Friday, December 21, 2007

Iyi ki Dogmusuz... :)

Sonunda geldim :) Aslinda 21 Aralik tarihi sadece benim degil canim Ganne'min de dogum gunu :) Bu pastayi her ne kadar Ganne'm tadamamis olsa da, ben her ikimize de armagan ediyorum. Iyi ki dogmusuz yaaa... (Ya da anneme soyledigim gibi "annecim iyi ki dogurmussun beni". Gerci son yillarda annem benden once davranip, iyi ki dogdun demek yerine "iyiki dogurmusum seni" diyor ama neyse.) Bu arada Lulu Kusum Papatya Prensesim, biz Oglak degil, Yay'iz :) Son gununde de olsa yakalamisiz :) Tarifi cok yakinda burada... :) demistim ve iste tarifini yaziyorum sonunda. Hatirlar misiniz bilmem, Eylul ayinda hayali dogum gunu pastasi tarifi vermistim. O gun basima gelenler yine gelemsin diye bildigim guvendigim tarifim ile hazirladim pandispanyami ve sonuc cok guzel oldu. Bundan sonra baska tarif denemek yok :) Bu tarifimi sevgili Burcin'in En Tatli Hediyeler adini tasiyan etkinligi icin de hazirlamis olayim. Kendime ve Ganne'me hediye ettim, daha ne olsun degil mi? Burcin'e kolayliklar diliyor ve once aciklamalarima sonra da tarifime geciyorum.

Oncelikle olculeri kap olarak verecegim icin aciklama yapmak istedim. Eminim cogunuz biliyorsunuzdur artik ama bilmeyenler icin ben soylemis olayim. 1 kap = 240 ml. Yani 4 kap dedigimiz zaman 1lt'den 40 ml eksik olacak olcuyu ifade etmis oluyoruz. Eger olcu kaplariniz varsa ne ala, ama eger yoksa evinizdeki kucuk su bardaginizi kullanabilirsiniz. Bardaginizin ne kadarlik bir olcuye denk geldigini belirlemek icin 1 lt'lik su sisesi veya olcu cizgileri olan bir surahinize bardak ile su koyarak tespit edebilirsiniz.

Ikinci aciklamam ise pandispanya ile ilgili. Ben kek orani az krema orani fazla pastalari daha cok secdigim icin genellikle pandispanya icin olculeri azaltirim. O yuzden iki degisik olcu vermek istiyorum. Ilki benim gibi keki az olsun diyenlere veye kek kalibi kucuk olanlara gore, ikincisi ise hayir ben yuksek pasta istiyorum, hatta mumkunse 3 kata bolmek istiyorum pastami diyenler icin.

Ve son aciklamam ise krema ile ilgili. Daha oncede soylemistim hatirlarsiniz belki. Amerika'daki un ve nisastalar biraz degisik oldugu icin normalden daha fazla un eklemem gerekiyor kremalar icin. Ben Amerikadaki olculeri yaziyorum ama eger Turkiye'de deneyecekseniz, un olcusunu azaltmanizi tavsiye ederim. Ama cok da azaltmayin yoksa Minik Kus ne bicim tarif verdin diye sizlanirsiniz. En iyisi unu ayni kullanin ama kaynamaya yakin cok koyulasirsa kremaniz sut ekleyerek istediginiz kivama ulastirin. Ben genelde oyle yapmak isterim ama koyu degil tam tersi zorla istedigim kivami yakalarim. Fazla konustum, hemen tarife geciyorum.


