Tuesday, May 15, 2007

Yagsiz Pogaca

Sevgili arkadaslarim, bu aralar ne kendi blogumla ne de sizlerin bloglari ile ilgilenebildim. Zaman neden bu kadar yetersiz anlayamiyorum. Bu gidisle staja kadar kalan zamanim da ayni yogunlukta gececek. Cumartesi gunu bir konferansa katilmak icin Nashville'e gidiyorum. Pazartesi gecesi donuyorum. Sonrasinda da Pazar sabahi staj icin Philadelphia'ya gidiyorum. Oralarda nasil bir mutfagim olacak bilemiyorum, o yuzden bloguma yeni tarifler ekleyebilir miyim mechul. Arsivdeki tariflerle idare etmeye calisirim ama onlar da uzun sure goturmez. Ama olsun size stajimi anlatirim, daha zevkli (!) degil mi?

Neyse geyik yapmayi bir yana birakip tarife geceyim. Bu pogacalarin tarifi sevgili arkadasim Emine'ye ait. Emine, esi ve iki cocugu ile birlikte Turkiye'ye dondu bu hafta. Oyle tatil icin falan degil, kesin donus oldu :( Emine'yi hepimiz cok ozleyecegiz. Ben de arsivimde duran bu pogacalarla ona veda edeyim istedim. Turkiye'de nerde internet bulup ne zaman bloguma ziyarete gelir bilmiyorum ama ben kendimce veda edeyim.

Malzemeler:

2 yumurta (bir tanesinin beyazini ayirin, ya da benim gibi susaminiz yoksa sarisini ayirin)
1 yemek kasigi kuru maya
1 buyuk su bardagi ilik sut ve su karisimi
2 yemek kasigi seker
1 tatli kasigi tuz
Un

Ic Malzemesi:

Rendelenmis kasar peyniri (veya mozarella)
1 kucuk kutu krem peynir

Oncelikle hamurun butun malzemelerini karistirip, aldigi kadar un ile yoguruyoruz. Dikkat edilmesi gereken sey, kuru mayayi sutte bekletmiyoruz, direk unun uzerine serpip diger malzemelerle karistiriyoruz. Hamuru yalklasik 45 dakika bekletip iki katina cikmasini sagliyoruz. Bu arada ic malzememizi hazirliyoruz. Rendelenmis kasar ile krem peyniri iyice karistirip, her bir pogacanin icine koyacagimiz miktarda yuvarlaklar yapiyoruz. Boylece hamuru acinca ic malzemesini kolayca icine koyup kapatabilecegiz.

Kabaran hamuru 4-5 parcaya bolup merdane ile yaklasik 0.5 cm kalinliginda aciyoruz. (Ben biraz kucuk parcalar koparip actim. Siz daha buyuk parcalar halinde acarsaniz isiniz daha da kolaylasir.)Genis agizli bir bardak yardimi ile hamurdan yuvarlaklar kesiyoruz. Ic malzemesini koyup, yuvarliyoruz. Eger susaminiz varsa, pogacalari once yumurta beyazina daha sonra susama batirip tepsiye diziyoruz. Benim gibi susaminiz yoksa, ayirdiginiz yumurta sarisini surmeniz yeterli. Onceden isitilmis firinda (350F, 180C) pisiriyoruz. Afiyet olsun...

NOT: Yuvarlama kismini guzel yapmaya dikkat edin, yoksa benim pogacalar gibi icindeki peynirlerin hepsi tepsiye akar :( Fotograftan da gorunuyor guzelim peynirciklerim.

NOT2: Yaz geliyor, herkesler diyete baslamis. Caniniz pogaca cekerse bu guzel yagsiz pogacadan deneyin derim.

23 comments:

LaMa said...

Her turlu kolay pogaca teklifine acigiz :) Bunu da cok begendim, paylastigin icin sagol hocam.
Demek bu taraflara yaklasiyorsun, heyecanla bekleyecegim,
Gorusmek uzere

yemek said...

Yağsızda olıyormuş demek. Güzel bir alternatif.
Selamlar...

Leziz Sofralar said...

sevgili minikkus ellerine saglik,puacalar nefis görünüyor yagsiz sert olmuyormu canim merakettim?ama puf puf olmuslar sizlere afiyet olsun sevgiler...

Anonymous said...

kuşumm işlerinde kolaylıklar versin Rabbim.
poğaça harikaa,ellerine sağlık..
sevgilerr
www.bayanlulu.blogcu.com

Fast food kültürüne inat tabakta lezzetler... said...

Güzel olmuş ellerine sağlık.

Fast food kültürüne inat tabakta lezzetler... said...

Güzel olmuş ellerine sağlık.

Anonymous said...

ben alman pastası yapmıştım ve aynı böyle kabarmıştı bu poğaçayı da en kısa zamanda denemeliyim...tşkler

GANNE said...

Minik Kuşum ellerine sağlık. Çok güzel görünüyor poğaçalar. Emine'ye de yeni hayatında mutluluklar. Dostlardan ayrılmak zor. :(
Kahvaltılık güzel olur bu poğaçalar, ben deyapayım. :)
Bu arada senin arşivde oldukça dolu.
Canım benim, stajda koılaylıklar, Allah işlerini rast getirsin. Tarif olmasa da stajı anlat sen. Sesini duyalım,bizim için önemli olan o. :)
Opuyorum...

