Tuesday, April 17, 2007

Sikma Koftesi

Bugun okuldan biraz erken cikip geldim, amacim evde calismaya devam etmekti. Oturdum bilgisayar basina biraz calistim ama sonra aksam icin Malatya yemeklerinden birini yapasim geldi, hemen giristim ise. Once evde yeterli malzeme olup olmadiginin kontrolu yapildi, oleeeyyy tam takim hazirim. Yemegimizin adi sikma koftesi. Oncelikle kisa bir aciklama, Malatya'nin 72 cesit koftesi oldugu soylenir. Bunlarin icinde en bilindikleri, icli kofte, yaprak koftesi (fasulye veya kiraz yapragindan yapilir, hatta dut veya ayva yapragi bile olur), sikma koftesi, yogurtlu kofte, patlicanli kofte, eksili kofte (ispanakli, mercimekli olur)... Bu liste boyle uzar gider. Ablamin bir arkadasi Malatya'da bulgurlu her seye kofte derler icine et haric her seyi koyarlar demisti :) Malatya disindaki tum yorelerde kofte diyince etten yapilan kofte akla gelir. Ama Malatya'da sizin bildiginiz koftenin adi et koftesidir. Istanbul'a ilk geldigimde, kofteye et koftesi diyorum diye dalga gecmisti arkadaslarim ama ben hala et koftesi derim :) Insallah yavas yavas Malatya'nin koftelerinden yapip memleketimin yemeklerini tanitmaya calisacagim. Ilk yoresel yemegim "mercimekli icli kofte" idi. Daha sonra bir Cerkes yemegi olan "Metez(Haluj)" tarifini sizlerle paylasmistim. Ve sirada benim cok severek yedigim sikma koftesi var :)

Malzemeler:

2 bardak yarma (Malatya'da yarma diye bilinen bulgur, elimde yok diyorsaniz okumaya devam edin cunku alternatif bir yolu var bu bulguru elde etmenin)
1/2 bardak koftelik bulgur (eger yarma kullaniyorsaniz)
Tuz
Ilik su
1 adet sogan
1-2 adet yesil biber
1 buyuk domates
1 yemek kasigi salca
1/2 cay bardagi sivi yag
karabiber, tuz

Hemen yarma konusuna aciklik getireyim. Malatya'da yarma denen bulgur koftelik bulgurdan daha kucuk parcalar halinde ve biraz da unlu bir bulgurdur. Yani bu bulguru elinize aldiktan sonra elinizin unlandigini farkedersiniz. Eger yarma bulursaniz, yarma, koftelik bulgur ve tuzu karisitirp ilik su ile yogurarak pogaca hamuru gibi bir hamur elde ediyoruz. Eger yarma yoksa 2 bardak koftelik bulgura 2/3 bardak un ve tuz katip ilik su ile yogurun. Netekim burda yarma bulamadigimdan ben de koftelik bulgur ile unu karistirarak hazirladim hamuru.

Daha sonra hamurdan pogaca gibi birazcik hamur alip, o hamurun ucundan nohuttan azicik buyuk olacak sekilde kucuk kucuk hamurcuklar kopariyoruz. Bu nohut buyuklugundeki hamuru avuc icinde yuvarlayip azicik ustune bastirip para sekli veriyoruz. Tabi para gibi olacak diye cok bastirmayin, azicik bastirmak yeterli. Hatta isterseniz benim gibi usenip sadece yuvarlayabilirsiniz. Bu arada hamuru yuvarlarken, kalan hamur sertlesir. O nedenle elinize her hamur aldiginizda su ile azicik islatip yumusatmaniz gerekir.
Butun hamur bittikten sonra kucuk bir tencerede su kaynatip azicik tuz ekledikten sonra hamur toplarini yani kofteleri hasliyoruz.

Bir yandan da sogani ve biberi yemeklik dograyip sivi yagda kavuruyoruz. Kavrulan sogana once salcayi daha sonra da kucuk dogradigimiz domstesi ekleyip bir sure daha kavuruyoruz. Bu arada koftelerin haslanip haslanmadigini kontrol ediyoruz. Yaklasik 15 dakikada haslandi benim kofteler. Haslanmis kofteleri suzup soganli, domatesli karisima ekleyip 2-3 dakika kavuruyoruz. Ve sikma koftemiz hazir, afiyet olsun :)

30 comments:

Calimero Mutfakta said...

Ellerine saglik minik kusum.. sayende daha once hic duymadıgım yemekleri ogreniyorum:)

aslı said...

Minik kuşum çok güzel bi tarif bunu benim bi arkadaşım yapardı eskiden tarifini bulduğuma çok sevindim harika bi tattır bu ya:))) ellerine sağlık....

GANNE said...

