Oncelikle gecikmeden dolayi ozur diliyorum. Aslinda dun yayinlamis olmam gerekiyordu tarifi ama evdeki hesap carsiya pek uymadi. Yapmam gereken isler biraz uzadi ve ancak firsat bulabildim yazmaya. Efendim, oncelikle Ganne'me ve Ebru'ya cok tesekkur ediyorum bilmeceme gosterdikleri ilgiden dolayi. Gannecim son ipucuyla hemen yakalayiverdi. Ben de cok sevindim, demek ki goruntusu yapmak istedigim yemege benziyor diye.
Metez bir Cerkez yemegi. Cerkezler arasinda da farkli boylar oldugu icin, yemeklerin isimleri boylara gore farklilik gosterebiliyor. Abzahlar bu yemege Metez diyorlar. Okunusu aslinda Metez ile Mataz arasi. Ben bir Cerkes gibi okuyamiyorum elbette. Ama onemli olan tadi ve yapilisi. Tarifin asli portakalagaci'ndan, buraya tiklayarak tarife ulasabilirsiniz. Ordaki tarfite ic malzeme olarak patates kullanilmis ama ben lor ile yaptim. Cunku Parem'in annesi lor ile yapiyormus. Lor disinda susamlisi ve hashaslisi da oluyormus, denemek isterseniz diye ek bilgi vereyim. Beyaz peynir bile bulmanin zor oldugu bu memlekette loru nerden bulsun Minik Kus. Ama dedim careler tukenmez bizde, madem lor yok onu da kendimiz yapariz. Zaten cok kolay bir sey.
Yaklasik 2 litre sutu bir tencere icinde ocaga koyuyoruz. Kaynamaya yakin, yani ust kismi kopuklenmeye basladiginda sutun icine 2-3 yemek kasigi yogurt atiyoruz ve boylece sut kesiliyor. Bir kac dakika kesilmis sutu kaynatiyoruz. Daha sonra suzuyoruz. Suzmek icin ben ince kumastan yapilmis bir suzek kullandim. Siz de eger suzeginiz yoksa ince bir yazmadan kendinize suzek dikebilirsiniz. Suzek diyip duruyorum ama baska bir adi var mi bilmiyorum. Suzulmus olan kesik sutten geriye kalanlar ile karsimizda lor :) Bu arada sut suzulurken 1 bas kuru sogani ince kiyip, yarim cay bardagi siviyag ile kavuruyoruz. Ocaktan aldigimiz kavrulmus soganlar ile kucuk parcalara ayirdigimiz loru karisitiriyor, pul biber ve nane ile tatlandiriyoruz.
Daha sonra portakalagacindaki tarfifteki gibi bir hamur hazirliyoruz. Gerisi ordaki tarifin aynisi. Sadece ic malzemesi degisik o kadar.
Pogacaya benzeyen Metez'leri hasladiktan sonra sicak sicak uzerine tereyagli pul biberli sosu dokup afiyetle yiyoruz. Yaninda da mutlaka ayran iciyoruz. Parem cok begendi, demek ki biraz becerebildim bu isi :) Ben de begendim ama uzerine sarmisakli yogurt dokup yesem sanki daha guzel olurdu. Gelecek sefere bir de boyle denemeyi dusunuyorum. Yapacak olanlara simdiden afiyet olsun :)
9 comments:
Memleketten bu kadar uzakta metez yiyecegimi ruyamda gorsem inanmazdim :) Begenmek ne kelime, parmaklarimi yedim! Ellerine saglik.. Yalniz, tarifte deginmeyi unuttugun ufak bir nokta var. Metezin yaninda icilecek ayranin mutlaka Pare usulu olmasi gerekiyor. Merak edenler icin hemen tarifini vereyim: Cirpanin ben olmam disinda bildiginiz ayrandan hicbir farki yok :)
minik kus tebrik ediyorum seni.. ama loru da kendin yapmandan oturu..Kirk yil dusunsem aklima gelmezdi..
Minik Kuşum,
ellerine sağlık. Maaşallah ya nazar değecek sana. Çok hamarat bizim kızımız. Pare'n şaşırmasın sen ona memleketten uzakta daha neler neler yedirirsin. :)
Eeee biz Pare usulü ayran yapamayacağız, Gökhan usulü olsa olur mu?
Afiyet bal şeker olsun canım size.
Başarılarının devamını diliyorum. Bu sayede benim de yemek kültürüm gelişiyor.:)
Operim...
Afiyet olsun Pare'm. Eee Cerkez yemekleri ogrenmek sart oldu napalim :))
Calimero, tesekkur ederim. Cok kolay bir sey zaten lor yapmak. Annemin aldigi sut bozuk cikinca kaynatirken kesilirdi, annem de ondan lor yapardi. O yuzden aklimda kalmis.
Ganne'm, amin diyorum, hic birimize nazar degmesin :) Gokhan usulu neden olmasin, cok da guzel olur bence :) Onemli olan yemegi kime yaptiysan ayrani onun yapmasi :)
Minik Kuş,
Süpersin, o ne başarılı hamur açmak öyle yusyuvarlak.. Ellerine sağlık, metezin tadını çok merak ettim.
Lor tarifini de ilk defa duydum. Kolaya benziyor.
Çok sevgiler canım.
minik kuş
ben de sitemi açalı çok olmadı. hem yazılarda hem de fotoğraflardaki acemiliğim sebebi ile başlarda yaptığım ve fotoğrafladığım çerkez yemeklerini siteme koyamadım.. tekrar yaptığımda ekleyeceğim. ziyaretin için teşekkürler...
caınm ellerine sağlık nefis olmus ..
merak ettim haluju görünce çerkes misin? ben öyleyimde. :) hatta sağlam tarafından babam kafkas lezgi, annem cerkes adige. biz de çok yaparıs haluju aslında ben diil tabii :))teyzem, annem ve ananem. hatta teyzem uzun zaman bir kafkas derneğinde, özel günlerde çerkes yemekleri yaptı. özelliklede haluj tabii. çok çeşidi var bunun değişik değişik yapıyolar öğrenip yazıyım bende bloguma bari. kültürüme bir faydam olsun. ellerine sağlık seninde.
bu yemek asıl haşhaşlı-soganlı iç ile yapılır ve asıl o zman parmaklar da yenir... hatta peynirlisinin bir daha adı bile anılmaz... :)
Post a Comment