Malzemeler
(Kucuk kalip icin veya keki az olsun diyenler icin)

3 yumurta
1/2 kap toz seker
1 kap un
3/4 paket kabartma tozu
1 paket vanilya

(Buyuk kalip icin veya keki bol olsun diyenler icin)
5 yumurta
3/4 kap seker
1kap+3/4 kap un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya

Krema Malzemeleri:
4,5 kap sut
1 kap un

1 kap seker
1 paket vanilya
1 kutu krem peynir (yaklasik 200 gr)

Pandispanyasi icin yumrta ve sekeri, sekerler eriyene kadar cirpiyoruz. Sonunda kopuk kopuk bir karisim elde etmelisiniz. Sonra icine unu, kabartma tozunu ve vanilya'yi eliyoruz. Kabartma tozunu un ile birlikte elerseniz, karisima iyice dagilmasini saglarsiniz ve aci tat kalma ihtimalini yok edersiniz. Margarin veye tereyagi ile yagladigimiz (veya sprey yag ile) kalibimiza dokuyoruz karisimi. Onceden azicik isittigimiz firina veriyoruz. Derecesi 350F~180C. Firinizin isigi var ise kapagini hic acmadan pisirmenizi tavsiye ederim. Eger yok ise ilk 15 dakika kapagini acmayin. Yoksa hemen soner kekiniz. Ust kismi pembelesip pisince firini kapatiyoruz. Bir sure daha keki firinda tutup daha sonra cikariyoruz. Bu sirada kekin yanmamasina dikkat edin. Herkesin firini farkli oldugundan bu asamaya aman dikkat diyorum. Eger yanma ihtimali varsa hemen cikarin zira yanik bir pasta yemektense cokmus bir pastayi tercih ederim.

Kekimiz piserken, krema malzemelerinden krem peynir ve vanilya haricindekileri tencere koyup cirpma teli ile iyice cirpiyoruz. Daha sonra karistirarak kremamizi pisiriyoruz. Kaynadiktan sonra ocagi kapatiyoruz. Icine krem peynir ve vanilyayi katiyoruz ve mikser ile puruzsuzlesene kadar cirpiyoruz. Simdi her sey hazir. Pastayi istediginiz gibi susleyebilirsiniz. Ben meyveli yapmayi tercih ettim. Kek katlarini sulandirilmis cilek receli ile azicik islattim. Sonra bolca krema koydum, uzerine muz ve cilek dilimlerini yerlestirip biraz daha krema doktum. Sonra ikinci katini yerlestirdim. En uste bolca krema doktum. Kenarlarini kiyilmis badem ile uzerini ise muz ve cilek ile susledim. Meyveler bozulmasin diye cok az cilek jolesi yapip meyvelerin uzerine firca yardimi ile surdum. Hepsi bu, afiyet olsun :)

27 comments:

pervin said...

bayramınız mubarek olsun doğum gününüz kutlu olsun nice mutlu yıllara...

yemek said...

Hayırlı ve uzun bir ömür dilerim.
Selamlar...

Chocolatecan said...

iyi ki doğduuuun :))
nice mutlu, sağlıklı, huzurlu, başarılı, eğlenceli senelere inşallah :)

GANNE said...

Minik Kuşum, iyi ki doğdun, iyi ki varsın. Senin gibi bir dosta sahip olduğum için çok şanslıyım. Herşey için çok teşekkür ederim. İnşallah Pare'n ile beraber nice senelere ulaşırsınız. Herşey gönlüne göre olsun canımcım. Opuyorum kocaman...

PAPATYA PRENSES said...

Kuşşşşuuuuuuuummmmmmmm oğlak burcum benim:)
İyiki doğdun canım,Rabbim hayırlı ve sağlıklı uzun ömür versin ,sevdiklerinde birlekte özlem ve hasret olmadan:)

Anonymous said...

Iyi ki dogdun ve iyi ki varsin...

Bu senenin son günlerinin tadini cikar.

selamlar aysel

Fast food kültürüne inat tabakta lezzetler... said...

Sana ve ailene 2008 yılı uğur, sağlık, huzur ve mutluluk getirsin. Mutlu yıllar dilerim.
Sevgiler..

Fast food kültürüne inat tabakta lezzetler... said...

Sana ve ailene 2008 yılı uğur, sağlık, huzur ve mutluluk getirsin. Mutlu yıllar dilerim.
Sevgiler..