Minik Kuşum, yöresel yemek tariflerin için teşekkürler. Ben hiç bilmiyordum Sıkma köftesini. Öğrenmiş oldum. Sen seviyorsan mutlaka denemeye değer. :)
Her adımı ne kadar da güzel anlatmışsın. Ellerine sağlık canımcım. Opuyorum...

Anonymous said...

Eline sağlık canım ,çok güzel görünüyor.Bende var bu bolgur çeşidinden ve yapıyorum bu yemekten.Yöresel tadlardan sevenler için çok güzel bir tad.İstanbul'da metro'da ve Fatih kadınlar pazarında bulmak mümkün,almak isteyenler için.Selam ve sevgiler....

Anonymous said...

ben de bundan yapmıştım bir kere ama adının sıkma köfte olduğunu bilmiyordum,yoğurtlu ve kıymalı yapmıştım. bulgurlu yemekleri çok seviyorum, seninkide harika görünüyor canım...
selamlar..
www.denizesintisi.com

Sinem Keleş said...

Minik Kuş ellerine sağlık, değişik tarifler vermen çok güzel, devamını bekleriz.

Minik Kus said...

Calimero'm tesekkurler,

Aslicim, sana eski bir tadi hatirlattigima sevindim :)Tesekkurler,

Ganne'm ozellikle yarma alip denemeni tavsiye ederim ama bulamazsan da sorun degil, benim yaptigim da gayet guzel oldu :)

Serinmavi, tesekkurler verdigin bilgi icin. Sanirim Bostanci ve Bakirkoy'de de Malatya Pazari adi ile Malatya'ya ait bulgurlari, peynirleri, kayisi cesitlerini vs. satan yerler varmis. Metro'da oldugunu bilmiyordum, sevindirik oldum, demek ki yoresel yemekelri buuk sehirde oturanlar da yapabilecek :)

Ebrucum, ne guzel daha once denemis olman. Bunu da tavsiye ederim hem kolay, hem besleyici hem de lezzetli :)

Sevgiler...

LaMa said...

Siz ITU'lulerin hizina yetisilmiyor, ne cok tarif ekliyorsunuz hocam boyle, hepsi de istah acici :)) Hele bu tam damak tadima uygun... tam da ogle yemegi vakti malum,
Sevgiler Hocam

Minik Kus said...

Sen bi gel bu taraflara, ben neler hazirlarim sana :) Hocam, Turkiye'ye gitmemis olsan spring break'te yanina gelmeyi koymustum kafaya ama kismet. Baska zamana insallah :)

Anonymous said...

Benimde Adanalı arkadaşım buna benzer yapmıştı bulgurdan, görüntüsü aynıydı, tadı gerçekten çok güzeldi, ellerine sağlık, çok güzel olmuş, ayrıntılı olarak anlatmanda güzel tabi, sevgiler, kolaylıklar..

Aybike Ceylan said...

Tek kelime ile nefis. Baska soze gerek var mi? Ellerine saglik.
Sevgiler

Minik Kus said...

Sinemcim kusura bakma, arada senin yoruma cevap vermeyi unutmusum. Tesekkur ederim, devami gelecek insallah :)

Ebrucum, Adanalilarin boyle bir yemegi oldugunu bilmiyordum. Adana diyince Adana kebap gelir akla malum :) Tesekkur ederim :)

Aybike, cok tesekkur ederim. Sizler begeninice ben de mutlu oluyorum :)

Sevgiler...

yemek said...

Bayılırım köftelere,et köftesi değil.
Sen canını sıkma, bende et köftesi derim, çünkü Antep'dede köfte deyince bulgurlu yapılanlar kastedilir.
Hala eşime bile köfte deyince açıklama yapmam gerkir ne köftesi diye. :))

Allah yar ve yardımcın olsun.

acelya said...

Sevgili minik kus arkadasim,sayfana yeni geldim.Gercekten cok hos yemek tarifleri var burada.Ayrica cumhurbaskanligi dileklerine katiliyorum Allah'tan hayirlisini diliyoruz hepimiz.Gorusmek umidiyle.ALLAH'A EMANET OL:

LaMa said...

Ne kadar cok isterdim! Zaten tatilde burda olsam bircok arkadasi agirlayacaktim kismet degilmis. Sakin baska bahara deme! En kisa surede bekliyorummmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm :)

Minik Kus said...

Lavantin, benim gibi birisi daha var diye sevindim :) Bizim yemekler benzer zaten, tesekkur ederim...

Acelya, hosgeldin :) Begendigine sevindim, beklerim bundan sonra her zaman.

Lama'm Hoca'm insallah diyeyim. Yazdan once imkansiz, insallah seneye diyicem mecburen. Belki bir thanksgiving ya da christmas tatilinde, bahardan once :)

Tuba said...

