Friday, April 27, 2007

Brokoli Karnabahar Ograten


Bir haftalik bir aradan sonra yeniden burdayim. Malesef donem sonuna dogru isler yogunlasiyor ve benim de zamanim pek kalmiyor haliyle. Baktim islerin bitecegi yok, dedim en iyisi biraz ara verip blogumla ilgileneyim. Zaten Haziran ve Temmuz ayi boyunca stajda olacagim icin yemek yapabilir miyim, yapsam da yayinlayabilecek zamanim olur mu bilemiyorum. Bu aralar bir de bu staj isleriyle ugrasiyorum. Sonunda ev buldum kendime, aslinda ev degil de oda :) 4 odali bir evde 2 ev arkadasi ile birlikte (tabi simdilik 2, her an 3 olabilir) iki ay gecirecegim. Cok sukur ki banyom odamda olacak. Boyle pat diye ev buldum falan dedim aklillari karistirdim tabi ki. Staj yapacagim sirket Philadelphia'da. Benim ev Florida'da. Aradaki mesafe arabayla 1 gun, ucakla 2,5 saat :) Staj suresi de 2 ay olunca otelde surunmek istemedim. En azindan belki kendi yemegimi yapabilecegim bir yer olsun istedim. Sagolsun sirketteki bir Turk arkadas da yardimci oldu bana. Simdilik tek sorun ulasim. Aslinda o da sorun olmaktan cikti, cunku sirket araba kiralama parasini da odemeye karar verdi :) Superrr. Super ama benim direksiyon tecrubesi pek az. Ne yaparim oralarda diye kara kara dusunmeye basladim. Pare'm sagolsun haftasonlari beni calistiriyor. Insallah Haziran'a kadar yeterli (biraz iddiali tabi yeterli demek, en azindan gerekli diyeyim) tecrubeyi kazanabilirim. Yoksa cekilin onumden ben geliyorum seklinde yollara atlayabilirim :)

Nerden nereye geldim degil mi? Aslinda tarifi verecektim sadece ama yazmaya baslayinca cenem dustu yine. Efendim yemegimizin adini ben verdim. Besamel soslu kabak yemegine kabak ograten dendigine gore bu yemege neden brokoli karnabahar ograten denmesin diye dusundum. Ve yeni isimli yemegimiz ortaya cikti. Aslinda kabak ograten ile birlikte bu tarifi yayinlamak istiyordum ama nedense kabak ograten'in fotografini nereye kaydettim bulamadim :( Bu yuzden brokoli karnabahar ograten ile idare edecegiz. Aslina bakarsaniz ben bu yemegi kabak ogratenden daha cok sevdim. Bir konuya daha aciklik getireyim. Bloglar arasinda dolanirken Kabak Graten tarifi ile karsilastim, ve bu benim bildigim Kabak Ograten'den farkli bir sey degildi. Bu Ograten kelimesi muhtemelen Graten'in Turkcelestirilmis hali diye dusundum. Zira devlet yurdunda kaldigim donemlerde yurtta cikan en guzel yemkelrden biri idi kabak ograten. Sonrasinda master donemimde, Divan'in hazirladigi yemekleri yerdik oglenleri. Orda da adi kabak ograten idi. Ne zaman yeniden graten oldu bilemiyorum. Ben dedim bildigim isimden sasmayayim. Tamam daha fazla konusmayi birakiyor ve tarife geciyorum.

Malzemeler:

1 demet brokoli
1 demet karnabahar
1 kucuk kutu konserve misir
Uzeri icin rendelenmis kasar peyniri (veya mozarella)

Besamel Sos:

2 yemek kasigi tereyagi
2.5 kasik un
2.5 bardak sut
tuz, kuru feslegen

Oncelikle brokoli ve karnabahari cicek cicek ayirip yikiyoruz. Daha sonra buharli pisiricide yaklasik 15 dakika hasliyoruz. Aslinda bir catal yardimi ile karnabahar ciceginin sapindan haslandigini anlayabilirsiniz. Cok fazla yumusak da olmasin sert de. Yani orta sertlikte haslamak gerek. Aslinda cok da onemli degil, nasil seviyorsaniz o kadar haslayabilirsiniz. Bu sirada un ve yagi kavurup, sutu yavas yavas ekleyerek besamel sosu hazirliyoruz. Pistikten sonra icine tuz ve kuru feslegen (bulursaniz tazesi de cok guzel olur) atip karisitiriyoruz. Borcamimiza once haslanmiz brokoli ve karnabarlari, uzerine besamel sos, sonra misir ve en son kasar peyniri rendesini yayip onceden isitilmis firina veriyoruz (175C, 350F).

