Tuesday, November 25, 2008

Verda'nin Amin Alayi Pastasi ve Mim

Belkis Verda su an 4 yasinda ve gectigimiz Pazartesi gunu okula basladi. Burda isler boyle yuruyormus. Daha anaokuluna baslamadan on hazirlik olarak baska bir okula gidiyor cocuklar. Verdamiz da okula baslayacak diye annecigi Asuman kizi icin Osmanli'daki gibi bir Amin Alayi toreni yapmak istedi. Gerci bayagi bir modernize edilmis bir amin alayi oldu bizimkisi ama olsun, onemli olan kizimiza hayir dualarinda bulunmak :)

Ben de nacizane yukaridaki pastayi yaptim. Verda'miz uzanmis ders calisiyor. Boyle kilim gibi bir seyiin uzerinde ders calisan kiz ile ilgili bir figur gormustum bloglar arasinda dolanirken ama malesef ki isaretlemedigim icin nerde gordugumu hatirlamiyorum. Ama aklimda kaldigi kadari ile kilimimizi yaptim. Ders calisan kizin gordugum o figur ile alakasi oldugunu sanmiyorum cunku benimkisi gayet acemice oldu. Napalim ilk seker hamuru figurumuz bu :)

Pastamizin tadi harika olmustu. Tabi ki sevgili ortagim Ayse'nin pandispanya ve krema tarifini kullaninca yaptigim butun pastalar hem masallah guzel kabariyor hem de cok lezzetli oluyor. Ben kremasina yumurta koymuyorum sadece, bir de her seferinde pandispanyasini yaparken limon suyu koymayi unutuyorum. Boyle de gayet guzel oluyor. Eger sizi uzmeyecek bir pandispanya istiyorsaniz kesinlikle Ayse'nin tarifini deneyin derim. Benden simdilik bu kadar. Bu yaziyi bir kac iterasyonda ancak yazabildim. Kusuruma bakmayin.

Simdi gelelim Gannem'in mim'ine. Buzdolabinda neler var? Efendim benim buzdolabima duzen bir turlu gelmez, neden mi? Cunku bir cok yiyecegi dolapta saklamak zorundayiz burda. Nem orani cok yuksek ve disarda duran her sey cok kisa surede nemleniyor. Neyse gelelim konumuza. Buzdolabimda neler var?

Surekli bulunanlar:
  • Ekmek: Hep buzdolabinda saklarim, cunku alinan ekmekler uzun surede tuketildigi icin bayatlamasini engellemis oluyorum. Dolaptan cikarttiginiz ekmegi mikrodalgada bir kac saniye isitirsaniz yepisyeni olur.
  • Kahvaltiliklar: Mozarella peyniri, recel, yumurta, fistik ezmesi (Parem'in yeni favorisi), cottage cheese denen baska tur bir peynir, feta cheese denen bizim beyaz peynir, bazen yesil zeytin. Malum buralarda Turkiye'deki gibi guzel kahvaltiliklar bulamiyoruz. Bunlarla idare ediyoruz artik (cok sukur diyeyim yaw ayip oluyor)
  • Yogurt ve sut: Biter bitmez, hatta bazen bitmeden alinir. Yemeklerin yaninda mutlaka yogurt olmali. Kahvalti icin de sut lazim, tabi bir de pasta yapmak icin :)
  • Aci biber tursusu: Burda "Greek pepper" diye satiliyor. Bu olmazsa olmaz, mis gibi cok guzel bir acisi var.
  • Portakal suyu veya narli-cranberry'li meyve suyu: Bazen kahvaltida, bazen yemeklerin yaninda icmek icin.
  • Tereyagi: Pilavlar tereyagsiz olmaz!
  • Cikolata: Aylarca dolapta surunur, ya bir pasta yapicam uzerine rendeliycem ya da son kullanma tarihi gelecek de ben de aticam :) Snickers olsa Parem birakmaz, yer ama boyle kalip cikolatalar genelde yenmiyor :(
  • Sebzeler: Salata malzemesi olarak genelde marul, domates ve taze sogan olur. Yemeklik sebze ise dolapta cok beklemez, alindigi gibi piser. Sadece kabak bayagi bir surunur, ya bozulur atilir ya da benim tarafimdan yeter snein vaktin geldi yine zeytinyagli yemek olacaksin denip pisirilir. Kac kere kis yapmak icin aldimsa da, bir turlu firsatim olmadigi icin en kolayindan zeytinyagli kabak yemegi olup gidiverirler. Pirasa en sevdigim yemektir, o yuzden pirasa uzun sure durmaz dolapta, aninda pisirilip mis gibi yenir.
  • Meyveler: Bu kisimda bazen gunlerce surunur dolapta, bir kismi bozulup atilir. Ama evlendigimizden beri meyve tuketim oranimiz bayagi artti cok sukur. Eskiden ben hic yemezdim, simdi az biraz yemeye basladim. En sevdigimiz meyve elma :)
  • Bulgurlar, Ayse Annem'in gonderigi nefis tarhana, salca, Gannem'in getirdigi nefis kuru uzum, Malatya'dan gelen kuru kayisi, irmik ve turevleri: Bunlari disarda birakinca nemlenip bozuldugu icin, hep dolapta saklarim. Butun duzenimi alt ust eder cunku dolabin en altini doldurur,lar baska da bir sey koyamam oraya, sinir olurum :(
  • Kuru sogan ve patates: Bunlar da dolabin vazgecilmezleri. Yine yukardaki sebepten dolayi dolabimin buyuk bir kismini isgal ederler.
  • Bunlarin disinda gelip, bir sure raflarda oturup sonra ya midemize ya da cope giden bir suru baska seyler var. Ama en onemlileri saydim galiba.
  • Buzlukta da: et (ne ilginc di mi?), baklavalik yufka, hazirlanmis kofteler, kavrulmus et, dondurma, donmus sebzeler, kucuk kucuk posetlenmis mozarella peyniri, eger vaktim olup da haftasonu bir kac cesit yemek yapmis isem kucuk saklama kaplarina konmus yemekler (haftaici cikarip yemesi cok guzel oluyor)
Iste bu kadar! Ganneme tekrar tesekkur ediyorum.

