Thursday, March 22, 2007

Az Malzemeli Yumusak Pogaca


Gecen cumartesi Sila'nin dogum gunuydu. Sila Ibrahim ve Gunseli'nin biricik kizlari. Ben de fahri hala oluyorum (Sila'nin gercek halalari duysa ne yapar bilmiyorum :) ) Fahri yegenim tam 1 yasinda. Allah insallah upuzun, mutlu mu mutlu, guzel mi guzel bir omur versin. Annecigi ve babacigi ona guzel bi dogum gunu partisi hazirlamislardi. Bizler de nacizane ufak bir seyler hazirlayip goturduk. Ben de pogaca yaptim. Bu pogacayi Asuman yapmisti kizlarla toplandigimiz gunlerden birinde ve hepimiz cok begenmistik. Tabi hemen tarifi aldik. Malzeme sayisi az ve evde sut veya yogurt yoksa nasil pogaca yapicam diye dusunmenize gerek yok. Cunku malzeme listesinde sut ve yogurt yok.

Malzemeler:

1,5 su bardagi ilik su (eli yakmayacak ama yeterince de sicak olacak)
1,5 yemek kasigi toz maya (veya 1 kup yas maya)
5 tatli kasigi seker
1 tatli kasigi tuz
1 su bardagi sivi yag
Un
1 yumurtanin sarisi

Ic malzeme:

Beyaz peynir
Maydanoz
Mozarella (veya kasar) rendesi

Oncelikle ilik suya seker ve mayayi ekleyip 4-5 dakika kabarmasini bekliyoruz. Eger yas maya kullaniyorsaniz bu islemi atlayabilirsiniz. Daha sonra yogurma kabimiza unu, tuzu, sivi yagi ve mayali suyu ekleyip yumusak bir hamur kivamina getiriyoruz. Ben yumurtanin beyazini da kattim ama aslinda katilmiyor. Tadi cok farkli olmadi. Onemli olan hamurun cok yumusak olmasi cunku bu pisince de pogacanin yumusak olmasini sagliyor. Hamuru yogurduktan sonra 45 dakika kadar hamurun kabarmasi icin, kabimizi ilik bir yere aliyoruz. Uzerine kapak kapatabilirsiniz. Kabaran hamurdan parcalar alip avuc icinde aciyoruz. Ortasina biraz tereyagi surup ic malzemesini koyup yuvarliyoruz. En son uzerlerine yumurta sarisini surup daha onceden isittigimiz, ki derecesi 350F (175C) olacak, firina veriyoruz. Uzerleri iyice kizarinca pogacalarimiz hazir. Isterseniz yumurtanin uzerine corek otu da ekleyebilirsiniz. Benim corek otum iyice azaldigi icin kullanmadim. Pogacalar fotografta kucuk gibi gorunuyorlar ama aslinda kucuk degiller. Buyuk bir servis tabaginin icinde minik gorunuyolar. Tavsiyem buyuk pogacalar yapmaniz, sanki daha guzel oluyor. Afiyet olsun...

14 comments:

GANNE said...

Minik Kuşum,
çok güzel görünüyor boğaçalar. Sabah kahvaltıları için ideal. Ben de haftasonu fırsat bulursam yapayım. Haftaiçi sabahları kahvaltı niyetine yeriz. Ellerine sağlık...

Sinem Keleş said...

Minik kuş, ellerine sağlık; çok lezzetli görünüyorlar...

Anonymous said...

canım poğacalar süper görünüyor,ben böyle yumuşacık poğaçaları çok severim ellerine sağlık...
selamlar..
www.denizesintisi.com

Minik Kus said...

Gannecim kesinlikle kahvaltida super oluyor. Ama mayali hamur cabuk bayatlar 2 gun icinde tuketmek en guzeli. Daha uzun saklamak istersen de buzdolabinda bekletebilirsin. Dolaptan cikarip tostta azicik isitinca cok guzel oluyorlar yeniden.

Sinemcim, denemeni tavsiye ederim. Hem kolay hem lezzetli. Yalniz sicak sicak yemeyin derim. 1-2 saat bekleyince cok daha guzel oluyor.

Ebrucum, puf puf oluyor bu pogacalar. Sana da denemeni tavsiye ederim. Sevgiler...

Anonymous said...

harika oldu canım ellerine sağlıkk..

Anonymous said...

Merhaba,
ben hayatimda bu kadar kolay ve lezzetli pogaca ne yaptim ne de yedim:-)
Esim her hafta pogaca istiyor, cok güzel yapiyorum diye, ama marifet bende degil bence tarifte. Herkese tavsiye ederim. Cok tesekkürler..
Berlinde selamlar
Reyhan

Derya said...

Merhaba,
Dün sayfanızdan aldığım tarifi, akşam evde uyguladım. Ben zeytinli ve peynirli olmak üzere 2 çeşit yaptım. Muhteşem oldular. Yumuşacık aynı pastanedeki açmalar gibiydi. Bir de mutfağı öyle güzel bir koku sardı ki anlatamam. Tarif için teşekkürler.

enigma said...

harika valla
tarif icin binlerce kez tesekkurler
ben ogrenciyim evde hic bir malzeme yoktu ama canim acayip pogaca istiyordu
yalana yalana pogaca tariflerine bakiyordum
az sonra yeniden arkadaslarim icin yapicam
tekrar cok tesekkurler

seyabb said...

harika görünüyor ellerinize sağlık.

Unknown said...

poğaçayı az önce yaptımm lezzeti ve görüntüsü muhteşem oldu gerçekten tavsiye ederim..ben erkek arkadaşım için yapmıştım çok şaşıracak....malzeme listesi de hiç zor değil her an evde bulunabilecek malzemeler ;) deneyin derim meutlaka :)) çok teşekürlerr minik kuşş...

Unknown said...

mükkemmel oldu tavsiye ederimm... çok saol minik kuşş...

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...

selam, pogacalar leziz gorunuyor, peki un nekadar olmali gram olarak soylersen memnum olurum :))

Minik Kus said...
This comment has been removed by the author.