Wednesday, March 5, 2008

Anali Kizli Kofte (Malatya Usulu Icli Kofte)

Kac zamandir etkinlik yazisini gormekten biktiniz mi yoksa guzel kalpli mamalari gormek sizleri hala mutlu ediyor mu bilmiyorum ama bana artik yeni yazi ekleme vakti geldi de coktan geciyor gibi geldi. Hep boyle oluyor, biraz ara verince yeniden yazmak nedense zor geliyor. O yuzden az laf cok tarif diyerek bir an once tarife gecmek istiyorum. Fakat oncesinde bi tanitim lazim degil mi?

Efendim Malatya'da anali kizli kofte pek sevilir. Bir cok yoreye gore degisik sekilde pisiririz biz icli kofteleri. Sanirim Adana taraflarinda kizartiliyor ama biz haslanmis halini daha cok severiz. Ustteki guzel fotografi da gecen yaz Turkiye tatilimdeyken cektim. Kendi basima burda icli kofte yaptigimi dusunmediniz herhalde degil mi? Eger oralarda bu yemekleri yapiyorsun ya helal olsun diyen olursa bir sonraki yazimda tek tek desifre edicem sizleri haberiniz olsun. Yok oyle yazimi okumadan yorum yapip super olmus demek. Cunku bu yemek gercekten buyuk emek istiyor. Annecim de cok guzel pisiriyor. Ben sadece icli kofteleri acarken (ya da oyarken desem daha dogru olacak) yardim ediyorum. Itiraf etmek gerekirse annem de cok begenir benim oydugum kofteleri (azicik kendimi simartsam ne cikar ama di mi?).

Yine konuyu dagittim ama simdi toparliyorum. Bu guzel kofteler yazin imece usulu, annem, ben ve ablalarim tarafindan yapildi ve afiyetle yendi. Ama esas onemli ozelligi Parem icin hazirlanmis olmasi :) Parem de yazin geldiginde nasibini aldi. Icli kofteler, yanindaki yuvarlaklardan daha lezzetli oldugu ve midemizin de belli bir kapasitesi oldugu icin genellikle herkes anali kizli koftenin analarini yemeyi ister. 3 numarali ablacim da bu kisilerden biri. Ilk tabak bittiginde sofradan kalkip ikinci tabagini aldi ama sadece icli kofteden koymustu. Parem'e de sorduk daha ister misin diye. Cevap aynen su: ablanin aldiklarindan istiyorum 2 tane :))) O da kesfetti tabi olayi. Ya konuyu bagliycam derken nerelere gitti. Tamam simdi susuyorum ve annecimin dilinden tarifini veriyorum.

Hamur Malzemeleri:

1 kg koftelik bulgur
1/2 kg yagsiz kiyma (en az 2-3 kere cekilmis olmali)
1 yemek kasigi tuz
5-6 bardak su

Ic Malzemeleri:

1/2 kg kuru sogan (4-5 adet)
1/2 kg yagli kiyma
125 gr margarin
1 cay bardagi sivi yag
Karabiber, tuz

Tirit Malzemeleri:

1 adet kuru sogan
1 yemek kasigi salca
1/2 su bardagi sivi yag
1 su bardagi haslanmis nohut

Oncelikle ic malzemesini hazirlamak icin soganlari yemeklik dogruyoruz, Margarin ve sivi yag ile soganlari pembelesene kadar kavuruyoruz. Daha sonra kiymayi ekleyip, kiyma tam pisene kadar kavurmaya devam ediyoruz. Ocaktan alip tuzunu ve karabiberini ilave ediyoruz. Ic malzemesinin soguk hatta donmus olmasi gerekli. O nedenle ic malzemesini onceden hazirlayip buzdolabinda donduruyoruz.


Bulgur, tuz ve kiymayi karistirip azar azar su ilave ederek hamur hazirliyoruz. Hamuru yogurmasi en az 45 dakika kadar olmali cunku ancak bu sekilde bulgurlarin sisip kiyma ile butunlesmeleri saglaniyor. Eger robotunuz varsa malzemeleri biraz suyla karistirdiktan sonra robota alip azar azar su ilave ederek bir sure yogurabilirsiniz. Aam en sonunda mutlaka el ile de 5-10 dakika yogurmalisiniz. Eger hamur kolayca icli kofte seklinde oyulabiliyorsa, hamurun kivami tam olmus demektir. Hamurdan ceviz buyuklugunde parcalar kopararak, yukaridaki fotografta goruldugu gibi oyuyoruz. Icine kiymali ic malzememizden koyup elimizde kapatiyoruz. Bu isleme ic malzemesi bitene kadar devam ediyoruz. Kalan hamuru nohut buyuklugunde yuvarliyoruz.

