Tuesday, May 29, 2007

3'u Bir Arada - Elmali pasta, Elmali Tart, Elmali Kurabiye

Staja basladi bu kiz bizi unuttu, artik tarif yazmiyor demeyin diye size evimden ayrilmadan onceki gun yaptigim elmali pasta, kurabiye ve tart tarifini yazayim dedim. Bu pastanin ozelligi sol el ile yogrulmus olmasi, zira sag elimi mumkun oldugunca agir islerden sakindirmaya calisiyorum. Merak etmeyin, simdilik durumu iyi cok sukur. Bileklik bayagi ise yaradi. Bu haftanin sonunda cikaricam bilekligi ama bilgisayar kullanirken yine de arada takmaya calisicam. Bu hastaligin devam etmemesi ve daha kotusu ilerlememesi icin bilegimi duzgun kullanmayi ogrenmem lazim. Insallah daha dikkatli olup, iyi bakmaya calisicam sevgili sag bilegime.

Gelelim tarifimize. Bu pastalar Lama Hocam’in deyimiyle kurtarma operasyonu neticesinde ortaya cikti. Buzdolabimda bozulacak seyleri bitirmeye calisiyordum son bir hafta boyunca. En sona da sevgili elmaciklar kalmisti. Dedim elmali pasta yapayim. O kadar pasta yaptim ama bitiremedim elmalari, sonucta kalanlar Parem’in evine dogru yol aldi. Aslinda planim sadece elmali pasta yapmakti. Pasta dedigim fotograftaki rulo olanlar. Ama gelin gorun ki, oyle bir hamur ve elmali ic yapmisim ki bir turlu bitiremedim. Dedim en iyisi tart yapayim birazini da, hem daha kolay hem de hamuru daha iyi bitirebilirim. Malesef onla da bitmedi ve en sonunda birazcik da elmali kurabiye cikti. Size malzemenin tamamini yaziyorum ama yari yariya azaltmanizi tavsiye ederim. Zira bu malzemelerden 32 tane rulo olan elmali pasta, kucuk bir elmali tart ve 7 tane de elmali kurabiye cikti.

Hamur Malzemeleri:

250 gr margarin veya tuzsuz tereyagi
1 kucuk su bardagi sivi yag
1 yumurta
1 bardak yogurt
1 paket kabartma tozu
Un

Ic Malzemeleri:

5 adet elma
2-3 kahve fincani seker (elmalar eksi ise 3, tatli ise 2 Turk kahve fincani kullanmanizi tavsiye ederim)
1 bardak iri dovulmus ceviz
2 yemek kasigi tarcin
Uzerine dokmek icin pudra sekeri

Oncelikle elmalari soyup, rendeleyip seker ilave ederek suyunu cekene kadar pisiriyoruz. Ocaktan alir almaz ceviz ve tarcini ekleyip karistiriyoruz. Hamur icin butun malzemeleri katip kulak memesi yumusakliginda bir hamur elde ediyoruz. Ben onceden yumurta kullanmazdim. Yumurta olmayinca hamur elde cok kolay dagiliyor, bir turlu guzel rulolar elde edemiyordum. Sevgili arkadasim Ummuhan (Turk yemekleri dersinden hatirlarsaniz kendisinin uc adet meze tarifini paylasmistim) Turkiye’ye donmeden once kendisine yaptigimiz ziyarette bize elmali pasta hazirlamisti. Baktim rulolar cok guzel gorunuyor. Nasil yaptigini sorunca benden farkli olarak yumurta ekledigini ogrendim. Bu defa ben de ekleyeyim bakalim nasil olacak dedim. Sonuc gercekten cok guzel oldu. Hem tadi aynen eskisi gibi olmustu hem de sekilleri daha guzel :) Ummuhan'a da burdan sevgilerimi gonderiyorum.

Bu ek bilgiden sonra devam edeyim. Hamurdan kucuk bir elma buyuklugunde bir parca koparip merdane ile yuvarlak sekilde aciyoruz. Hamuru pasta dilimler gibi (veya sigara boregi yapar gibi) sekiz esit parcaya boluyoruz. Disardaki genis kisimlarina elmali icten koyup rulo seklinde sariyoruz. Onceden isitilmis firinda ustleri cok hafif pembelesene kadar pisiriyoruz. Firindan cikartinca uzerlerine pudra sekerini eliyoruz.


