Tuesday, February 20, 2007

Kremali Yildonumu Pastasi

Efendim, bugun ilk yemekli blogumu yazayim istedim. Karsinizda kremali yildonumu pastasi...Adini elbetteki ben degistirdim, cunku bu pastanin kremali pastadan hic bir farki yok. Her zaman ki gibi pandispanya, krema ve dilediginiz meyveler, cikolatalar, ve findik, fistik, ceviz gibi bilumum "nut"lardan hazirlanan bir pasta. Annemden ogrendigim sekliyle yaptim ama tabi ki benim kalibim, daha dogrusu borcamim kucuk oldugu icin malzemeleri yari olcusunde yaptim. Yari olcusuyle malzemeler:

Pandispanya:

2 yumurta
1/2 su bardagi seker
1/2 su bardagi un
1/2 paket kabartma tozu


Krema:

1/2 lt sut
1 su bardagi seker
3 yemek kasigi un
Vanilya
Azicik margarin
Kakao

Efendim, yumurtalari ve sekeri yaklasik 10 dakika cirpiyoruz (daha cok cirpabilirsiniz ama yeterince guzel kabarmais icin en az 10 dakika gerekli). Daha sonra un ve kabartama tozunu ekliyoruz. Hazirlamis oldugumuz karisimi, iyice yaglamis oldugumuz yuvarlak borcamimiza veya kalibimiza dokup, onceden isitilmis firina veriyoruz. Firinin sicakligi 350F (175C'ye denk geliyor). Yaklasik 20 dakikada pismis oluyor. Kekimiz sogurken, bi yandan kremasini pisirmeye basliyoruz. Sut+un+seker karisimini koyulasip kayanama belirtileri gosterene kadar karsitirarak pisiriyoruz. Dikkat etmeniz gereken sey un miktarini iyi ayarlamak. Annem dolu dolu 3 yemek kasigi kullaniyor, ama Amerika'daki unlardan midir yoksa benim elimden midir bilmiyorum, ben en az dolu dolu 4 yemek kasigi koyuyorum, bazen bu bile az gelebiliyor. O yuzden genellikle 5 kasiga yakin un koyup, eger koyu gelirse kaynamaya baslamadan az once biraz daha sut ekliyorum, boylesi cok daha guvenli oluyor. Krema pistikten sonra icine vanilya ve margarini ekleyip karistiriyoruz. Kremanin yarisindan biraz azini ayirip, bu ayirdigimiz kisma istedigimiz kadar kakao katiyoruz. Ben koyu sevdigim icin fazla kattim ama siz damak tadiniza gore ayarlayabilirsiniz.

Panispanyamizi ters cevirerek kaliptan cikariyoruz. Bir bicak yardimi ile ikiye kesiyoruz. Ayirdigmiz iki parcanin ortaya gelecek kisimlarini recel+su karisimi ile islatiyoruz ki kremamiz pastamiza yapissin. Arasina kakaolu kremamizi dokup, uzerine arzuya gore muz, damla cikolata, ceviz, findik veya istedigimiz bilumum malzememizi koyup ust katmani kapatiyoruz. En ustune ise ayirmis oldugumuz beyaz, yani kakaosuz kremamizi dokup kenarlardan akmasini ve pastamizi kaplamasini sagliyoruz. Yine pastamizin ustunu istedigimiz sekilde ve istedigimiz malzemeler ile (malesef meyvem yoktu benim o yuzden meyve koyamadim) susluyoruz. Ben kakolu kremadan birazcik ayirarak pastamizi adina yakisir sekilde kalplerle susledim. Afiyet olsun :)

3 comments:

Funyuks said...

Canım benim,
Allah mutlulugunuzu daim etsin, nice yıldonumlerine insallah.:)

Aysan said...

cici kus ben simdi deneyecegim bu pastayi.ama bu senin icin iyi mi kotu mu bilemem. 5 dakikada bir ararim artik seni:)ellerine saglik sekerim. unutmadan nice yillara girin birlikte insallah.

Minik Kus said...

Canlarim, tesekkur ederim cok. Amin ins.

Aysancim, ara cekinme :) Ben buralardayim :)