Saturday, January 19, 2008

Cigkofte

Oncelikle guzel yorumlari ile bana destek olan arkadaslarima cok tesekkur ediyorum. Malesef vakit darligindan dolayi sizleri cok sik ziyaret edemiyorum ama her hafta mutlaka bir ugrayip neler hazirlamissiniz bakiyorum. Benim bu vefasizligima ragmen, beni yalniz birakmayan arkadaslarima cok tesekkur ederim. Insallah tek tek ziyaret edicem ve guzel yemeklerinize yorum yazicam. Lutfen kusuruma bakmayin :(

Bugun annecimle konustum. Kuzenim cigkofte yogurmus ve afiyetle yemisler. Tabi benim de canim cekti. Et yiyemedigimi bilen arkadaslarim simdi diyecekler ki, nasil olur da etli bir seyi canin ceker. Ben pismis et yiyemeyen biriyim ama cig halini yiyebiliyorum :) Ilginc biliyorum ama iste damak tadimin garipliklerinden biri de bu. Hatta cigkofte en sevdigim yiyeceklerden biridir.


Iste annem cigkofte yaptik deyince aklima annecimin yazin yaptigi cigkofte geldi. Tek tek her asamasini sizler icin fotograflamistim ama bir turlu firsat olmamisti yazmaya. Tamam dedim icimden hemen oturup yeni bir yazi yaziyorsun. Nasilsa fotograflar da, annemin dilinden tarifi de hazir elinde :) Bu arada elimde hem yazdan kalma hem de arada gecen donem yaptigim, firsat bulsa da Minik Kus beni artik yayinlasa diye bekleyen bir suru yemek fotografi var :) Insallah bir azimle bitiririm hepsini. Buyrun bakalim, nefis bir cigkofte tarifi...

Malzemeler:

1 kg koftelik bulgur
1 adet kuru sogan (rendelenmis)
3-4 dis sarmisak (ezilmis)
3 yemek kasigi biber salcasi
1 yemek kasigi domates salcasi
1.5 bardak su
1/2 kg yagsiz kiyma (2-3 kere cekilmis)
kimyon, karabiber, tuz, isot, kirmizi biber
1/2 demet ince kiyilmis maydanoz
5-6 adet ince dogranmis taze sogan

Oncelikle biber salcasi, domates salcasi ve 1.5 bardak su ile salcali sos hazirliyoruz. Buyuk bir legene bulguru, rendelenmis sogani ve sarmisagi koyup 2-3 kasik salcali sos ekleyip fotograftaki gibi yoguruyoruz. Yaklasik her 3 dakikada 2-3 kasik sos ekleyip, sos bitene kadar yogurmaya devam ediyoruz. Daha sonra kiymayi ve baharatlari ekleyip yogurmaya devam ediyoruz.

Et ile bulgur yaklasik 15 dakika kadar yogrulduktan sonra maydanoz ve taze sogani ekliyoruz. Yesillikler iyice karistiktan sonra kucuk sikmalar halinde cigkoftemizi hazirliyoruz. Marul, limon ile ve buz gibi ayran ile servis ediyoruz. Afiyet olsun.

12 comments:

Calimero Mutfakta said...

Minikkuşum ya maşallah sen ne marifetlisin.. Her tarifine baktiğimda diyorum masallah diye.. Uzak diyarlarda o kadar isinin arasinda geleneksel butun lezzetlerimizi yaptin masallah.. Ellerine saglik canim..

PAPATYA PRENSES said...

Kuuşuummm Rabbim işlerini rast getirsin emi:)
Ben çiğ köfte yiyemem çok acı ya:))

Yaren said...

Minik kus,ben cig köfteye bayilirim.Sanirim bir cok kisi benimle ayni fikirde.Et sig sevmen gercektende tuhafff:)))))) ama iste damak tadi degisik.Esim mesela eti sever ama sulu yemeklerde yemez,öyle de bana garip gelirdi.Amaaa cig köfte de sevilmezmi canimm.Aaafiyetler olsun,iyi bir hafta gecirmeni diliyorum.

Calimero Mutfakta said...

ee ben buna yorum yazmistim ama ??

Calimero Mutfakta said...

hehe evlerinde lambalari yaniyor.. goz goz olmus cigerleri kaniyor.. .laylaylay laaayyy... hihi aksamlari soyleyip kendimiz oynuyoruz bazen mutlu oldum burda da gorunce :P

Aybike Ceylan said...

Off offf, ellerinize saglik.

Sevgiler

GANNE said...

Minik Kuşum, anneciğinin ellerine sağlık. Adım adım görmek güzel oldu. Belki birgün ben de cesaret edip denemek isterim. :)
Pişmiş et yemeyip çiğ et yiyen kuşum ben de seni yerim. :)))

Anonymous said...

Bu harika bişey olmuş ellerine sağlık.
www.lezzetavcisi.net

Unknown said...

Ana sayfandaki bütün mamalara baktım hepsi de nefis görünüyor resimler senin yaptığın mamalara mı ait acaba? Çok güzel hepsi de sanki ünlü bir ahçının elinden çıkmış gibi, yoksa sen ünlü bir ahçı mısın (: Sevgiler..

NiNo said...

harika olmus canim ellerine saglik

Minik Kus said...

Arkadaslar, cok tesekkurler. Kusura bakmayin tek tek cevaplayamiyorum yorumlarinizi ama en yakin zamanda sizleri kendi bloglarinizda ziyaret edicem insallah. Sevgilerle...

Anonymous said...

Harika olmuş nasıl severim çiğ köfteyi anlatamam.Ellerinize sağlık olsun inşallah sevgiler