Elmali tart icinde, kalibimizin boyutuna gore bir miktar hamuru alip merdane ile aciyoruz. Yaklasik 0.75 cm kalinliginda bir hamur elde ediyoruz. Hamuru kalibimiza dosuyoruz. Fazla kalan kisimlari kesiyoruz. Uzerine 0.75~1 cm kalinliginda elmali ic malzemeden yayiyoruz. En son hamurdan bir parca daha alip merdane ile yaklasik 0.2 cm kalinliginda aciyoruz ve 2cm’lik seritler halinde kesiyoruz. Seritleri fotograftaki gibi elmali harcin uzerine seriyoruz. Yine ayni sicakliktaki firinda pisiriyoruz. Ust kismi tam pembelesene kadar bekleyin. Yoksa alttaki hamur tam pismez. En son yine firindan cikarinca pudra sekeri eliyoruz.

Gelelim elmali kurabiyeye. Bu kurabiye tamamen uydurma bir sekilde ortaya cikti. Rulo pastalar ve tart sonrasi artan hamur ile elmali harci bir guzel karistirdim. Hamur yapiskan bir sey oldu. Icine ½ bardak pudra sekeri ve birazcik un ekleyerek yogurdum. Hamur hala biraz elime yapisiyordu. Cok fazla un eklemek istemedim. Iyi ki de oyle yapmisim cunku tam kivaminda oldu. Hamuru kucuk parcalar halinde yuvarlayip firina verdim. Firindan cikinca bu defa pudra sekeri ile tarcini karistirip eledim, daha bi guzel oldu sanki.

Hepsi bu, afiyet seker olsun, kimselere kilo olmasin :)

31 comments:

Leziz Sofralar said...

canim tekrar gecmis olsun bir an önce bilegin iglesir insalah,bu arada hic bos durmamissin masallah 3 tarifinde birbirinden nefis ve harika görünüyor ellerine saglik canim sevgiler...

Fast food kültürüne inat tabakta lezzetler... said...

Üçüde çok çok güzelmiş ellerine sağlık.
Sevgiler…

Unknown said...

Merhaba bir tariften 3 farklı lezzet bence harika olmuş ellerine sağlık...

sevdamavisi said...

ohhh oh oh ne de güzel olmuş elmalı tariflerin. çok da yakışır elma kurabiyelere vb tatlılara. canım ellerine sağlık . sevgiler

Anonymous said...

Merhaba,elmali tariflerin hepsi de harika görünüyor,ellerinize saglik.

LaMa said...

ben de gecende elma kurtarmakicin kek yapmistim. hatirlarsan ben pek meyve yemem :( hatta bu elmali turta filan da cazip gelmez bana:(
Ama inan seninkiler acayip guzel gorunuyor, ellerine saglik

Anonymous said...

canım ne güzel, bir çeşit malzemeden 3 çeşit tatlı üretmişsin maşallah :)
ellerine sağlık..
selamlar..
www.denizesintisi.com

ebruakin said...

Ellerine sağlık. Çok güzel görünüyorlar. Ama senin miktarlar ordu doyuracak cinsten. :)))
Bloğuma ziyaretin ve içten mesajın için teşekkür ederim. Çok şekersin.

Türkiye'deki en iyi kurs kesinlikle Coccolat'ın düzenlediği. Niyeti olan herkese tavsiye ederim.
Kursa gitmeden şeker hamuru ile pasta yapabilenlerin karşısında sadece şapka çıkarabilirim. :) Gerçekten çok zor ve tecrübe isteyen bir iş.
İltifatın için de teşekkür ederim. Yetenek kısmını bilmiyorum ama, pasta börekle uğraşmayı ve yemeyi çok sevdiğimi biliyorum.
Et yiyememenin bir sürü zorluğunu yaşıyorum. Dilerim senin hayatını benimki kadar zorlaştırmıyordur, bu özelliğin.
Bloğuma her zaman beklerim. Seninle konuşuyormuş gibi yorum yazmak çok keyifli.
Sevgiler...

Minik Kus said...

Seval, sagolasin. Insallah iyilesir cidden cunku onun yardimina cok ihtiyacim var. Tekrar tesekkurler.

Perihan, Zerrin, sevdamavisi, Senem, Ebru cok tesekkur ederim.

Lamam Hocam, hatirlamam mi? Ben de malumunuz pek fazla meyve tuketmiyorum. Zaten bu elmalar da kac zamandir dolapta bekliyordu. Allah'tan buiranin elmalari kolay kolay bozulmuyo.

Ebruakin, ben de cok keyif aliyorum senin blogda dolanirken. Zaten biraktigim yorumlardan anlamissindir. Sen bu hizla devam et, ben hep gelicem :)

yemek said...

