Friday, April 20, 2007

Ye #21 - Penne Yataginda Italyan Tavuk Spiralleri

Ye #21 Etkinliginin son gunu gelip catti. Bilmiyorum Emel benim tarifimi kabul eder mi ama son gun 20 Nisan olduguna ve bugunun bitmesine, Amerika Dogu saat dilimine gore, yaklasik 2 saat olduguna gore yetistirmis sayilirim degil mi? (Ara not: bu yazima cuma gunu baslamistim ama malesef elimde olmayan nedenlerden oturu gecikme yasadi biraz, napalim kismet diyelim). Aslinda hangi yemegi yapacagima karar vermistim haftalar oncesinden. Cunku bu etkinligi gorunce, Italyan yemekleri kitabimi elime almis ve bana en cazip ve yapabilecegime guvendigim bu yemegi secmistim. Kismet son guneymis artik napalim :)
Italyan yemekleri kitabiyla uzun sureli bi birlikteligimiz var aslinda. Ama gelin gorun ki henuz bir tane bile tarif denememisim. Nasil olur degil mi? Evet ben de bilmiyorum. Kitabi aldigim gun heyecanla eve gelmis, vejeteryan yemekleri bolumunu bir cirpada okumustum. Hal boyle olunca simdiye kadar bir suru tarif denmis olmam gerekiyordu ama nerde. Cok sukur ki ilk yemegimi basariyla pisirdim :) Yemegin direk tercumesini kullandim, yani adamlarin kendi ulkelerinin adini tasiyan, "Italyan spiralleri", diye bir yemegi varmis da haberimiz yokmus. Bir daha ki yoresel yemegimin adini Turk .... yemegi olarak degistirmeyi planliyorum :) Fazla uzattim hemen tarife geciyorum.

Malzemeler:

7-8 adet kemiksiz gogus
Bir demet (yaklasik 250gr) brokoli
Bir kucuk paket baby cut havuc
1/2 cup ufalanmis Beyaz Peynir
1/2 cup Rendelenmis Mozarella
1 dis sarmisak (veya sarmisak tozu)
1/4 cup ince kiyilmis ceviz
Kuru feslegen, karabiber, kirmizi pul biber (yani istediginiz baharatalar)
Azicik zeytinyagi

Domates Sos:

2 domates (kucuk dogranmis)
1 yemek kasigi tereyagi
1 tatli kasigi salca

Oncelikle brokoli ve havuclari hasliyoruz. Ben mikrodalga'da hasladim cabuk olsun diye ama buharli pisiricide de cok guzel oluyor. Haslanmis brokoli ve havuclari kucuk kucuk (ne kadar kucuk olursa o kadar iyi) dogruyoruz. Daha sonra tavuk disindaki butun malzemeler ile karisitirip harcimizi elde ediyoruz. Tavuk goguslerini uzunlamasina ikiye dogru keser gibi yapip, tam dibine kadar kesmeden , gogusleri inceltiyoruz. Mumkunse buyuk bir bicagin yan kisimlarini kullanarak biraz daha inceltebilirsiniz. Daha sonra inceltmis oldugumuz gogusun uzerine azicik zeytinyagi ile yagliyoruz.Ic malzememizi tavugun uzerine ince bir sekilde yayip rulo seklinde sariyoruz. Rulolari folyo ile sikica sarip, kenarlarini bukerek seker gibi yapiyoruz.
Buharli pisiricide yaklasik yarim saat pisiriyoruz (hatta tarifinde on dakika diyor ama benim pisiricim de yirmi dakika da pisti. Ben her ihtimale karsi 10 dakika kadar daha pisirdim). Tarifde de buharli pisirici kullaniliyordu. Firinda da pisecegini dusunuyorum ama sanirim firinda piserse kuru bir yemek olur. Buharli pisiriciniz yoksa ama celik suzgeciniz varsa, tencere su koyup, uzerine suzgeci en uste de kapagini kapatip kendi buharli pisiricinizi kendiniz yapmis olursunuz :)

Tavuklar piserken yarim kutu penne makarnalarimizi hasliyoruz. Bir yandan da tereyagi, salca ve domates ile domates sosunu hazirliyoruz. Haslayip, tereyagladigimiz penneleri tabaga aliyoruz. Ustune dilimledigimiz rulo tavuklardan sirlayip, en uste domates sosunu dokuyoruz.

