Sunday, January 25, 2009

Şöbiyet

Dun ogleden sonra gozumun onunden sobiyet gecmeye basladi. Nerden geldi nasil geldi bilmiyorum ama gozumun onunde beyaz bir tabak, icinde de nefis mi nefis iki adet sobiyet. Tamam sobiyet cocukken en sevdigim serbetli tatliydi ama yillar var ki ben sobiyetten mahrum. Neyse iste bloglines'da bir aralar gozume bir sobiyet takilmisti herhalde onu canim cekti dedim. Actim bir baktim evet aynen gozumun onunden gecen sobiyet bu. Hangisi derseniz sevgili Naile'nin burdaki sobiyeti. Buralarda tuzsuz fistik bulmak benim icin imkansizdi ama ona da careyi dun aksam Tuba buldu. Indian Bazaar adinda bir Hint bakkali var burda, iste orda satiliyor dedi. Bugun Parem ile hemen gittik aldik ve yukarda gordugunuz sobiyeti yaptim. Mmmm nefis olmustu. Ama daha da guzel olabilirdi. Yaptigim en buyuk hata irmikli sutlu puding miktarini iyi ayarlayamamak. Malesef ki gerekenden fazla koymusum, o yuzden sobiyetler bayagi yumusak oldu. Bir daha ki sefer daha az koymayi planliyorum. ama yine de tadi bence cok guzeldi. Tarifin orijinali icin buraya yonlendiriyorum sizi. Asagiya da gelecek sefer daha guzel olacagini dusundugum sekli ile tarifi yaziyorum. Cok tesekkurler Naile, iyi ki tarifi vermissin de beni gurbet ellerde sobiyetsiz birakmadin.

Malzemeler:

1 paket baklavalik yufka (burdaki yufkalar iki rulo halinde ve her birinde yaklasik 20 tane dikdortgen seklinde yufka var)
2 kap cekilmis fistik
125 gr tereyagi (2 stick)
1,5 kap sut
1/4 kap irmik

Serbeti
2 kap seker
2 kap su
4-5 damla limon suyu

Oncelikle sut ve irmigi bir tencereye alip muhallebi kivamina gelene kadar pisiriyoruz. Daha sonra baklavalik yufkalardan 16-17 tanesini ustuste koyup 7cmx7cm boyutunda kareler halinde kesiyoruz. 7cm olmak zorunda degil aslinda, benimkiler 6.8cmx7cm gibi bir sey oldular. Siz de yufkanizin boyutlarina gore ayarlama yapabilirsiniz. Her bir karenin ortasina 1 cay kasigi irmikli pudingten ve 1 tatli kasigi kadar da cekilmis fistiktan koyup ucgen seklinde kapatiyoruz. Ben derim ki 1 cay kasigindan fazla puding koymayin, aksi takdirde cok yumusak oluyor (denedim ve bunu gordum). Ucgenleri birinin sirti digerinin agzina gelecek sekilde diziyoruz. Ikinci sirayi da birinci siranin tam simetrigi seklinde yerlestiriyoruz. Tereyagini yakiyoruz (yakmak dedigim tereyagini ocaga alip, eritip, erittigimiz kabin dibinde kahverengi torutucuklar olusuncaya kadar ocakta tutuyoruz). Ustte olusan kopukleri kasik ile atip geri kalan tereyagini ucgen sobiyetlerimizin ustune kasik kasik dokuyoruz. Onecden isittigimiz firinda (350F~180C) uzerleri kizarana kadar pisiriyoruz. Bu arada serbetimizi hazirliyoruz (yaklasik 7-8 dakika kaynamali). Hem sobiyetler hem de serbet iliklasinca serbeti sobiyetlerin uzerine dokuyoruz. En son sobiyetlerin uzerini fistikla susleyip servis ediyoruz. Mmmm nefis! Afiyet olsun!

17 comments:

Naile said...

Afiyet şeker olsun efendim, güzel bir olaya sebep olmuşum ne mutlu bana, şöbiyeti hatırlayıp oralarda da tatma imkanı bulmuşsun. Kaymağın az kullanılması benim de kafama daha çok yattı, birdahakine ben de o şekilde deneyeyim.

Sevgiler..

Bir Dilim Düş said...