Canım bileğin için üzüldüm. Bende en fazla 2 saat sonra bileğimin ağrısını bayağı hissediyorum. Eşim kesintisiz 17 saat ufak aralıklarla 24 saat bilgisayar başında geçirir ama hiç bir rahatsızlığı olmaz.
Doktorun neler tavsiye etti paylaşırsan sevinirim.
Kurtarma çalışman epy verimli ve başarılı geçmiş, ellerine sağlık.
Selamlar, buralardan oralara...

GANNE said...

Minik Kuşum, sen bir taşla üç kuş vurmuşsun. Maaşallah. Hepsi de çok güzel görünüyor. Fazla geldiyse bize gönder ben bayılırım elmalı kurabiye ve tarta. :)
Opeirm kuşum. :)

Anonymous said...

Inanmiyorum Minik Kus ya...Ben nasil kacirdim bu elmali pastalari :) Diyet yaparken senin blogunu daha sik ziyaret etmeye basladim valla...Ama nasil canim istedi bu elmali tatlilardan anlatamam. Olsa o 32 taneyi yiyebilecek durumdayim :)

serapin mutfaginda pisenler said...

Selam minikkus,oncelikle bilegine cok iyi bak sana daha cok lazim olaca.:)elmalilar cok nefis olmuslar ellerine ve bilagine saglik.Bayilirim elmali olan herseye.Allah acil sifa versin canim.

Sevgilerimle.

ArMeda said...

Merhabalar öncelikle çok geçmiş olsun diyorum umarımçabuk iyleşirsin.Tarifler harika ellerine sağlıkkk:))Sevgiler....

Anonymous said...

yaaa canım istedi kuş benim bunlardan :( birazınıda bana yollasaydın bari:)

yani kuş maşallah daha elmalı yapcak bişi kalmadımı:)
ellerine sağlık,hepsi birbirinden süper:)

www.bayanlulu.blogcu.com

Hesna said...

merhaba
üçüde birbirinden güzel görünüyor eline sağlık.

Hesna

Anonymous said...

canım öncelikle geçmiş olsun.
elmalıların da herbiri ayrı bir güzel olmuş. ellerine sağlık.

Tuba said...

Neyi merak ettim biliyor musun? evde kurtarilmayi bekleyen kac kilo elma vardi:)) Cunku uc degisik sey yaptigina gore. Ama hepsi de birbirinden guzel gozukuyor, ellerine saglik.
Bloguma biraktigin yorumu nasil sevdim nasil hayran hayran okudum bilemezsin. Sen anlatirken, biran kendimi ben de o bulutlarin icinde hissettim. Su resmini keske bir ara bloguna da koysan cok merak ettim, sevgilerimi gonderiyorum. Cok gecmis bu arada.

sevdamavisi said...

canım,
yeni bir oyuna başladık katılırsan çok sevinirim. ayrıntılar bloğumda. sevgiler

Minik Kus said...

Lavantin, cok tesekkur ederim. Insallah bu "carpel tunnel" sendromu diye adlandirilan hastalik hakkinda bir arastirma yapip blogumda paylasacagim. Fikir icin tesekkurler...

Gannem, keske yakin olsaydik valla. Herkese gonder gonder bitmedi bi turlu. Ins. birlikte oldugumuz bir vakit birlikte yapariz :)

Iremcim, sen gittikten sonra yaptim malesef. Yoksa sana gondermeden olur mu hic? Insallah bir daha ki sefere :)

Serap, tesekkur ederim. Simdi daha iyi bilegim cok sukur :)

Arzu, tesekkur ederim. Sevgiler...

Minik Kus said...

Lulu, tesekkurler. Valla yakin olsaydiniz zevkle gonderirdim :) Cidden baska aklima bir sey gelmedi elmali, yoksa emin ol ona da yetecek kadar malzemem vardi :)

Hesna, cerkezkizi cok tesekkur ederim. Simdi cok daha iyiyim cok sukur.

Tuba Abla, elmalarin hepsini kullansam butun Gainesville'e yetecek kadar pasta cikardi heralde. Yarisini kullanarak yaptim, dusun artik gerisini. Ya esas ben hayranlikla okudum yazini. Karadeniz'i cok sevdim ben. Insallah Turkiye'ye donunce bir daha gormek istiyorum oralari. Fotografim malesef ki dijital degil ve isin kotusu Turkiye'de su an. Unutmazsam Tr'deyken scan ederim. Paylasmayi ben de isterim :)

Sevdamavisi, insallah katilicam ben de bu oyuna. Su an firsatim olmadigindan o konuda yazamadim. Ilk is html kodunu kopyalip, logoyu sitemde yayinlamak olacak. Tesekkurler...