Tarifin sonunda itiraf ediyorum, bu aslinda tarafimdan degistirilmis bir Italyan tavuk spiralleri yemegi. Tarifin orjinalinde ic malzeme olarak ince kiyilmis taze feslegen, findik ve sarmisak karisimi kullaniliyordu. Ama bende taze feslegen olmadigi icin brokoli kullanmaya karar verdim. Brokoli olunca peynir de guzel olur dedim ve yukardaki yemek cikti ortaya. Nasil bir sonucla karsilasacagimi bilmiyordum ama cok sukur ki tadi yerdinde bir yemek oldu. Hatta aksam yemege gelen Irem "bu senin spesiyalin olabilir" bile dedi :) Umarim dener ve begenirsiniz. Ben bile azicik yiyebildim :) Afiyet olsun...

27 comments:

LaMa said...

Ilk etkinligin hayirli ugurlu olsun Hocam. Cok kiyak bir yemek olmus.. Sen iyice asmissin zaten belli, Italyan yemek kitabin var, kim bilir daha neler:) olmayanlari da Kitapyurdu'ndan siparis verirsin artik :)

Anonymous said...

Canim Minik Kus'um, senin yaptigin ve benim yemis oldugum her yemegin gibi bu yemek de tek kelimeyle superdi...Bilirsin, tavuk yemekleri ertesi gune kalinca cok guzel olmuyor ama bugun dun aksam yanima 'doggy bag' seklinde verdigin tavuklari yedim, en az dun aksamki kadar lezzetliydiler...1 Mayistan hemen sonra ben de sana lezzetli yemekler yedirecegimdir insallah. Iyi ki varsin Minik Kus :)

GANNE said...

Minik Kuşum, ellerine sağlık. İtalyan mutfagına da el atmışsın. Maaşallah. Ben bu ayki etkinliğe katılamadım. :( Kısmet bir sonrakine.
Yemek de çok güzel görünüyor. İlk fırsatta deneyeceğim. Opuyorum...

Nukhet said...

Gercekten de tavuklu sarma tarifleri cok severim. O yuzden hemen ilgimi cekti bu tarif. Ellerine saglik. Sevgiler

Anonymous said...

canım merhaba, makarna ve tavuk muhteşem ikili olmuşlar iki sevdiğim yemek bir arada bayıldım doğrusu, ellerine kollarına sağlık..
sevgilerimle..
iyi hafta sonlar :)
www.denizesintisi.com

yemek said...

sevgili kuş, gerçekten değişik bir tarif, ellerine sağlık.
Tadı neye benziyor? merak ettim.

Allah yar ve yadımcın olsun.

Minik Kus said...

Lamam Hocam, sagolasin. Bu kitabi Ross'dan almistim gecen sene. Kitaptan ilk yemegi ancak yaptim, dusun artik hamaratligimi :P

Iremcim, afiyet seker olsun. 1 Mayis sonrasini heyecanla bekliyorum :)

Ganne'm ben de son dakkada katilabildim. Kismet bir sonrakine :) Firsat bulursan dene derim. Hem cok vakit almiyor hem de lezzetli oluyor.

Minik Kus said...

Nukhet, tesekkur ederim. Benim de ilk denememdi. Bundan sonra surekli yaparim diyorum tabiu zaman ve imkanlar el verdigince :)

Ebrucum, tesekkur ederim. Makarnayi ben de cok severim ama tavuk fazla yiyemem. Ona ragmen ben bile yedim. Eger tavuk seviyorsan eminim bunu da seversin. Sevgiler...

Lavantin, tesekkurler. Tadini nasil tarif etsem bilemedim. Ama en cok feslegen tadi geliyor sanirim. Cok farkli bir aromasi oluyor feslegenin, o yuzden en cok onun tadini hissettim ben. Amin, ecmain :)

acelya said...

Sevgili kus,etkinlik icin yaptigin yemek cok farkli.Ellerine saglik canim.Allah'a emanet ol.

Aybike Ceylan said...

Sevgili Minik Kus,
ellerine saglik, enfes bir yemek olmus. Birde duyarliligin ve sayfanda bastigin icin tesekkurler.
Sevgiler veiyi haftalar.

Anonymous said...

Merhaba Etkinlik sayesinde sizi tanımış oldum ellerinize sağlık tüm tarifleriniz çok güzel.sizi izninizle linklerime ekliyorum görüşmek dileğiyle hoşcakalın.

ebrulitatlar said...