Sonrasinda yanina salcali makarna yapip afiyetle yiyoruz. Mmmm nefis, brokoli seviyorsaniz mutlaka deneyin. Afiyet olsun...

NOT: Bu arada farkettiniz mi bilmem ama yeni etkinlik Ye #22 Kurabiye Ye :) Logosu cok sevimli, ben bayildim... Etkinlik fotosuna tilayarak bu ayki etkinlik evsahibesine ulasabilirsiniz.

34 comments:

acelya said...

sevgili kus,yazini okudum anlatimin cok guzel geldi,boyle iyi anlatirsan seni iyice taniyacagim dogrusu.anlatimin acik ve net.Neyse:Gelelim yemege,graten kelimesini ben almanca oldugunu biliyordum,turkiye de de mi var bilmiyordum.Brokoliyi ben makarnali yaparim firinda cokta guzel olur severim yani,ama karnibahar ve brokoliyi denemedim.Insallah deneyecegim,ellerine saglik canim.O gurbet ellerde ALLAH yar ve yardimcin olsun.Seni ve cumlemizi hayirli insanlarla karsilastirsin.Selam ve dua ile.

GANNE said...

Minik Kuşum, öncelikler ellerine sağlık. Nar gibi kızarmış ya maaşallah. Nasıl canım istedi.
Canım kalacak yer konusunu hayırlısı ile halletmene çok sevindim. Darısı araba kullanmanın başına. Sen herşeyi başarırsın, araba kullanmak ne ki canım. :) Onun da hakkından gelirsin.
Ben sanki Divanda Graten yazıyor diye hatırlıyorum. Emin olmadım. Dikkat edeyim bir dahaki sefere nasıl yazılıyormuş. :)
Etkinlik logosuna ben de bayıldım. :)
Opuyorum guzelim. İşlerinde Allah yardımcın olsun.

yemek said...

Karnıbahara bayılırım özellikle çiğ olarak.:)
Allah kolaylık versin stajında.
Üzüldüm şimdi, vatanından uzakta bir minik kuş. Birde evindendemi uzaklara uçtu? vah vah vah.:))
En azından yuvana geri dönmen dileği ile...

Birikinti said...

okuyanlar yorumuma sonlara dogru alaka kurmaya cali$salarda yazabilcegim yegane yerin burasi olmasi beni buna mecbur kildi (yook $ikayetci degilim) oncelikle bi an evvel yemeklerin resimlerini gecip yutkunurken bu mesaji yazdigimi bilmenizi isterim ve bir serzeni$ ya da $ikayet nasil alirsaniz bu bir haksizlikdir saatin epey gec oldugunu ve tatliiiiiiiiii diye resmin birinde duraksadigimi du$unurseniz sebebini aciklami$ olurum sanirim? :) neyse benim asil geli$ sebebim birikintilerime yeni $eyler kattiginizin verdigi keyifdir bunu bir te$ekkur ziyareti kabul edin...

blog duzenlemek ve yazmak becerinin yaninda emek ister emeginize saglik kolay gelsin...

Minik Kus said...

Acelya cok tesekkur ederim. Allah hepimizin yardimcisi olsun ins. sevgiler...

Ganne'm sen de seversin kesin. Dene mutlaka. Yureklendirici sozlerin icin de tesekkur ederim. Hep desteksin bana ARO. Opuyorum...

Minik Kus said...

Lavantin, ben de burda basladim cig karnabahar yemeye. Cok da guzelmis tadi, hic bilmezdim. Uzmusum bak seni, merak etme, mecbur kalinca insan her seye alisiyor zamanla. ARO, sevgiler...

Sevgili Birikinti, Cerkeslerin Dunyasi blogunu yeni kesfettim ben de ve hemen ekledim linklerime. Pare'm Cerkes, ben de mecbur ogreniyorum Cerkes kulturunu ve yemeklerini (Cerkes kizi olmak kadar gelini olmak da zor derler, bakalim gorecegiz :)). Dikkatini cekti mi bilmem (gerci tatlilarla daha cok ilgilenmisisn galiba) Metez (Haluj) tarifim var, Cerkes yemeklerinden. Beklerim yine, sevgiler...

