Saturday, March 3, 2007

Kirmizi Mercimek Corbasi

Malzemeler:

1 su bardagi kirmizi mercimek
1 adet sogan
1 adet havuc (kucuk boy)
1 adet patates (kucuk boy)
1-2 yemek kasigi salca
7 su bardagi su
Tuz
Nane
4-5 yemek kasigi sivi yag

Kirmizi mercimek corbasi en sevdigim corbalar arasindadir. Bu yuzden de bloguma ilk bu corbanin tarifini koymak istedim. Hem de hazirlanmasi cok basit oldugu icin, bizim gibi yemek yapmaya firsati az olanlara guzel bir tarif vermis olurum.

Oncelikle sogani kup kup yemeklik dogruyoruz. Kucuk boy havucu ve patatesi rendeliyoruz. Ayiklayip yikamis oldugumuz mercimegi, salcamizi ve tuzu, sogan, havuc ve patates ile birlikte bir tencereye alip 1 bardak suyla malzemelerin tamaminin karismasini sagliyoruz. Daha sonra kalan 6 bardak suyu da ilave edip tenceremizi ocaga koyuyoruz. Corba kaynamaya basladiktan sonra altini biraz kisip yaklasik 45-50 dakika mercimeklerin tamami haslanana kadar pisiriyoruz. Eger duduklu tencere kullaniyorsaniz kaynadiktan sonra 20 dakika corbanin pismesi icin yeterli olacaktir. Corbayi ocaktan aldiktan sonra karisimi blenderdan geciriyoruz. En son uzerine nane yakma islemi kaliyor. Kucuk bir tavaya yaklasik 4-5 yemek kasigi sivi yag ve istedigimiz miktar naneyi koyup ocaga aliyoruz. Naneler renk degistirdiklerinde istedigimiz yakma seviyesine ulasmisiz demektir. Nanelerin tamami sarimsi bir renk alinca tavayi ocaktan aliyoruz, cok fazla vakit kaybetmeden corbanin icine dokup karistiriyoruz. Yalniz bu islemi yaparken nanenin tamamini hemen katmayin cunku yag cok kizgin oldugundan etrafa sicrayacak yag damlaciklari teninize en onemlisi cok yakin duruyorsaniz, Allah korusun, yuzunuze veya gozunuze gelebilir. (Aman dikkat diyorum, siz en iyisi yag-nane karisimini yavas yavas dokun)

Afiyet olsun...


14 comments:

GANNE said...

Canım benim ellerine sağlık.
Yurtta birlikte içitiğimiz hazır çorbalar geldi aklıma. Hey gidi günler hey...
Zaman ne çabuk geçiyor!

Minik Kus said...

O gunleri cok ozluyorum ben de, hele Ramazan'da surekli aklimdaydi o gunler... Insallah baska bir zamanda baska bir sekilde yine birlikte olucaz, yine yemekler yapicaz bol bol, bi de muhabbet oooh degmeyin keyfimize o zaman :)

Anonymous said...

yemek yapmayi bilmem google dan arastirirken siz ciktiniz.
gercekten cok yardimci oldunuz cunku bende ogrenciyim ve....sagolun varolun..Allah size Amerikada yardim etsin diyorum cunku bende Alaskaya gelmistim bi kere yemek kulturu sifir orda,Anadolu gibisi yok..
saygilar .sevgiler,tesekkurler..:)

Anonymous said...

ilk mercimek çorbası deneyimimi sizin tarifinizle gerçkleştirdim ve harika oldu. artık sık sık yapıyorum. çok teşekkür ederim :)

Chillyday said...

Bende ilk deneyimimisizin tarifinizle yaptim. Ve COOKKK begendi.:))))) Tsklrrr

freebird said...

Tarifinizi denemek istiyorum. kendim cok pratik calisanlar icin basit bir mercimek corbasi tarifi gelistirdim. deneyen olursa ve begenirse (ki ben taptim) benimle paylassin. 2 cay bardagi kirmizi mercimeği, dogranmis 1 sogani, 1 tavuk suyu tabletini, kirmizi ve yesil biberlei (dogranmis) ve 1 adet domates rendesini, azcik salcayla kaynatiyorsunuz. 30-40 dak sonra karisimi (agirlasiyor) suzgecten geciriyorsunuz. Muhtesem bir tat. orjinalinden biraz farkli olsada denemeye deger. Afiyet olsun

Anonymous said...

Yemek yapmayı bilmiyorum ama nişanlıma yemek yapmak istedim. Çok sevdiğim için bu çorbayı google dan arattım bu sayfa çıktı. Çok teşekkürler.

Anonymous said...

biz de kankamla oturduk evde yalnız yalnız sonra yemek yapsak nası yapcaz ki filan olduk dedik en iyisi google amcadan yardım isteyek bu tarifi bulduk bi çok tarif arasında yorumlarıd okuyunca güvendik , düdüklü tencere kullanmasını bilmiyoruz ama inşallah patlamaz zamandn tasarruf için düdüklü kullanıcaz sanırım güzel birşey ortaya çıkacak =))...

Anonymous said...

emeğinize sağlık

Anonymous said...

Merhabalar, bugun butun gunum disrda gecti.. cikmadan kizima mercimek corbasi yapalim demistim aksama.. hemen googleden baktim ve de sansimi denedim.. sizin sayfaniza ulastim.. corbayi yaptim cok da guzel oldu ..emeginize.. tesekkurler..

Unknown said...

ellerine saglik canim,super bir tarif simdi bitti.ama ben suyu 1 bardak az doktum.koyu kivamli sevidigim icin.

serap said...

merhaba!
vermiş olduğunuz tarife göre misafirlerimi ağırladım...
sonuç:harika.
emeğinize ve ellerinize sağlık...

Anonymous said...

ben ogrenciyim ve bu corbayi denemek istiyorum, kac kisilik bu tarif acaba?

Minik Kus said...

Yaklasik 6 kisilik diyebilirim. Ama misafirleriniz erkek agirlikli olacaksa daha az kisilik olabilir :) Umarim begenirsiniz. Simdiden kolay gelsin.