Tuesday, March 6, 2007

Ev Yogurdu


Sonunda ben de kendi basima yogurt yapabildim. Ilk denemem bundan yaklasik 6 yil falan onceydi galiba. Ankara'ya evime gitmistim ve annem o zamanlar Turkmenistan'da babamin yanindaydi. Ben de kendi basima yogurt mayalamaya kalkmistim. Amac eve alinmis olan sutu, sutlac yapmadan saklamakti zira sutlac benim en sevdigim tatlidir. O zamanlar soylemesi ayip biraz kilolu biriydim ve sutlac yaparsam dayanamayip yiyecegimi biliyordum, o yuzden de sutu guzel bir amac icin kullanmak istemistim. Veee yogurt yapmaya karar vermistim. Bana cok basit gorunen bir seydi yogurt yapmak cunku annem isisina bakar, mayasini katar ve ustunu kapatir; bir kac saat sonra ustunu acar ve sonra dolaba koyardi. Al sana tazecik, guzel mi guzel bir yogurt. O zamanlar dedim ben de yaparim nesi var ki diye, ta ki yogurt yerine elimde koyuca kivamli bir sut-su karisimiyla kalincaya kadar. Aksam eve gelen ablam bundan yogurt falan olmaz, sutu soguk mayalamissin diyip aldi mi benim caanim yogurdu ocaga. Bir guzel kaynatti, bir suru su cikti ve ortada lor peyniri kaldi. Neye niyet neye kismet diyip bir guzel yemistik loru. Iste butun bu anilar aklimda, kalktim yine yogurt yapayim dedim. Haftasonu Emine kahvaltiya cagirmisti beni. O sirada da kalan sut bozulmasin diye yogurt mayaliyordu. Dedim benim de bir yogurt yapma hikayem var sorma hic. Sonra Emine bir guzel anlatti nasil yaptigini ve elime mayalik yogurdu da tutusturdu, yaparsin merak etme dedi. Ondan aldigim gazla omr-u hayatimdaki ikinci yogurt mayalama islemine basladim. Allah'a sukur bu defa yuzum kara cikmadi ve guzelim bir yogurt elde ettim. Fotograftan da anlasildigi uzre kivami da kismen yerinde oldu. Ama gelin gorun ki, yogurdu aldiktan sonra kalan yogurt sulanmaya basladi ve o sular yogurdun sunmesine sebep oldu. Bu derdime ne care olacak bilemiyorum simdilik. Insallah diger sefere tam tutturabilirim yoksa Pare'm "ya Dannon yogurdun nesi vardi" diye soylenmeye baslayacak :) Tum yogurt mayalamak isteyenlere simdiden basarilar ve afiyet olsun...

4 comments:

Anonymous said...

Yogurt gayet lezzetliydi, eline saglik. Kivam konusunu da cozdun mu bu is tamam. Eminim onu da sonraki denemende halledersin, ben kuracagimiz sut isleme tesisi icin yer bakinmaya basladim bile :)

Minik Kus said...

Oooo tamamdir, madem sen yer bakinmaya basladin ben de sutle yapilabilecek bilumum tatli, tuzlu yemeklerin patenti icin ugrasayim :)

Insallah gelecek sefer daha guzel olur. Arkamda boyle bir destekleyenim olduktan sonra her sey kolay :)

Unknown said...

Minik Kus'cum,
Amanda aman blogda ne cici seyler yapilmis.Hele o mercimekli icli kofte au gece gece icim dusucek yahu..Birde sekerpare super professional gorunumde olmus.Yani kendine haksizlik etme bence...

Gelelim yogurduna..Ve benim yogurt hatirama yada rezilligime.Ilk kez acikliyorum rezilligimi dermisim:))Efendim Amerika'ya ilk gelin gelmisim,esim demismki yogurtu sen mayaliycan,ekmek yapican,baktim millet peynir bilem yapiyor.Bende dedim ee sarikiz inegimiz eksik burda.Koyemi geldik anlamadim.Zatan anamin evinde hazir yogurt yiyeyn biri ben.

Neyse denedim ilki...ana..bi guzel oldu.Esim hayran ben saskin.Ama o oldu:))baskada hiiccc tutmadi benim yogurtlar.Gel zaman git zaman civik olan yogutlra Gulenay ne care buldu(rezil kismi bura)yogurtlari mayalarken iclerine nisassta atti:)))hadi kivam veriri diye:))ayy ne resiiliik.YA nisasta ise yaradai yada yogurtlarin tutacagi vardi.Biz aylarca nisastali yogurt yedik.Takki ben bu isini normal yapana kadar:)))

Bak minik kuscum ne yamaklik ne yamaklik.Reziillikk...sen bu ornege bak ve kendinle guru dur.Everythink looks good.

Ilk yorum uzun oldu.Bu seni idare etsin eccuk:)gelicem gene.

Minik Kus said...

Gulenay'cim cok tesekkur ederim. Ben de cok mutlu oldum ne guzel yazmissin. Ben Amerika'ya ilk geldigimde, (bundan yaklasik 4 sene once 3 ayligina gelmistim) "bu ne yahu ben aradigim hic biseyi bulamiyorum, yogurtsuz, beyaz peynirsiz nasil yasarim" diyordum. O zamanlar tabi otelde kaldigimdan yemek falan da yapamiyorum, surekli vegee sandvicler ye dur. Neyse ki doktora icin geldigimde (ki 1,5 sene once olur) artik evim vardi, bi de marketlerde neyi nerden bulacagimi ogrenmistim. Tabi hala beyaz peyniri ve guzelim yogurtlari ozlerim. Velhasil, bloguma hosgeldin :)