzel bir tarif ile etkinliğe katıldığın için teşekür ederim. Ellerine sağlık, sevgilerle

PAPATYA PRENSES said...

Kuşummm ben geldimm:)
Ama hiç limonata sevilmez mi yaaa:)
Ellerine sağlık canım,tart çok güzel görünüyor..
sevgilerr kocaman kocaman:)

Minik Kus said...

Banu, tesekkur ederim.

Suheyla, guzel bir konu secmissin, ona layik olmaya calistik. Tesekkurler...

Lulu Kusum, hosgeldin. Limonata severim ama sekersiz olursa :)))) Bu arada senin cirak da iyi is cikariyor, ona da bir blog acsaniza :)))

Anonymous said...

Sevgili Minik Kus,ellerine saglik cok güzel ve farkli bir tarif eminim lezzeti harikadir canim sizlere afiyet olsun sevgiler...

Anonymous said...

çok ilginç bir tarif hem ismi,hem yapılışı..tadını merak ettim..lime bulursam deneyeyim..selamlar..

Minik Kus said...

Seval, tesekkurler. Tadi bekledigimden cok daha guzel oldu. Nedense ben begenmemeye sartlandimisim kendimi :))

Suheyla, ciden farkli. Daha onc ehic kullanmadigim malzemeler ve yapmadigim bir tart cesidi. Umarim dener ve begenirsin :)

Unknown said...

Ekşili, tatlılı karışık yiyecekleri severim. Mesela naneli, limonlu çikolatalar gibi. Denenebilir. Ama malzemeler çarçabuk bulunacak şeyler değil gibi. Sağlıcakla kal. İİ Kandiller

Selen said...

Kuşum,
Yorumuna cevabımda da yazmıştım. G-anne'yi ziyaret edecek misin TR'ye geldiğinde??
Sevgüler

Müge Hüner said...

Sevgili Minik Kuş,
Tarifin çok hoş görünüyor, canım çekti yani:) Ama özellikle sunumun, aşama aşama anlatman ve verdiğin bilgiler benim çok hoşuma gitti. Ellerine sağlık, etkinlik aracılığı ile seni ve blogunu tanımak çok güzeldi, sevgiler.

Anonymous said...

Merhaba sağlıklı, mutlu ve çok iyi bir hafta sonu diliyorum.
Sevgiler…

ebrulitatlar said...

Minik kuş'cum tartın çok güzel ve değişik olmuş. Çokda güzel anlatmışsın. Ellerine sağlık. Sevgiler, iyi hafta sonları..

Minik Kus said...

Duha, madem eksili tatli seyler seviyorsun bu tarif tam sana gore. Malzemeleri bulamam diyorsan, Lama'nin sayfasindaki limonlu pasta tarifine bakabilirsin. O pasta da buna cok benziyor.

Selen, tanisip gorusmeyi isterdim ama vakit malesef ki cok az. Baska sefere ins. Tesekkurler beni de dusundugun icin.

Muge, hosgeldin. Seni de tanimak guzel. Az sonra bir iade-i ziyarette bulunucam ins. Cok tesekkurler.

Tatil ve otel, cok tesekkurler. Cok merak ettim blogunu hemen gelicem :)

Ebrulim, tesekkurler. Kac zamandir yoktun, ozlemisiz. Hemen sana da bir ugriycam ins. :)

ebruakin said...

Selam Minik Kuş'uummm,
Ellerine sağlık. Nefis görünüyor. Limonlu herşeye bayılıyorum ben. Hele yazın çok daha güzel oluyor.
Öpücükler, sevgiler...

Unknown said...

Ortak ellerine sağlık
Tart ve anlatım her zaman ki gibi nefis görünüyor.
Ben yine sondan sondan geldim..:)
Arkadaşlar söylenecek herşeyi söylemiş, bana da bir dilim alıp kaçmak düşer.
Öptm sevgilerle

Unknown said...

Ortak ellerine sağlık
Tart ve anlatım her zaman ki gibi nefis görünüyor.
Ben yine sondan sondan geldim..:)
Arkadaşlar söylenecek herşeyi söylemiş, bana da bir dilim alıp kaçmak düşer.
Öptm sevgilerle

serinmavi said...

Eline sağlık canım,çok güzel görünüyor.Burada (İstanbul) misket limon adıyla büyük marketlerde satılıyor ama hiç denemedim doğrusu.Ama yoğunlaştırılmış süt hiç görmedim doğrusu.
Vejeteryan misafir ağırlamak kolaymış,anladım ve alıştım artık :)Zeytinyağlı fasulye ile işi bitiriyorum.Seni de beklerim :)Selam ve sevgiler....

Anonymous said...

Canım Minik kuş, bu ne güzel bir tarif böyle. Görüntü muhteşem ellerine sağlık.

Sıcacık sevgilerimle...

Minik Kus said...

Ebru, tesekkurler. Yaz icin gercekten de guzel bir tatli oldu.

Ortak, afiyet olsun :) Hehe sanal bir dilim gonderdim de sana :)

Oya, belki koyulastirilmis sut yerine sut+un+seker de kullanabilirsin. Seni de Lama'nin limonlu pasta tarifine yonlendirebilirim. Onda bu koyulastirilmis sut yok. Vejeteryan misafir agirlamak aslinda kolay dedigin gibi ama soyle bir sorun var, Ramazan'da beni yemege cagiran herkes taze fasulye yaptigi icin en son artik kusmak uzereydim mesela. Aklinda olsun yani, ben gelirsem baska yemek ietrim hehehe :) mesela pirasa :)

Zerrin, tesekkurler. Umarim dener ve begenirsin :)

serinmavi said...

Pırasa yapmaktan kolay ne var ki Minikkuşum :) Kızım ve ben çokkk severiz,hatta kızım bu konuda okul tarihine geçmiştir eminim şöyle ki;Okula pırasa götüren ilk öğrenci :)
Eşim ise asla yemek ve kızımın bu yaptığı ve pırasa sevgisi karşısında ''Senin dilinde papilla yok galibe'' demişti :)

Anonymous said...

Merhaba tarifi çok beğendim ve sende çok güzel anlatmışsın. Ellerine ve parmaklarına sağlık. İlk defa bloğunu ziyaret ediyorum ve bu bloğu keşfetmem Yamanım sayesinde oldu. Ona da buaradan teşekkür.

Minik Kus said...

Oya, kizinla ayniyiz biz demek ki :) Arkadaslarim, nasil olur da en sevdigim yemek pirasa olur diye hep sasirmislardir. Senin kizin da herkesi sasirtacak :)

Lale, hosgeldin :) Hep beklerim. Simdi ben de snein bloga dogru bir yol alayim bakalim, neler varmis :)

Tijen said...

Sevgili minik kuş,
Ben de biricim Maya'cığıma minik kuşum diyorum. Ellerine sağlık!
Tijen

Minik Kus said...

Herkesin bir minik kus'u herkesin de kendine minik kusum diyen bir annesi, babasi, arkadasi veya sevdigi var sanirim. Kizini opuyorum burdan Tijen. Bloguma hosgeldin :)