Saturday, March 3, 2007

Mercimekli Icli Kofte

Bugunluk fotograflar, yakinda tarifler... :) demistim, bugun nihayet tarifimi verebilecegim.

Ic Malzemeler:

1 su bardagi yesil mercimek
3 buyuk sogan
1/3 paket (80 gr) margarin
karabiber, tuz ve reyhan

Disinin (Hamurunun) Malzemeleri:

5 su bardagi ince bulgur (Malatya'da yarma denen bulgur)
1/2 su bardagi un
Tuz
Ilik su

Oncelikle mercimegi yikayip hasliyoruz. Bir yandan da soganlari yemeklik dograyip margarin ve sivi yagda kavuruyoruz. Kavrulmus soganlar ile haslanmis mercimegi (eger fazla suyu varsa suzmus oldugumuz mercimegi) karsitirip tuzunu, karabiberini ve bu yemegin en onemli baharati olan reyhani katip sogumaya birakiyoruz (icli koftelerin icine malzemesini koyarken margarinin donmus olmasi onemli). Reyhani bulabilirseniz taze bulamazsaniz kurutulmus olarak kullanabilirsiniz. Yazin annem saolsun bavuluma kurutulmus reyhan koymustu belki icli kofte yaparim diye. Ben de 5 aylik bir gecikmeyle degerlendirmis oldum.

Daha sonra dis malzemelrini katip hamur yoguruyoruz. Hamurdan ceviz buyuklugunde bezeler koparip isaret parmagimiz yardimiyla aciyoruz (daha dogru bir ifadeyle oyuyoruz). Malesef ki yemegi yaparken yalnizdim ve bu acma islemini fotograflayacak kimse yoktu yanimda. Insallah bir daha ki sefere nasil acildigini da fotograflarla gosterebilirim. Sonracigima oymus oldugumuz koftelerin icine ic malzememizden doldurup kapatiyoruz. Bu kapatma islemi de onemli. Elimizde dondure dondure kapatmamiz lazim. Cocukluktan beri annem elinde kofteyi dondure dondure nasil guzel kapatir hic anlamam. Sahsen annem gibi yapmaya calistim ama fotograftan goruldugu uzre biraz yamuk sekiller elde ettim ama yine de standartlara yakin oldugunu soyeleyebilirim (ovunmek gibi olmasin). Butun icli kofteleri oyup doldurduktan sonra, derin bir tencereye bir miktar su koyup kaynatiyoruz. Suyun miktarini kofteleri suya attigimizda tamaminin uzerini kapatacak hatta biraz da fazla olacak sekilde ayarlayabilirsiniz. Kaynayan suya azicik tuz atip, icli koftelerimizi koyuyoruz. Yaklasik 10-12 dakikada kofteler haslanmis oluyor. Ama garantiye almak icin sunu soyleyeyim, eger kofteler suda yuzemye baslamissa, yani dipten suyun ustune dogru biraz cikmissa pismis demektir (bu da annemden bir puf noktasi). Pismis oilab kofteleri bir tabaga aliyoruz. Genis bir tavaya istedigimiz miktar tereyagi koyup tereyagi eridikten sonra kofteleri tavaya aliyoruz, ve her taraflari yag olup biraz da kizarana kadar (yaklasik 2-3 dakika) tavada ceviriyoruz. Icli koftemiz servise hazirdir, afiyet olsun...

Canim annecim, bu yemegi yaparken senin kulaklarini cok cinlattim. Seninkiler kadar guzel olmadi ama arkadaslarim cok begendi :)

3 comments:

GANNE said...

Minik kuşum,
memleketini ozlemiş anlaşılan.
Elleirne sağlık, çok guzel görünüyorlar. Bak bunları listeliyorum yazın bize de yapılacak! :)

Minik Kus said...

Haklisin valla cok ozledim :( Yazin geldigimde insallah sende toplanirsak yaparim size de :)

NESRIN said...

Bende malatyaliyim sitede malatya kofteleri linkini gorunce cok sevindim.Gorusmek uzere