Sunday, April 15, 2007

3X3 Mamalari - Peynirli Borek - Oreolu, Irmikli Sutlu Tatli - Tavuk Gogsu

Bu hafta 3X3'de blogcu arkadaslarima hediye ettigim yemeklerin tarifini vereyim diye dusundum. Once Peynirli borek, sonra oreolu, irmikli sutlu tatli ve en son tavuk gogsu. Simdiden ellerinize saglik ve afiyet olsun...

Peynirli Borek

Yurt disinda yasayanlar bilirler, Turkiye'de her markette kolayca buldugumuz hazir yufkalari burda bulmak cok zor. Illa bir Turk ya da Arap bakkalina gitmek gerek. Orda bulacaginiz yufkalarin da tazeligi mechul. Derin dondurucuda tutuluyorlar ama bazen cozuldugunde kitir kitir yufkalarla karsilasabiliyorsunuz. Tabi isin en onemli noktasi bulundugunuz yere yakin bir Turk bakkali'nin olup olmadigi. Iste bu sebeplerden dolayi buralarda yasayanlar borek icin alternatif yufkalar buluyor. Bunlardan bir tanesi de Phyllo Dough. Bu yufkadan cok guzel baklava yapiliyor cunku incecik bir yufka ama boregi de hic de fena olmuyor. Hatta bana daha bile guzel gelmeye basladi diyebilirim.

Malzemeler:

1 paket phyllo dough (ya da 1kg yufka, sanirim 6 adet oluyor)
2 cup sut
1/2 cup siviyag
2 yumurta

Ic malzemesi:

1 paket feta cheese (beyaz peynir)
1/2 demet maydanoz

Oncelikle peyniri ufalayip, ince ince kiyilmis maydanoz ile karisitiryoruz. Ayri bir kapta yumurtalari cirpip, sut ce yagi ekliyoruz. Daha once dondurucudan cikarmis oldugumuz yufkalarimizin (ki ben genelde onceden cikarmayi unuturum, o yuzden mikrodalgada defrost yaparim) ilk rulosunu aciyoruz. Borcamin altini biraz yagliyoruz. Daha sonra yufkalardan iki tanesini alip borcama dosuyoruz uzerine sutlu karisimdan gezdiriyoruz. Bu isleme paketten cikan ilk rulo bitene kadar devam ediyoruz. Araya peynir-maydanoz karisimini yayiyoruz. Daha sonra ayni islemi ikinci rulo bitene kadar tekrarliyoruz. En uste de kalan sut karisimini dokup onceden isitlimis (375F~185C) firina veriyoruz. Uzerini nar gibi kizarinca firindan cikariyoruz. Ust kismi sert olmasin diye uzerine bir kac damla su gezdirip ustunu baska bir tepsi ile kapatip dinlenmeye birakiyoruz. Afiyet olsun...

Oreolu, Irmikli Sutlu Tatli

Bu tatliyi da Ganne'min sitesindeki irmikli tatliyi gordukten sonra yapmistim. Ben olculeri biraz degistirdim, cunku burda Arap bakkalindan aldigim irmik cok ince. Ganne'min tarifine buradan ulasabilirsiniz. Benim degistirilmis olculerim soyle:

Malzemeler:

10 yemek kasigi seker
12 yemek kasigi irmik
1 lt sut
1 yemek kasigi tuzsuz tereyagi
1 paket vanilya
1 paket kucuk oreo biskuvileri

Sut, irmik ve sekeri muhallebi kivamina gelecek sekilde pisiriyoruz. Kaynadiktan sonra vanilya ve tereyagini ekleyip karistiriyoruz. Borcama oreolardan bi kac tane dizip uzerine muhallebiyi dokuyoruz. Muhallebiyi dokunce tabi ki oreolar karisimin icinde dagiliyor, yani en altta kalmiyor, ki benim istedigim de buydu :) En uste de yine oreolardan diziyoruz, bol ceviz serpip servis ediyoruz. Afiyet olsun...

Tavuk Gogsu

Tavuk gogsunu ilk defa Akhisar'da ablamin evinde yapmistim. O zamanda beri de tadi damagimda kalmisti. Gecenlerde, Lama'nin deyimiyle sut kurtarma operasyonu cercevesinde, bu tatli ortaya cikti.

Malzemeler:

2 dolu yemek kasigi tuzsuz tereyagi
1 cup un
1 lt sut
2,5 fincan seker

Tereyagi ile unu kavuruyoruz. Un kahverengilesmeye baslayinca sekeri ilave edip azar azar sut ekleyerek karistiriyoruz. Un topaklanmasin diye azar azar sutu ilave ettim ama yine de topaklandi. Sutun tamamini eklediktan sonra cirpma teli ile kollarimiz yoruluncaya kadar karistirmaya devam ediyoruz. Kaynadiktan sonra ocaktan alip, mikser ile muhallebi puruzsuz hale gelinceye kadar cirpiyoruz. Borcami sudan gecirip muhallebimizi borcama dokuyoruz. En son uzerine tarcin eleyip buzdolabinda dinlendiriyoruz. Afiyet olsun...

17 comments:

GANNE said...

Minik Kuşum, ellerine sağlık hepsi çok güzel. Börek çok iştah açıcı görünüyor. Biz nerden bulucaz ince yufkaları? Var mı acaba İstanbul'da? Ben bi araştırayım.
Oreo biskuvileri bildiğimiz kakaolu biskuvi mi? Yoksa içinde başka bir tat mı var? Merak ettim. Çok şirin görünüyorlar.
Tavuk göğsü ise muhteşem görünüyor. Bembeyaz sakız gibi olmuş ya çok beğendim. :)
Ben de deneyeyim en kısa zamanda.
Öperim...

LaMa said...

