Tuesday, March 13, 2007

Kisir

Yol hazirligi yapmak yerine, gecenin bi vakti gectim bilgisayar basina, basladim bugun yaptigim kisiri anlatmaya. Aslinda donuste yazmayi planliyordum ama cuma gunu annecim blogumu ziyaret edecek diye kisirimi da gorsun istedim. Tadi annemin kisirina oldukca yakin oldu ve arkadaslarim begendiler. Ben bile begendim bu defa :) Burda bulabildigim bulgur Turkiye'deki bulgurlardan daha ince. O yuzden daha once denedigim kisirlar biraz sulu oldular ama bu defa nihayet tutturabildim. Kisir tarifi vermeye gerek var mi bilmiyorum cunku herkesin bildigi bir tarif ama yine de kendi yontemimi (ya da annemin yontemini desem daha dogru) anlatayim.

Malzemeler:

5 cay bardagi dolusu koftelik (ya da kisirlik) bulgur
Sicak su
5-6 dolu yemek kasigi salca
1 buyuk domates
1 biber
1 salatalik
1 demet maydanoz
1/2 demet taze sogan
1/2 kuru sogan
tuz, karabiber, kimyon, kuru nane (varsa taze nane)
Zeytinyagi
2 limon

Bulgura tuz ekleyip sicak su ile islatiyoruz. Islatirken en basta ekledigimiz su bulgurun kenarlarini sizip gorunuyor olmali yoksa sert olur. Ama cok fazla da sulu olmamamli yoksa sert olur. Su miktari bulura gore degistigi icin tam bir olcu veremiyorum. Diger taraftan temizlemis oldugumuz yesillikleri ince ince dogruyoruz. Bulgur suyunu cekince kivamini kontrol ediyoruz eger cok sertse azicik daha su ekleyebilirsiniz ama bulgurlar sert degil de sadece kuruysa, ki istedigimiz kivam bu, su eklemenize gerek yok cunku yesillikler ve zeytinyagi gerekli kivami verecektir. Bulgur suyunu tam cekince once baharatlari ve salcayi ekleyip elimizle bir guzel bulgura yediriyoruz. Burdaki salcalar renk vermedigi icin ben cok salca kullandim. Salcanin tamami karisinca bulgurun rengi bayagi bir kirmizi olmali. Eger pembe-kirmisi arasi gorunuyorsa biraz daha salca eklemenizi tavsiye ederim. Seviyorsaniz biber salcasi da ekleyebilirsiniz cunku biber salcasi daha kirmizi bir renk verir. Ben biber salcasinin cig halini pek sevmedigim icin domates salcasini tercih ederim hep. Daha sonra yesilliklerini katip karisitiriyoruz. En son limonunu ve zeytinyagini da ekleyince kisirimiz hazir. Bu arada sarmisak eklerseniz cok guzel bir tadi olacagini garanti ederim, tabi sarmisak seviyorsaniz. Afiyet olsun... Kisa bir tatil molasindan sonra gorusmek uzre...



5 comments:

Selen said...

Sevgili Minik Kuş,
Ziyaretin için teşekkür etmek, bloguna "bakalım ilk tarifi ne zaman yazacağım" diye tereddütle başlayıp, bol ve lezzetli tarifler yazdığın için tebrik etmek ve iyi tatiller dilemek istedim. Amerikalarda iyi vakit buluyorsun bunca şeyi pişirmeye valla.. Bence sen de bu işin altından başarıyla kalkıyorsun. Çok memnun oldum seni ve Calimero'yu tanıdığıma. Ellerine sağlık.
Sevgiler

GANNE said...

Minik Kuşum kalp kalbe karşıymış. Ben de kısır yaptım, tarifni koyacaktım baktım sen benden once davranmışsın. :) Ben sonra veririm artık tarifi. Biraz zaman geçsin. Ellerine sağlık.
İyi gezmeler.

Anonymous said...

ben bayılırım kısıra,harika görünüyor ellerinize kollarınıza sağlık.....
sevgilerle...
www.denizesintisi.com

Anonymous said...

Eline sağlık.çok güzel olmuştur eminim.Selamlar...

Minik Kus said...

Merhaba Selen, ziyaretin icin tesekkur ederim. Ben de cok memnun oldum, insallah daha sik haberlesiriz.

Gannecim, eminim senin kisirin da cok guzel olmustur. Merakla bekliyorum tarifini.

Merhaba Ebru, tesekkur ederim. Ben de yorumun sayesinde senle ve sitenle tanismis oldum. Artik takipcilerindenim.

Serinmavi, cok tesekkur ederim.

Herkese sevgiler...