Buyuk bir tencerede salcali suyumuzu hazirliyoruz. Aynen Lahana koftesinde oldugu gibi. Tek fark suyu kaynadiktan sonra nohutlari ilave ediyoruz. Daha sonra icli koftelerimizi yani analari ve yuvarlaklari yani kizlari ekliyoruz. Su kayandiktan sonra 3-4 dakika icinde kofteler pisiyor. Daha fazla kaynatmayin yoksa kofteler dagilabilir. Anali kizli kofteyi sicak ve sulu olarak servis ediyoruz. Afiyet olsun.

34 comments:

Zerrin said...

İçli köfte diyince aklıma geldi seneler önce bir yaz adanaya gittik ,ordaki tanıdıklarımızda sağolsunlar bilirler bizim içli köfteyi çok sevdiğimizi ki adanada yapılan içili köftede bir başka olur bilenler bilir...Neyse orda yedirmekle kalmadılar birde hazırlayıp paketliyip arabanın bagajına koydular sözde İstanbula götürücez içli köfteleri nerde aksaraydaki ilk mola yerinde durup içli köfteleri yemiştik :)) hala güleriz...Minik kuş'cum senin annenin ve ablalarının ellerine emeklerine sağlık...

Fulya said...

Çok severim bu köfteyi bir tabak alabilir miyim?

karabiberinmutfagi.blogcu.com said...

ayy simine ne güldüm ne güzel ismi varmis su bildigimiz icli köftenin valla yeni duydum canim ellerine saglik ama bi okadarda lezzetli görünüyor ben pek yapmam icliköfteye arada bir cünkü cok ugrastiriyor ama cokdaaaaa lezzetli insallah en yakin zamanda denerim yine öpüldün kenidne iyi bak banada beklerim

serap uzun said...

Minikkuscugum neler yapmisin bacim,o kadar güzel olmus ki insanin yapasi geliyor hemen.Ellerine saglik canim.Bir sorum olacak bileziklerin ADANA burmasimi?:)onlarda cok SIK görünüyorlar,yanlizca merak ettim.

selamlarimla.

LAVANTİN said...

Kuşum, tabağın içinemi desem, yoksa resimin içinemi düşüyordum neredeyse.:))) Ya hiç denemediğim yemeklerden bu anne ve kızları. Ama listeme aldım inşallah. Ayrıntılı anlatımın için de teşekkür ederim.

ayseyaman said...

Ortağım ellerine sağlık süpper olmuş :)
Nasılda yaptın içli köfteyi tee buralarda tek başına..:)
diye yorum yazacağımı düşündüysen yanıldın şekerim...:)))
hehehhe:) Hiç gülesim yoktu.
Emeği geçenlerin ellerine sağlık, en çok Parene afiyet olmuştur, eminim midesi bayram etmiştir.
Eee resimleri duzenleyip tarif yazmak kolay iş değil..Eminim köfteyi tekrar yapmış kadar olmuşsundur.:)
sevgilerle

seçil said...

Merhaba, linklerinde yer alan adresimi http://www.yesilkivi.com/ olarak değiştirirsen çok sevinirim.

Güzel bir hafta sonu diliyorum…

serinmavi said...

Eline sağlık canım...Selamlar....

Muhteremle Afiyetle said...

8 Mart dünya kadınlar günün kutlu olsun,

Kıymetini bilen hep bulunsun,

Üzüntü-elem-keder senden uzak olsun,

Sağlık-huzur-mutluluk hep seninle olsun.

*Canım,
Analı kızlı çok meşhur bir tarif.
Lezzetide görüntüsünden belli,ellerine sağlık.

ebruakin said...

Selam canım,
Hepinizin ellerine sağlık.
Çok emek istediği, fotoğraflardan da anlaşılıyor.
Öpüyorum canım.
Sevgiler...

GULENAY said...

Minik kus'cim,

Nasilsin canim.GEcmis etkinligin hayirli olsun.Ben bu sene boyle iki etkinlik olmys dunyadan habersiz ogreniyorum yaa...Sendende hic ses cikmayinca geleyim dedim.Kus'cum wallaha bu sene calisiyorum hamdolsun ama yoruluyorum cok.Hayat benimde anlamadigim sekilde akiyor...Umarim iyisindir...Ben simdi gidiyorum ama etkinlik incelemesi icin gelicem yine.Operim.

nino said...

ellerine saglik bu ne guzellik ya

tadinadoyamadım-dilek said...

Ellerinize sağlık süper görünüyor.Yiyenlere de afiyet bal şeker olsun
sevgiyle kal

mutlu haftalar

GANNE said...