Yok hocam ya, filo dough bizim yufkalarin yanindan gecemez!
Tahmin edersin ki Turkiye'de bol bol yufka tukettim ve ne leziz bir nimet tekrar anlamis oldum:)

Spring roll bulabilirsen tavsiye ederim- belki zaten kullaniyorsun ama- Yagda sigara boregi gibi kizartiliyor genelde ama ben normal firinda kullaniyorum, daha kolay ve saglikli citir citir borek oluyor.
Lafi uzattim yine, gideyim artikin ;)

Minik Kus said...

Ganne'm, saolasin. Boregi Turk yufkasiyla yapmani oneririm, cok daha guzel olur. Benim alistim dedigime bakma, mecburiyetten :P Oreo kakolu biskuvi gibi. Ben minik olanlardan aliyorum genelde, dusuk kalorili ve minik paketlerde oluyo. Kakaolu potiborler cok daha guzel :)

Lama Hocam, kesinlikle haklisin. Biz de 8 aydir Turk yufkasi mi gormusuz, kendimizi avutuyoruz boyle. Spring roll denemedim hic ama ins. deniycem bi ara. Saolasin.

Aybike Ceylan said...

Sevgili Minik Kus,
eelrine saglik, ne guzel lezzetler. Hersey tam agzimiza layik olmusta, kilolari ne yapmali. Sevgilerimi yolluyorum Texas'tan. Iyi pazarlar.

ayseyaman said...

Ben daha keşfedemedim Phyllo Dough ya da Spring rollu, hala arap bakkalın kazık yufkalarını bulanıyorum..Aslında onunla tanışıklığımda fazla değil, bu gidişle sizin sayenizde bilmediklerimi de öğreneceğim.
eline sağlık minik kuş..
radarımdasın
sevgilerle

Minik Kus said...

Aybikecim, afiyet olsun lop lop et olmasin diyeyim o zaman. Kilo almamanin en guzel yolu, bu yaptigin yemekleri yedirecek birini ya da birilerini bulmak. Ben genelde sadece tadina bakarim pasta ve boreklerin gerisi dogru Pare'me :)

Aysecim, sen de yavas yavas ogrenirsin bu tip seyleri. Ben de 2 yildir burdayim ama hala ogreniyorum. Orlando'da Arap bakkalda Turk markalarini cok kolay bulursun zaten, gecen gittigimizde bi suru alis veris yapmistim ben de :)Sanslisin aslinda yani, bizim burdaki Arap bakkalinda bir kac cesit var. Phyllo dough ile baklava yapmak cok kolay, hic denedin mi bilmiyorum ama tavsiye ederim.

Anonymous said...

Minik kuş'cum hepsi nefis olmuşlar, ellerine sağlık, aşağıdaki yazı içinde bende o kadar üzüldümkü dün seyrederken ağladım, otobüste o üst üste yığılan çocukları görünce içim cız etti inan, allah rahmet eylesin, daha 8 yaşında çocuklarmış. Dediğin duayı bilmiyordum ezberledim bende okuyacağım. Sevgiler canım..

aslı said...

MİNİK KUŞ HARİKA TARİFLER BUNLAR BİRİNİ ÖBÜRÜNDEN AYIRAMIYORUM HEPSİNİ YEMEK İSTİYORUM ZATEN AÇIM SABAH SABAH:))))) ELLERİNE SAĞLIK....

umran said...

Yazilarini tariflerini zevkle okuyorum minik kus,spring roll u tavsiye ederim bende.Alistik artik buradaki herseyden borek corek yapmaya.egg rollden su boregi spring rollden sigara boregi yada tepsi boregi.Evladini kaybetmis bir anne olarak kazada yavrularini kaybeden aileleri cok iyi anliyor duyarli yaklasimindan dolayi seni tebrik ediyorum.neyse uzattim tekrar gorusmek uzere.Iyiki senden yorum gelmis ,seni tanimis oldum.sevgiler

Anonymous said...

Phyllo Dough ile yapmışsın ama su böreği gibi duruyor ellerine sağlık...ayrıca sana da gurbet ellerde sabır diliyorum minik kuş..

Minik Kus said...
This comment has been removed by the author.
Minik Kus said...

Ebru'cum, tesekkur ederim. Ne guzel hemen ezberlemissin masallah, Allah o azmi hepimize versin ins.

Asli'cim afiyet olsun :) Yapimlari da cok kolay ve borek kahvaltida super oluyor :)

Umrancim, ne spring roll'u ne de egg roll'u denemedim. Insallah en yakin zamanda bir deneme yapicam. Tavsiyeler icin tesekkurler..

Tesekkur ederim Delfina (isitmekaybi), gurbet zor ama napalim mecbur katlanicaz. Boyle birbirimize destek olunca daha da kolaylasiyor her sey. Ben de blogunda gezindim ve adini ordan ogrendim. Cok guzel yazilarin var, bundan sonra daha sik gorusmek umidiyle...

Sevgiler...

Anonymous said...

canım harika tarifler bunlar,benim ne kadar becerikli arkadaşlarım var böyle :),ellerine sağlık...
irmikli tatlılarada bayılırım :)

Minik Kus said...

Ebrucum tesekkur ederim, benim de arkadaslarim pek becerikli, onlara layik olabiliyorsam ne mutlu bana :)

Anonymous said...

ELLERİNE SAĞLIK....EMEĞİN İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM.ALLAH YAR VE YARDIMCINIZ OLSUN.

Anonymous said...

Sevgili minikkuş, harika bir börek ve tatlı ,ellerine sağlık.

Allah'ın selamı üzerine olsun...

Minik Kus said...

Ah istanbul ve Lavantin, cok tesekkur ederim. Allah'in selami sizlerin de uzerine olsun.