10 comments:

GANNE said...

Kuşum kuşum pasta süper. Elleirne sağlık. Bayaa ilerletmişsin sen bu işi. Figür ilk deneme ama çok güzel. :)) Dolapta da yok yok hani. Afiyet olsun. Opuyorum. :)

ayseyaman said...

Yerim ben bu güzel nacizane şeker hamurlu pastanı.:)
Çok güzel olmuş ortağım, ellerine emeklerine sağlık.
Benim tarifi de bitek sen kullaniyorsun su koca blog aleminde, beğendiğine çok seviniyorum. Gelecek sefer Cake Flour'lu dene, Swans Down marka, öyle daha da güzel oluyor ;)
Hayirli olsun, Allah kabul etsin dualarinizi.
Ortak özledim sizi. Yolunuz düşerse gelin bekleriz.
Görüşmek üzere.
sevgilerle

birdilimdus said...

Sevdiklerin ve sevenlerinle birlikte unutamayacağın bir bayram geçirmeni dilerim. İyi bayramlar!!!

Sevgiler,
Evren

ayseyaman said...

Ortakcim sayfama yazmadan once seni daha fazla bekletmiyim dedim..Canim ben istek uzerine buttercream kullaniyorum ama sana tavsiye etmem tabii dogum gunu pastasini sadece Amerikalilar yiyecekse sorun yok. Buttercream tarifi sayfamda var.
Kream santili yaparsanda olur ama benim ki gibi süper olmaz. :P Saka tabii kream santinin içine krema sertleştirici gibi bişeyler koyuyorlar TRde burda ona ne denk düşüyor ben bilmiyorum. Ama koyu kıvamlı birazda buzdolabında bekletilmiş kream şanti ile pasta süsleyebilirsin. ben genelde meyveli yaş pastalarımı böyle yapıyorum. Güzel oluyorlar.
Kolay gelsin canım.
sevgilerle
hızlı hızlı yazdım artık kusura bakma

Aybike Ceylan said...

Ellerine saglik, hersey cok guzel sevgili Minik Kusum.
Ne zamandir ugrayamadim, gecmis bayraminda kutlu olsun, sevgilerimi gonderiyorum.

Aynur said...

yaa bu saydiklariniz buzdolabindami acaba ? soganin buzdolabinda ne isi var :) hem nasi sigdiriyonuz onca seyi:) ben saysam 15 cesidi gecmez :)) ama mutfakdaki dolabim kucuk birde kilerde var :)

www.oklavam.net said...

pasta mukemmel gorunuyor, ne kadar emek verildigi belli.
ellerinize saglik.

Aynur said...

cok ilginc gercekten. zor da bi durum. herseyi buzdolabina sikistirmak zorunda kalmak.bizde normal dolapda haftalar hattaaa aylarca durabiliyo.abartmiyorum...

papatya prenses said...

Kuşum pasta çok hoş olmuş ellerine sağlık.
Hâlâ kültürümüzü yaşayan ve yaşatanların olduğunu bilmek insana gurur veriyor:)

Sevgilerrr..

pel!n said...

Kuşum hoşgeldin...
Doktora bitsin arayı bu kadar açma olur mu :)
Pasta da ,figürde gayet güzel olmuş.Ellerine sağlık..

SEvgiler..