Anonymous said...

canım kuş, yazın çok anlamlı olmuş.
yemeğinde harika görünüyor,ellerine sağlık...
iyi hafta sonları...
www.denizesintisi.com

Calimero Mutfakta said...

minik kusummm..
ellerine saglik.. ufff direksiyon dersleri dedin de.. ben ne yapacagim peki:)

Anonymous said...

Sevgili minikkus,bana sorularin var bende hemen cevap vereyim dilim dondugunce.1.Pazi dedigim beze yani biz oyle deriz.2.hamuru actiktan sonra yapismamasi icin un serpilir.3.hamur rulo gibi sarilir oklavaya ve uzerinden kesince kat,kat olur ikiye ayrilir.Seritler halinde kesilir,ayni manti kesiyorsunya oyle ama biz ucgen keseriz.Bazi yörede bos manti derlermis.Canim insallah anlatmisimdir.Anlatmam guzel degildir acik anlatamam,kusura bakma canim.Allah'a emanet ol.

Anonymous said...

minik kusum ya, ne tatli tatli anlatmissin oyle 'brokoli karnabahar ograten'i :)) Ev bulma olayini da tabi...Hafta sonlari philadelphia'da gorusmek uzre Minik Kus.

LaMa said...

Ne guzel sirketmis buboyle! Amerika'da muhendisler icin gercekten guzel staj imkanlari oluyor, insallah sen de cok faydalanirsin Hocam.Araba kiralama ucretini odemeleri de super cidden!

not: Turkiye'de yedigim bazi karnabahr yemeklerinden sonra bir sure eve sokmamaya kararliyim :) Ama senin yemek lezizdir laf edemem ;)

Minik Kus said...

Ebrucum, tesekkur ederim :)

Calimero'm, araba kullanmak cok zevkli ya :) Tabi otomatik vites olunca cok daha kolay :)

Acelya, cok tesekkur ederim. Ne demek anlatamamak. Sen gayet iyi anlatmisisn da benim anlayisim az biraz :( Simdi daha iyi anladim, Tesekkurler, AEO

Minik Kus said...

Iremcim tesekkur ederim. Insallah gorusucez yazin :) Hem bebek sevicem ben hehe :) (yanlis anlasilma olmasin, Irem'in degil ablasinin bebisini sevicem :))

Lamam Hocam, ben de sevdim sirketi, gerci su an beni yorular bayagi projede ama stajda daha cok yorulacagim kesin :( Olsun yeni seyler ogrenmek lazim, hep akademik hep akadmik olmaz, biraz da calisma ortamini gorelim degil mi? Gerci kesin ben sevmiycem sabah-aksam mesai olayini ama bakalim. Karnabahari da ben cok sevmeye basladim burda, cig cig bile cok guzel :) ARO Hocam, operim

serinmavi said...

Canım kolaylıklar diliyorum bu yoğun günlerinde sana.tarifte çok güzel ellerine sağlık....selam ve sevgilerimle....

Minik Kus said...

Serinmavi, cok tesekkur ederim. Sevgiler...

Aybike Ceylan said...

Sevgili Munik Kus,
Ellerine saglik, graten tek kelime ile nefis olmus.
satajinda ise cok cok kolayliklar diliyorum, bir an once bitip evine donmen diligiyle. Sevgiler ve iyi pazarlar.

Minik Kus said...

Tesekkurler Aybikecim, sana da iyi pazarlar, pazartesiye mutlu baslangiclar :)

Sinem Keleş said...

Minik Kuş, öncelikle tarifin için ellerine sağlık diyeyim. Staj için de kolay gelsin, herşey istediğin gibi olur inşallah. Araba kullanma meselesine gelince, ben de lisans yıllarında otomatik vites kullanıyordum, acayip rahat oluyor, eğer imkanın olursa otomatik vitesli bir araba tercih edebilirsin. Şimdilerde düz vitese geçiş yaptım, gerçi ona da alıştım ama İstanbul trafiğinde dur kalk yaparken insanın bacakları uyuşuyor:) Neyse çok uzattım galiba, kolay gelsin canım...

Minik Kus said...