Aybike Ceylan said...

Sevgili Kusum,
Ne guzel bir pogaca tarifi vermissin, ellerine saglik. Yaninda cay da varmiy di?
Sevgilerimi gonderiyorum.

Minik Kus said...

Lama hocam, yaklaiyorum cidden. Bi haftasonu belki bi kacamak yapabilirim. Simdi haritadan baktim da aramizda 470 mil olacak. Su anda 920 mil oldugunu dusununce neredeyse yari yariya yaklasiyorum demektir. Keske daha yakin olsaydi, arabaya atlayip gelebilirdim belki, gerci interstate tecrubem yok, korkarim ama yine de yakin olsak guzel olurdu. Kismet diyelim, belli mi olur belki kapini caliveririm :)

Lavantin, ben de yagsiz pogaca olmaz derdim ama gayet de guzel oldu.

Seval, tesekkurler. Sert olmadi, sanirim ic malzemesinden dolayi. Krem peynir ve kasar ic kisminin bir guzel yumusatmisti.

Bayan Lulu, ARO, tesekkurler...

Minik Kus said...

Perihan, hosgeldin, tesekkurler.

Delfina, tesekkur ederim. Cok guzel kabardilar gercekten.

Gannem saol guzel dileklerin icin. Buralarda herkes ya tatil icin ya da kesin donus olarak gidiyor Turkiye'ye. Azicik kisi kaldik, ben de 10 gun sonra yokum artik. Insallah gelismeleri anlatmaya devam ederim. ARO canim.

Aybike, caysiz olur mu hic. Buraya geldigim ilk hafta caydanligim yoktu, nasil aci cektim anlatamam. Gerci su an da cay icmem yasak ama ben arada kimseler gormeden kacirip iciyorum :)

ayseyaman said...

Minik kuş, sen staj maceralarını anlat, seninle birlikte yeni yerlere gidelim bizede heyecan olsun, ben severim..Herzaman tarif olmuyor, boğazımıza kadar tarifle doluyuz...Sen merak etme biz kalanlarla idare ederiz, senin keyfin rahatın yerinde olsun, kolaylıklar dilerim sana canım..
yağsız poğacan puf puf nefis olmuş, peyniri akmış amaa :) Yani bilgim olsa şöyle büz böyle buz diyeceğim ama hayatımda poğaça yapmamış biriyimdir..:)
Ellerine sağlık
Emine hanıma da sevgiler, hersey onunda gönlüne göre olsun..Acep biz ne yapacağız, hayatımız belirsiz. Ama bu belirsizlik hoşuma gidiyor..:))
Tamam tamam gittim...
Sevgilerle

ebrulitatlar said...

Minik kuş'cum ellerine sağlık bende yarı diyet bir poğaça yaptım ne tesadüf, yağsızda güzel bir alternatif, afiyet şeker olsun, sevgiler..

Minik Kus said...

Aysem, daha once pogaca yapmadigina inanmasi bayagi guc. Sen oyle guzel ekmekler yap da pogaca yapma olacak is degil. Borekcilerden misin yoksa? Emine adina tesekkur ederim. Insallah hayirli olur onlar icin. Haklisin bizim ne olacagimiz belli degil. Hakkimizda hayirlisi olsun demekten baska da care yok. Siz daha kac sene burdasiniz (tahmini olarak)? Belki bir gun gorusmek kismet olur. Operim...

Ebru, aklimizdan ayni seyler gecmis desene. Olsun olsun arsivlerin guzel pogacalarla dolmasi iyi bir sey. Dur bi gelip bakayim senin bloga. Sevgiler...

serapin mutfaginda pisenler said...

Sevgili minikkus,pogacalar nefis gorunuyorlar herkes gibi bende yagsiz olmasina sasirdim dogrusu.Deneyecegim kisa zamanda ellerinize saglik.Sevgiler.Bende sizi bekliyorum.

Anonymous said...

canım ne güzel duruyorlar yumuş yumuş,ellerine sağlık...
sevgilerle...
www.denizesintisi.com

Minik Kus said...

Serap tesekkurler, ben aslinda ugruyorum arada ama yorum yazamadim henuz. Ins. bugun yine gelicem.

Ebru, tesekkurler. Ben de tahmin etmezdim boyle guzel kabarip yumusak olacagini ama oldu :) Sevgiler...

Anonymous said...

Minik kuşum, şahane poğaça tarifleri. Bikini sezonu açıldı. Yağsız, şekersiz şeyler yemeli ama zor çoook zor :))

En azından bu yağsız poğaça denenebilir. Peynirler akmış olsun daha güzel görünüyor böyle :) Ellerine sağlık..

Sıcacık sevgiler

Minik Kus said...

Zerrin tesekkurler. Akmis peynirleri ben yeniden icine koyarak yedim :) Gayet guzel oluyormus. Sevgiler...

angel said...

merhablar.bloğunuzu yeni keşf ettim ve çok beğendim,değişik ve pratik tarifleriniz var,bende beklerim...

Minik Kus said...

Angel, hosgeldin. Birazdan gelicem ziyaretine ins. Sevgiler...

Anonymous said...

ellerine sağlık nefis olmus en kısa zamanda yapacağım
tesekkurler canım

Anonymous said...

slmlar,
tarifi tereddut ederek denedim ama cidden yumusacik ve lezzetli oldu. denemek isteyenler hic cekinmeden denesin derim.