Monday, March 12, 2007

Acma


Ramazan Bayrami'nda arkadaslarimi bayram kahvaltisina davet etmistim. Monu'yu de bir gun oncesinden kafamda olusturmus ve hatta calismalarima baslamistim. Acma yapmayi da planlamis ve internet basinda bir suru blog arasinda gezinip en son birinde karar kilmistim. Aslinda amacim annemin acmasina yakin bir seyler elde etmekti. Bloglardan (ya da forumlardan hatirlamiyorum su an) birinde okudugum gibi mayali hamuru bir gece onceden yapip bir gece bekletmek ve sabah da acmalari firina vermek mantikli gelmisti. Ama gelin gorun ki Florida sicagina dayanmadi benim mayali hamur, ki surekli klima calisiyor ve evin sicakligi 75F'larda dolaniyodu. Sabah uyandigimda evdeki keskin maya kokusunu duyunca bir terslik oldugunu anlamistim ama umut fakirin ekmegi hesabi yine de acmalari hazirlayip firina koydum. Sicakta iyice kendinden gecen hamurun o aci kokusu dusundukce hala burnumu ve gozlerimi yakar. Neyse sonuc cok vahim tabi ki. Acmalar misafir karsisina bile cikamadan dogruca cope gitti. Yaklasik 12 kisi olacagimiz icin bir suru de hamur mayalamistim. O kadar hamurun cope gittigine mi yanarsin, yoksa verdigim emeklere mi bilemedim. Cok sukur ki baska bir suru bir sey hazirlamistim da kimse ac kalmadi :) Bu talihsiz olayi hamurun bozulmasina baglamistim. Sonra yine ayni tarifi bu defa hamuru 1-1.5 saat beklettikten sonra yaptim sonuc yine pek guzel degildi. Gerci tadanlar begendi ama annemin acmasi gibi olmamsiti. Dedim bu is boyle olmaz, en iyisi annecigime bir sormak. Iste yukardaki guzel acmalar annemin tarifinden. Ne varsa yine annelerde var yani :) Buyrun tarifi:


Malzemeler:

1 su bardagi ilik sut
1 kup yas maya (ya da 1/2 bardak ilik suya 1,5 yemek kasigi kuru maya)
1 cay bardagi (kucuk olanlardan) seker
1 cay bardagi sivi yag
1 yumurta (beyazi icine, sarisi disina)
Bir miktar tuz
Un
Corek otu

Amerika'da yas maya bulamadigim icin kuru maya ile yaptim ben. Oncelikle ilik suyun icine kuru mayayi ve sekerin 1 kasigini koyup 5-10 dakka kabarmasini bekliyoruz. Yas maya kullanacaksaniz bu ilk isleme gerek yok. Daha sonra diger butun malzemeleri (yumurtanin sarisi haric) katip hamur yoguruyoruz. Burda dikkat edilmesi gereken en onemli sey hamurun sert olmamasi. Ekmek hamuru gibi ele yapisiyorken un eklemeyi kesmek gerekli. Yani pogaca hamurundan daha yumusak bir hamur kivami elde etmelisiniz. Eger hamur sert olursa acmalariniz yumusak olmaz. Daha sonra yaklasik 1 saat hamuru ilik bir ortamdan bekletip kabarmasini sagliyoruz. Hamur mayalandiktan sonra tepsiye sivi yag dokup hem tepsinin yaglanmasini sagliyor hem de tepsideki yag ile elimizi surekli yaglayarak hamurdan parcalar kopariyoruz. Hamurla fazla oynamadan elimizde uzatip sonra iki tarafindan farkli taraflara cevirerek buruyor ve en son iki ucunu birlestirip tepsiye koyuyoruz. Uzerine yumurta sarisini surup corek otunu serpistiriyoruz. Daha sonra onceden isitilmis 350F (175 C) firinda pismeye birakiyoruz. Afiyet olsun...

5 comments:

GANNE said...

Çok güzel görünüyorlar. Minik Kuşum ellerine sağlık. Annenlerin tecrübelerinden yararlanmalıyız her zaman. Onlar en iyisini bilyorlar. :)

Calimero Mutfakta said...

harika gorunuyorlar.. tam ayarinda hazir gibi..
kete yapmayi biliyormusun.. o da mayali hamurdan yapiliyor. ben de onu deniycem bi ara insallah..

Minik Kus said...

Haklisin Ganne'cim, insallah annemin baska tariflerini de yayinlarim bi ara.

Calimero'm tesekkur ederim. Kete nedir onu bile bilmiyorum desem yeridir, sadece adini duymustum. Insallah onu da senin blogdan ogrenir denerim.

Tuba said...

Florida sicaklarini hatirlattin bana:)). Ustelik bir de hamileydim ve o sicaklarda dogum yapmistim. Klimada yoktu evde:)). Neyse, annelerin tarifleri konusuna kesinlikle katiliyorum. Simdi bu acmalari guvenle yapip, yiyebiliriz degil mi:)) sevgilerle,

Minik Kus said...

Evet Tuba Abla, kesinlikle guvenle yiyebilirsin. Ah simdi yine basladi sicaklar, sorma hic...