Çook nefis olmuş, makarna ve tavuk hımm. ayrıntılı anlatmanda çok güzel, ellerine sağlık minik kuş'cum, sevgiler, kolaylıklar..

GÜL BAHÇESİ said...

merhaba minik kuş mutfağınızı yeni gördüm gerçekten çok güzel yemekleri ve mezeleride görünce karnım acıktı doğrusu. kolay gelsin

Minik Kus said...

Acelya, tesekkur ederim. Sen de AEO

Aybikecim, tesekkur ederim. Bir kisiye bile vesile olsak ne mutlu bize :)

Pastaci Kiz, yorumun icin tesekkurler. Ben de boylece seni tanimis oldum. Tadilasi bloglarimdasin sen de :)

Minik Kus said...

Ebrucum, makrana ve tavuk seviyorsan mutlaka dene derim. Tesekkurler...

Gul Bahcesi, hosgeldin :) Tesekkur ederim. Birazdan bir iade-i ziyaret yapacagim ins. Sevgiler...

Anonymous said...

Kuşum, ...

İlk etkinlik çok heycanlı oluyor değil mi? ...

Öncelikle kocaman bir merhaba...

Çok güzel bir tarif. İtalyan mutfağına bayılan biri olarak ağzımın suları akarak okudum tarifi...

Sımmsıcak sevgilerimle..

http://misss.blogcu.com

aslı said...

Minik kuş ellerine sağlık etkinlik yemeğin çok güzel olmuş benimde ilk etkinlik deneyimim oldu ikimizde aynı anda milli olduk desene :))))

Minik Kus said...

Zerrin, hosgeldin :) Yemek kitabi daha iyi degerlendirebilirsem bundan sonra daha cok Italyan mutfaginin orneklerini gorebilirsin blogumda. Tabi ne zaman olur bilinmez :)

Aslicim, ne guzel demek ki ikimiz de yeniyiz buralarda. Bundan sonraki etkinliklerde biz de variz diyebiliriz di mi? :) Sevgiler...

Sinem Keleş said...

Minik Kuş, bu aralar siz arkadaşlarıma yorum yazmaya vakit bulamıyorum, bloglarda dolaşmak bile lüks oldu bana:( lütfen kusura bakma:( 17 Mayıs'tan sonra herşey çok güzel olacak, inşallah! Ne kadar da kafiyeli yazdım yahu:) Ellerine sağlık bu arada, tarifin çok değişik ve sunumu da çok şık olmuş...

Minik Kus said...

Sinemcim, anliyorum seni hic merak etme, kusuru mu olur hic. Allah kolaylik versin, insallah hayirlisiyla bu yogun gunleri atlatirsin. Sevgiler ve tesekkurler...

umran said...

Minik kus bir basladin Pir basladin ne guzel tarifle bunlar.ellerine saglik.
sevgiler

Unknown said...

Sevgili Minik Kuş; Yemek yapmak gerçekten bir sanat. El işi, maharet ama bence aynı zamanda bir çeşit deneme, keşfetme merakı.Yemeğin çok harika görünüyor. Denenmesi gerek.Ben de yemek yapmayı seviyorum. Fakat açık söylemek gerekirse çok fazla detay gerektiren yemekleri yapamıyorum:)Malum zaman problemim var. Fakat fırsatını buldum mu elimden geldiğince farklı mutfaklardan değişik yemekler yapmaya çalışıyorum.
Florida'larda kendine dikkat et, bizden de sana selam olsun ;o)

Minik Kus said...

SEvgile Umran ve Duha teskkur ederim guzel sozleriniz icin. Kesinlikle hak veriyorum Duha, insallah zamanimiz olur da degisik mutfaklardan degisik yemekler deneyebiliriz. Sevgiler...

Anonymous said...

merhaba canım
gerçekten harika bir tarif benim bunu not etmem lazım
nefis bir görüntü
ellerine sağlık çokda güzel anlatmışsın
sevgiler

Minik Kus said...

Merhaba Esra, tesekkur ederim. Denersen sonucunu bana da yaz olur mu? Sevgiler...

GANNE said...

Minik Kuşum, sunum bitmedi herhalde baktım yeni birşeyler yok. :)
Allah kolaylık versin işlerinde. Opuyorum.

Minik Kus said...

Canimcim, insallah bugun yayinlayacagim. Bekle bekle olmuyor, biraz da isler beklesin :) Operim canim