Minik Kuşum, annenin, ablanların ve senin ellerine sağlık. Daha önce senden adını hep duyardım bu köftenin. Tarif ve resimlerle daha bir şekillendi, güzel oldu. Pare'ne de afiyet olsun. Ben de aynı onun istediğinden alayım. Baksana herkes ondan yemek istiyor. :)
Opuyorum.

seçil said...

kuşum merhaba, etkinliğine katılamadım çok üzüldüm. öyle yoğun bir dönemdi ki. :-((

Aybike Ceylan said...

Aman Tanrim,
Bu ne manzara diyerek ve agzimin sulari akarak baka kaldim Minik Kusum. Ellerineize saglik, sevgiler.

Mihriban said...

Merhaba canım ziyaretine geldim. Ellerine sağlık nefis görünüyor. Dün malatyalı arkadaşımla bu yemeğin kavgasını yapıyorduk. Ne zamandır bu yemeği yaptıramadım kendisine. tarifi detaylı bir şekilde vermişsin saol. Ben yapayım da arkadaşı yemeğe çağırırım artık. Sevgiler...

Calimero Mutfakta said...

minikkuşum canım.. nihayet köpük helva resmi koydum senin için.. bi bakarsın. öperim

http://ballkabak.blogspot.com/ said...

Bir kere içli köfte yaptım şekli şemali çok güzel oldu ama hamurunu çok kalın yapmışım:)Ama tabii seninkiler profosyonel ellerine sağlıkkk

pervin said...

HAYIRLI KANDİLLER...

Eda said...

Nasıl canım istedi canım ya, hep duyarım ama hiç yiyemedim. Kardeşim de Malatyada okudu pek bir överdi :)Emeği geçen onca kişinin ellerine sağlık, fotolar da harika. Sevgiler

Muhteremle Afiyetle said...

Canım,
Mübarek Mevlid kandilini kutlar hayırlara vesile olmasını dilerim.

serinmavi said...

Hayırlı kandiller canım....

sarımutfak said...

slm
hiç yapmadım ama çok yedim eline sağlık nefis görünüyor
iyi kandiller
sevgiler

NESRIN said...

Bizim oralara ait bir yemegin resmini gormek sevindirdi.Bizdede teyzem cok guzel yapar bizde annemle ona yamaklik ederdik.Bende iki kere denedim burdada o lezzeti yakalayamadigim icin biraktim sonra zaten tek basina bayagi zorda oluyor.Belki bende bloga eklemek icin yaparim yine bakalim.Ellerinize saglik.Sevgilerimle

Melek* said...

ay ay ay ne kadar güzel olmuş. ama küçük küçük ne kadar uğraşılmış ellerinize yüreiğinize sağlık

menü said...

annecinin eline sağlık cnm..
sivastada yapılır ama bitek ana şeklinde :)
bende haşlanmış seviyorum ve çok cnm istedi şimdi...

Özlem said...

Selam,
Hep tadını merak etmişimdir bu yemeğin. Çok da güzel görünüyor, ama yapımı biraz zahmetli di mi? Ben de birilerini çağırsam da birlikte mi yapsak :)
Herkesin eline sağlık,
sevgilerimle

pelincelezzetler said...

Annemde çok güzel yapar,vallahi görüntü mükemmel..Ellerinize sağlık

Sunadagli said...

merhaba semracığım nasılsın? ben amca kızı suna ... bakıyorum çok güzel işlere imza atmışsın ellerine sağlık ara sıra görüşelim...

ayseyaman said...

Ortagım nerelerdesin yahu?
Bak ne kadar zaman gecti görüşmeyeli, son yorumundan bugune ben çok değiştim, arada basimi bile actip imaj değiştirdim...:)

Anonymous said...

Hüngür....
herhalde uzunca yogurmak gerekiyor...
bilmiyorum benimkiler neden dagildi,
cok da uzun emek veriyorsun ondan sonra olmayinca üzülüyorsun,malzemeyede yazik oluyor.
Ama ben tarifi www.e-lezzet.comn dan almistim,hic tavsiye etmem yani..keske buradaki tarife göre yapsaydim...
FuFu

Minik Kus said...

FuFu, adresini yazmamissin, o nedenle burdan cevap yazayim dedim. Umarim geri gelip bakarsin.

Sana tavsiyem, kucuk bir cezvede su kaynat, sonra bir tane icli kofte yapip pisir. Eger dagilmiyorsa devam et, yok eger dagiliyorsa biraz daha yogurman gerek demektir. Boylece hepsi degil sadece bir iki tane kofte ziyan olur. Umarim bir dahaki sefere guzel olur. Bu annemin tarifi ve her seferinde de cok guzel oldugu soylenir.

Kardeşim said...

hem doyurucu hemde lezzetli.