Ellerine sağlık ccanımm,

Sevgiler,
Evren

NİSANUR said...

hazır gibi görünüyor,elinize sağlık.

GANNE said...

Minik kuşum ben senin şöbiyet sevdanı bilmiyordum. Yeni öğrendim. :) Canım üşenmeyip yapmışsın ya maaşallah sana. Çok da kıvamında gözüküyor. Ellerine sağlık. Ne becerikli kuşsun sen ya. Opuyorum. :))

mutfaktelaşı said...

ellerine sağlık, oldukça da kolaymış.tuzsuz fıstık bulunmadığına şaşırdım doğrusu.


Etkinliğime buyurun
Gönderen :AYŞE
36. PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ ETKİNLİĞİNİN EV SAHİBİYİM
SEVGİLİ ARKADAŞLARIM;
http://porselendemlik.blogcu.com
http://birdemliksohbet.com
http://gelibolu17.blogspot.com/
http://selmahlc.blogcu.com/
tarafından hazırlanmış olan porselen demlik çay saati için
09 SUBAT 2009 - 23 SUBAT2009 TARİHLERİ ARASINDA
http://mutfaktelasi.blogspot.com/ YANİ BEN YAPACAĞIM.
SİZ SEVGİLİ ARKADAŞLARIMI VE KATILMAK İSTEYEN HERKESİ ETKİNLİĞİMİZE DAVET EDİYORUM!!!
HEP BİRLİKTE ÇOK GÜZEL TARİFLERİ KAZANDIRMIŞ OLACAĞIZ.
TARİFLERİNİZİ HAZIRLAYARAK.
VE TARİFİNİZE"PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ 36.HAFTA " BAŞLIĞINI YAZARAK SAYFANIZDA YAYINLAMANIZI VE BANA YORUM BIRAKMANIZI RİCA EDİYORUM.C BOXA BIRAKILAN NOTLAR GÖZDEN KAÇABİLİR LÜTFEN YORUM YAZIN.SENİ VE BU YORUMU OKUYAN HERKESİ DAVET EDİYORUM ZİYARET EDİPTE BİZZAT DAVET EDEMEDİĞİM DOSTLARIM LÜTFEN BU YAZIYI NERDE OKURSANIZ SİZDE KATILIN EMİNİMBU ETKİNLİK SAYESİNDE BİR ÇOK ARKADAŞIMIZ OLUYOR MUTLAKA KATILIMIZI BEKLİYORUM.. ŞİMDİDEN KATILIMCI ARKADAŞLARIMA ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUM.

Anonymous said...

kusunmutfagi.blogspot.com

sevdamavisi said...

canım,
çok güzel görünüyor tatlı. diyette olduğum için yiyemeyeceğim ama...

ipek aral kişioğlu said...

Merhaba,

Gerçekten çok güzel ve büyük emek sarfettiğiniz bir yemek blogunuz var. Neden blog ödülleri 2009′a katılmıyorsunuz?

http://2009.blogodulleri.com/

Selamlar

İpek

nurunorguleri said...

selam
güzel olmuş nefis eline sağlık paylaşımin için teşekkürler
http://nurdanorguler.blogspot.com/

pelince said...

Canım memleketimizin lezzetleri gerçekten bir başka,ama sen en güzel halini yapmışsın bile.
Şöbiyet de olsa da yesek tatlılardan biridir, fıstıklarda enfes gözüküyor..
Ellerine sağlık...

Sevgiler.

Melek* said...

ooo enfes gözüküyor arkadaşım ellerine sağlık

cimcime said...

Kuş,
Güzel mutfağınız var, beğendim. Oh, ne güzel.. Orda iş bitmez ki, istediğin kadar çalış..

edaca said...

hiiiiiiiiiiiiiiiii super gorunuyor

Irem said...

Minik kus'um, senin yemek blog'unu uzun zamandir ihmal etmisim, girdim baklava ve seker hamurlu pastayi gorunce canim fena halde istedi...Ben de istiyorummm o sobiyet'teeeen :)) Cok optum minik kus...Eheh

betül said...

selam

bloğunu çok beğendim ben betül görüşmek üzere

Şenay said...

Uzun zamandır görünmemişiniz hayırdır umarım önemli bişey yoktur iyisinizdir sevgilerimle

LaMa said...

kuuuuuuus, ses ver ama:)