NiNo said...

nice mutlu yilaraaaaaaaaaaaaaaaaaa

banu kırmızıgül said...

nice mutlu yıllara canım. :)

Anonymous said...

miniiikkkk kuşşşşşş....
yeni yaşın kutlu olsun...:)
sağlıkla huzurla nice yeni yaşlara...

z.leyla

Burçin'in Denemeleri said...

Mmmmmmm nefis görünüyor. Nice mutlu yaşlara... Çok teşekkür ederim.
Sevgiler,

GANNE said...

Kuşum benim çok teşekkür ederim pasta için. :) Sunum öncesi kafa dağıtayım diye sayfana bir bakayım dedim. Bu "ayrıntılı" pasta tarifin ve hediyem ile karşılaştım. Canım hep berebar nice senelere kavuşuruz inşallah sevdiklerimizle beraber. PAsta da çok güzel görünüyor. Keşke orda olup tadına bakabilseydim. :)))
Artık kendim denerim senin tarifden yararlanarak. Operim canım. İyi ki varsın, iyi ki dostumsun...

PAPATYA PRENSES said...

hihih dikkatsiz bir lulu kuşum ben:) Tarihe bakmadan zıplamışım hemen:)) Tamam canım yayburcum benim:)
Tekrar tekrar hayırlı huzurlu sağlıklı yıllara canım kuşum.
bende bir kova kuşuyum yani:))

Aybike Ceylan said...

Nice guzel ve saglikli yillara kusum.

Sevgilerimi gonderiyorum.

Calimero Mutfakta said...

sekercim bu ne kadar hos zarif bir pasta.. ellerine saglik.. ben de isterim dogumgunumde ona gore :)

banu kırmızıgül said...

Yeni yılda, her şeyin gönlünüzce olmasını diler, tüm beklentilerinizin gerçekleşmesini temenni ederim. Mutlu yıllar...

Aybike Ceylan said...

Yeni yilinizi kutluyor, daha nice guzel ve saglikli yillara hep birlikte diyorum.

Yeni yiliniz kutlu ve mutlu olsun.

Sevgilerimi gonderiyorum.

Selen said...

Şekercim,
Tekrar mutlu yıllar. Ben de geç de olsa facebook'tan görmüştüm ama G-anne ve sen farklı gün görünüyordunuz yahu.. Doğumgündaş olmanız daha bir hoş olmuş, bu güzel dostluğun üstüne...
2008’in sana mutluluk, sağlık, başarı, bol kazanç ve mis kokulu yemekler getirmesi dileğiyle. İyi yıllar...

ebrulitatlar said...

Doğumgünün kutlu olsun. 2008 sana hayatın boyunca unutamayacağın güzellikler yaşatsın. Mutlu yıllar..

Muhterem'le Afiyetle said...

Yeni yılını en içten dileklerimle kutlar,ailenle birlikte sağlıklı ve huzurlu bir yıl geçirmenizi dilerim.

Aynur said...

Yeni yilin size ve tüm sevdiklerinize saglik, mutluluk, nese, basari, bolca para, sevgi ve huzur getirmesini dilerim. Mutlu Yillar...


www.aynurdantarifler.blogspot.com

Aynur said...

Yeni yilin size ve tüm sevdiklerinize saglik, mutluluk, nese, basari, bolca para, sevgi ve huzur getirmesini dilerim. Mutlu Yillar...


www.aynurdantarifler.blogspot.com

SOFRAM said...

Doğum gününüz kutlu olsun, sevdiklerinizle birlikte nice güzel yıllar diliyorum, sevgilerimle...

meleginmarifetleri said...

selam ellerine sağlık minik kuş çok güzel bir pasta olmuş bu arada doğum gününüde kutlarım hoşçakal

Yaren said...

Ikinizinde gecmis dogum günü kutlu olsun,daha nice senelere diyorum.Pasta süper olmus vallahi ,ellerine saglik.Bence pastanin rengide romantik olmus.Iyi bir hafta sonu diliyorum.

Anonymous said...

Ellerinize saglik cok guzel gorunuyor...