Merhaba Minik Kus, blogun hayirli, ugurlu olsun. Fotograflarin da, tariflerin de cok guzel.
Ben de doktorami yaparken, hayatimda hic yapmadigim kadar yemek yapmistim. Iyi stres atiyor insan, degil mi? Calismalarinda basarilar diliyorum, San Diego'dan sevgilerle,

Tuba said...

Lama'cigim, biz ITU'luler oyleyizdir, ovunmek gibi olmasin da:)))

Minik Kus said...

Merhaba Tuba, hosgeldin :) Yemek yapmak gercekten de insani rahatlatan bir aktivite. Tabi genellikle zaman darligindan makarnaya talim etsek de arada guzel yemekler yapmak iyi geliyor. Ne guzel ITU'lu biriyle daha tanistim, malum Amerika'da pek aziz. Gorusmek dilegiyle...

Anonymous said...

Merhaba,
Sizi sayfama ekledim ama bir fırsatını bulup,ziyaretinize gelip,yorum yazamadım.
Bugün bir geldim ki en sevdiğim köfte karşımda.Bayılırım bu köfteye,biraz zahmetli olur ama tadına doyum olmaz.
Sizinkide nefis görünüyor,ellerinize sağlık.

Selen said...

Minik kuşum,
Et köftesi adına bayıldım :). Bence de sen adını hiç değiştirme bu köftenin. Ellerine sağlık. Malatya konusunda bizi bilgilendirdiğin için de çok teşekkürler. 72 çeşit köfte... vayy be.
Öpüyorumm

Minik Kus said...

Muhterem, hosgeldin. Ne guzel, arkadaslaraim bu kofteyi bildiklerini yazinca mutlu oluyorum. Afiyet olsun :)

Selencim, insallah diger koftelerden de yapip tanitmaya calisacagim ama benim bildigim de en fazla 15-20 cesit koftedir, ki bunlardan bazilarini annemsiz yapamam heralde.Elimden geldigince tanitmaya devam etmek isterim. Begendigine sevindim, gorusmek uzre :)

Anonymous said...

Ellerinize sağlık:) Yazılarınızı okumak çok zevkli:)

Anonymous said...

merhaba
ziyaretinize bir kaç gün gecikmeli geldim ama vakit darlığından
malum 23 nisan hazırlıkları tüm zamanımı alıyor
ayrıca minik pisicikler ve anneleride hep ilgi istiyorlar
güzel ve samimi yorumun için tşkler
bende hep takipcin olacağım sohbetin ve tarfilerini çok sevdim
serde elazığlılık olduğu için son yaptığınız yemeği bende iyi bilirim çok severim
ellerinize sağlık
tez tez ve sık sık uğrarım
bu arada linklerime ekliyorum
tabiki izninle
sevgiler

Minik Kus said...

Lulu, tesekkur ederim :) Her zaman beklerim

Esra, hosgeldin. O gun kedili post'una yorum birakmadan gecemedim. Simdilerde de minik pisilerin yeni maceralarini anlatirsin diye her gun kontrol ediyorum. Tesekkurler, her zaman beklerim. Linklerine tabi ki ekleyebilirsin, sevinirim :)

ayseyaman said...

soğanın varmıdür var var
salçan varmıdür var var
bulgurun varmidür var var
yarman varmidür var var
eeeeeh ne duruyorsunnnn Sıkma köfte yapsanaaa sıkma köfte yapsanaaa...
artık malatya yöresi bu güzel köfteyi yaparken beni hatırlarsın minik kuş!:)))
ellerine sağlık canim
sevgilerle

Minik Kus said...

Aman Aysem yaman Aysem
Daglar basi duman Aysem

Ben de sana baska bir sarkiyla karsilik vereyim. Tesekkur ederim ne guzel yazmissin, bloguma renk kattin :)

LaMa said...

ben de siir isterim Yaman Yaman, kiskanirim sonra :)))

Sana da merhabalar Kusum hocam :)

Anonymous said...

Bu kofteye bayilirim tabi buralarda yarma nerden bulacagim ince bulgurla bir kere denemistim oda guzel oluyo simdi sizin tarifinize gore deneyecegim sonucuda yazarim insallah..
Sevgiler..

Anonymous said...

ya ben de malatyalıyım ama insan doğma büyüme istanbullu olunca hiçbirşey yapmayı bilmiyor. eskiden annem teyzem yapar biz yerdik. hadi bakalım evlendik... şimdi kendim yapmayı deneyeceğim. ya işin kötüsü hamileyim ve hep malatya yemekleri istiyor canım. çünkü diğer herşeyi yapabiliyorum. tarifi denicem umarım başarılı olurum. herkes denesin. bu harika br köfte