Anonymous said...

merhaba
canım öncelikle geçmiş olsun
ve kurabiye tart ve pasta
bu ne maharet hepsi birbirinden nefis görünüyor
ellerine sağlık
sevgiler

LaMa said...

Hocam ya iyice seyyah oldun! Demek New Yorkta'sin helal olsun iyi geziyorsun, biraz bizim eve de ugra bekliyorum bak :d
Sevgiler

Minik Kus said...

Esra, tesekkurler. Hepsini ayni malzemeden yapinca daha kolay oldu :)

Hocam, haftasonu icin gitmistim. Yakin olsan sana da gelmem mi hic. 4 Temmus keske haftasonuyla birlesseydi kesin kacirmaz gelirdim seni gormeye. Aramizda 450 mil var ya :(

Unknown said...

merhaba, üçüde birbirinden güzel. elmayla yapılabilecek bu üç şahane alternatif için teşekkürler...

ebruakin said...

Canım Minik Kuş'cum, eğer istiyorsan mutlaka bir kursa gitmelisin. Ben de iktisat okudum. 15 yıldır da muhasebeci olarak çalışıyordum. Bir kaç ay önce ayrıldığım işimde muhasebe ve finans müdürüydüm. Bu kurslara da yoğun iş tempomun içinde devam ettim. Doktoran da buna engel değil anlayacağın.
Dilerim bir gün hayallerine kavuşursun.
Emek ve sabır konusunda da kesinlikle haklısın. Çok kolay işler değiller, hemen her işte olduğu gibi...
Öpüyorum canım. Sevgiler...

Hatice said...

Merhabalar,

Isminizi bilmedigim icin buradaki herkes gibi Minik Kus diye hitap edecegim :)

Blogunuzu sayfama gelen baglantilar sayesinde kesfettim.
Bu arada bileginiz icin uzuldum :( Gecmis olsun.Umarim muzmin bir rahatsizlik olmaz. Allah sifa versin.

Linkler de benim sayfama da yer verdiginiz icin tesekkur ederim. Cok naziksiniz.

Yorum yapmadan once sayfaya biraz goz attim. Penne Yataginda Italyan Tavuk Spiralleri harika gorunuyorlardı. Ilk firsatta denemek istiyorum. Sonucu size de yazarim ;)

Simdilik hoscakalin.

Sevgiler,

Anonymous said...

Benmimde bu aralar canım elmalı birşey istiyordu, tariflere bakarak doydum valla, ohh. ellerine sağlık canım, hepsi süper olmuş, bileğin nasıl oldu bu arada, inşallah iyileşmiştir, sevgiler, selamlar..

Selen said...

Ne kadar da bol çıktısı olan bir tarifmiş bu yahu :) Sol elinle bile harikalar yaratmışsın canım. Benim de bilgisayar kullanmaktan sol dirseğim ağrıyor sürekli. Bilgisayar hiçbirimize iyi gelmiyor ama çağın gereği işte :) Fırsatın oldukça tarif olmasa da haberlerini bekliyoruz canım.
Sevgiler

Minik Kus said...

Yesil kivi, hosgeldin, tesekkurler.

Ebru, aslinda cok isterim ama burda yasadigim yerde oyle bir kurs bulmam cok zor :( Onun yerine biz Turk yemekleri ogretiyoruz :) Ben de baska bir ulkenin yemeklerini ogreten kurs bulsam gidicem ama bakalim seneye artik :) Seni de tebrik ederim, masallah o yogunlukta iyi firsat bulmussun. Dedigin gibi istedikten sonra zaman bulunuyor degil mi?

Hatice, tesekkur ederim. Ben de snein blogda dolsip yazilarini okumaktan cok buyuk keyif aliyorum :)

Ebru, oyle tarife bakip doymak olmaz diycem ama ben de bakinca doyuyorum cidden :) Tesekkurler...

Selen, evet aslind aplanim bu kadar cok yaomak degildi ama nedense elimin olcusu biraz fazla kacti :) Tesekkurler...

TÜLAY ORAL said...

merhaba blogunuzu ilk kez ziyaret ettim ve çok beğendim.Yemek yapmaya çok meraklı olduğum için ben de bir blog sahibi oldum :)) adı www.hepleziz.com ben de beklerim ,sevgiler