Yine bir tatli ile karsinizdayim. Aslinda amacim tuzlu bir yemek tarifi ile devam etmekti ama apartmandaki Hintli arkadasimin verdigi partiye bir tatli yapip goturmek istedim. Aklima en kolay ve yabancilarin en cok sevdigi tatli olarak (tabi baklavadan sonra) sekerpare geldi. Zaten yapimi da kolay oldugu icin, beni cok ugrastirmadi ve her zamanki gibi tadi da yerinde oldu cok sukur. Ve artik Maguire Village (evimin bulundugu site oluyor bu village) Hintlileri arasinda cok unlu bir sekerparem var. Partiye kac kisinin katilacagini bilemedigimden 25 tane sekerpare cikacak sekilde malzeme hazirladim. Bilsem bu kadar cok kisi gelecek ve bu kadar cok sevecekler, iki olcu yapardim ama artik kismetinde olanlar tatti. Bir sure sonra herkes sekerpare'yi kimin yaptigini sormaya baslamis ve parti sahibimiz de beni gostermis. Boylece yeni Hintli arkadaslarim oldu :) Isimleri aklimda kalan iki kisi var, biri Buvana digeri ise Sei. Insallah gelecek gunlerden birinde uygulamali olarak kendilerine nasil sekerpare yapildigini ogretecegim. Bu arada Hint'lilerin dilinde de, tabi bir bolgesinde konusulan dilde cunku Hindistan'da bir suru farkli dil var, bu tatlinin benzerinin adi sekerpareymis. Ona benzetmisler tadini ama seninki cok daha guzel dediler :) Ben de mutlu oldum aksam aksam. Efendim gelelim meshur sekerparemin tarifine.
Malzemeler:
250 gr margarin (2 stick margarine)
1 yumurta
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Aldigi kadar un
Serbeti:
2 su bardagi seker
2,5 bardagi su
limon suyu
Efendim oncelikle serbetini hazirliyoruz. Benim burdaki su bardaklarim kucuk oldugu icin 2 olcu serbet yapiyorum ve bu malzeme serbetin tamamini cekiyor. Seker+su karisimini bir tencereye koyup ocaga aliyoruz. Karisim kaynadiktan sonra 3-4 dakika bekliyoruz azicik limon suyu kekleyip 1 dakika daha kaynatiyoruz. Sonra altini kapatip sogumaya birakiyoruz. Serbetimiz kaynarken bir yandan da malzeme listesinde herseyi karistirip kati bir hamur halina getiriyoruz. Hamurdan ceviz buyuklugunde parcalar koparip yuvarliyoruz. Yuvarladiktan sonra ust kismina azicik bastirip oval bir sekil almasini sagliyoruz. Cok fazla bastirmaniza gerek yok, sadece ust kisimda kalan sivri kisim yuvarlak olsun yeterli. Onceden isitilmis firinimizda pisirmeye birakiyoruz. Derecesi 350F (175C). Ust kisimlari hafif kahverengilesinceye kadar pisiriyoruz. Firindan cikardiktan sonra 3-4 dakika disarda bekletip ilk sicaginin gecmeisni bekliyoruz. Daha sonra serbetimizi sekerparelerin her birinin uzerine gelecek sekilde dokuyoruz. Istege gore hindistan cevizi veya normal ceviz ile susleyebilirsiniz. Yaklasik yarim saat icinde butun serbetin sekerpareler tarafindan emildigini goreceksiniz. Bu arada normalde sekerparelere genellikle irmik katilir ama nedense irmikli yaptiklarim sanki daha agir oluyor. Burdaki arkadaslarim da sadece undan yaptigim sekerparelerin daha guzel oldugunu soyleidkleri icin artik irmik kullanmiyorum. Ama eger isterseniz 1 cay bardagi irmik katip daha sonra yeterince un ekleyebilirsiniz. Bu arada bu tarifi ortaokulda bir arkadasimdan, ismi Ozgul, ogrenmistim; o gun bugundur yaparim ve kulaklarini da cinlatirim. Afiyet seker olsun...
3 comments:
Geceden bir sekerpare enstantenesi: Barak (parti sahibemizin esi) tabaginda tek bir sekerpare ile yanimiza gelip "this is number two" dedi. Dedim sanirim iyi bir sey soylemeye calisiyor ama beceremedi, - malum boyle soyleyince "buradaki en guzel ikinci yemek" diye anlasiliyor. Sordum "peki 'number one' ne?" Meger sekerpareyi cok begendiginden ikinci kez aldigini soylemek istiyormus :) O sirada yanimizda Koreli, Amerika'ya henuz iki ay once gelmis bir arkadas var. O da "number three for me" demez mi :) Velhasil Kus'un sekerparesi uluslararasi bir une kavusma yolunda hizla ilerliyor..
Oy kusum da kusum...
Blog alemine hosgeldin :)
Nasil hos bir supriz oldu bana ...
Basarilarinizin bu kulvarda da devam edeceginden hic suphem yok baksana uluslararasi tescilli sekerpare sahibisin :)
Kusum ya ne guzel gozukuyor sekerpareler, cok canım çekti. Bize de yap, kıskanırım ben.
Ben de en kısa zamanda deneyecegim insallah tarifini. :)
Post a Comment