Sinem, tesekkur ederim. Burda zaten duz vites araba sayisi yok denecek kadar az. Otomatik vites kesinlikle cok rahat ama direksiyon tecrubesi de onemli bir sey tabi ki. Sen ne guzel Ist. trafiginde kullaniyosan buralara gelsen cok rahat edersin. Hem yollar cok guzel, genis hem de herkes kurallara uyuyor. Ben de uzattim, tekrar tesekkurler, sevgiler...

Anonymous said...

Merhaba
Bu ilk ziyaretim ve herşeyden önce samimi yazılarınıza hayran kaldım. Staj nedeniyle umarım tamamen bırakmaz arada da olsa yazarsın birşeyler.
Tarifine gelince brokoli ve karnabahar yemenin en iyi yolu galiba. Ellerine sağlık.
Sevgilerle...

Minik Kus said...

Isil, tesekkurler. Ben de iade-i ziyarete gelecegim en kisa zamanda ins. Sevgiler...

Anonymous said...

Canım Minik kuş, yemek şahane olmuş. Herşey istediğin gibi olur umarım. hadi şu stajın bitsin de rahatla :)

Sımsıcacık sevgiler...

Minik Kus said...

Zerrincim, tesekkur ederim. Insallah 3 ay sonra Turkiye'ye giderken biraz rahatlamis olacagim, simdiden onun hayalini kuruyorum :) Sevgiler...

aslı said...

SEvgili minikkuş ellerine sağlık sebze yemenin engüzel yolu harika bir tarif...sevgiler...

Tuba said...

Minik Kus, yazini zevkle okudum. Beni ilk geldigim yillara, okul yillarima goturdun:)) sevgilerimle,

Minik Kus said...

Sevgili Asli, tesekkur ederim. Ben et yiyemedigim icin sebzenin her turlusunu yerim. Benim icin hic farketmez ama dedigin gibi etcillere sebze yedirmenin en guzel yollarindan biri :) Sevgiler...

Sevgili Tuba (ya da Tuba Abla mi desem), ne guzel seni eski yillara goturmusum. Ilerde ben de senle ayni seylere yasayacagim sanirim. Sevgiler...

Anonymous said...

Minik kuş'cum çok severim çokda güzel yapmışsın, ellerine sağlık, yanındada makarna ohh. afiyetler olsun, sevgiler, işlerinde ve direksiyonda kolaylıklar...

yemek said...

Minik kuş, sayfanın sağ üst köşesindeki yazılar o kadar çok hoşuma gidiyorki, seni taklit edeceğim ve bende ufak yazılara yazacağım inşallah. Neden daha önce düşünmedimki?

Minik Kus said...

Ebrucum tesekkur ederim :) Sevgiler...

Lavantin, ne demek taklit :) Cok da guzel olur bence :) Sevgiler...

Anonymous said...

Ziyaretin için çok memnun oldum.
tekrar beklerim..
www.lezzetavcisi.net

Anonymous said...

Allah yardımcınız olsun...anlatımınız çok hoş ve akıcı...paylaşımınız için teşekkür...

Minik Kus said...

Nihal, sen de hosgeldin yeniden:) Sevgiler...

ahistanbul, tesekkur ederim, ARO... Selametle...

Selen said...

Minik kuşum,
Uzun zamandır bloguna bakamadım biliyorsun. Ama bugün ziyarete gelince ograten (ki ben adını graten sanıyordum) ve italyan tavuk spirallerine bayıldığımı belirtmek istedim. Günün bu saatinde hele de karnım acıkmışken ağzımın suları aktı. Tavuğu buharda pişirme fikri de hoşuma gitti. Folyoyla sararak pişirme yönteminin kanserojen açıdan zararlı olduğunu duymuştum. Sence bir kürdanla tuttursak folyoya sarmadan pişmez mi tavuklar?
Sevgiler canım

Minik Kus said...

Selen, tesekkurler. Folyoya sararak pisirmenin zararli oldugunu hic duymamistim. Buharli pisiricide belki dedigin gibi kurdanla tutturarak pisirilebilir ama folyo sayesinde tavuklar ve ic malzemenin suyu birlestigi icin tat birbirine geciyor. Folyo olmazsa muhtemelen tavuklar acilacak ve ic malzemenin suyu disari akacaktir. Baska ne yontemi uygulayabiliriz acikcasi bilmiyorum. Bir dusunmek lazim. Verdigin bilgi icin tesekkurler. Sevgiler..